Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Εφορία: Διαγράφει χρέη έως 200 ευρώ


Τη διαγραφή οφειλών προς την εφορία ύψους έως και 200 ευρώ από φορολογούμενους οι οποίοι μπορούν να αποδείξουν ότι αδυνατούν πλήρως να τα εξοφλήσουν λόγω μηδενικού εισοδήματος και διαβίωση σε εξαιρετικά μειονεκτικές συνθήκες, εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ.

Με βάση με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου,...
περίπου μισό εκατομμύριο από τους συνολικά 2,6 εκατ. οφειλέτες, χρωστούν έως 200 ή 300 ευρώ ο καθένας και –αν τελικώς η διάταξη πάρει «σάρκα και οστά»- οι οφειλές αυτές θα μπουν στο «ράφι» και δεν θα τις αναζητήσει η εφορία προς είσπραξη.

Σε κάθε περίπτωση όμως, τα χρέη αυτά δεν «χαρίζονται». Αν χαρακτηριστούν ως «ανεπίδεκτα είσπραξης», το δημόσιο απλώς στρέφεται στην αναζήτηση άλλων οφειλετών, για τους οποίους θα ασκήσει αναγκαστικά μέτρα για να εισπράξει όσα και όπως μπορέσει, από τα χρήματα που του οφείλονται (κατασχέσεις, ειδοποιήσεις σε εγγυητές και συγγενείς κλπ).

«Στο συρτάρι» όμως θα μείνουν περίπου τα 40-45 από τα 56,5 δισ., για να μπορέσει ο φοροεισπρακτικός να εστιάσει στα παλαιά χρέη που μπορούν να εισπραχθούν αλλά και στα νέα χρέη, τη στιγμή που δημιουργούνται και πριν γιγαντωθούν.

Να σημειωθεί ότι εφόσον εφαρμοστεί ο παραπάνω σχεδιασμός τότε ένα πολύ μεγάλο μέρος των σημερινών ληξιπρόθεσμων οφειλών θα θεωρηθεί μη εισπράξιμο και θα περάσει στα αρχεία της εφορίας. Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις υπηρεσιακών στελεχών του ΥΠΟΙΚ από τα 56 δις ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογούμενων προς την εφορία, θεωρούνται εισπράξιμα μόλις τα 15 έως 17 δις ευρώ.

Ημερησία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου