Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Τα γένια δέκα ημερών «τα πιο ελκυστικά για τις γυναίκες»

 
Αφήστε το ξυραφάκι και προτιμήστε το ψαλίδι: τα γένια δέκα ημερών είναι πιο ελκυστικά για τις γυναίκες από ό,τι το φρεσκοξυρισμένο πρόσωπο ή το μακρύ μούσι, διαπιστώνουν ερευνητές στην Αυστραλία. Αν πάντως θέλετε να φαίνεστε καλός υποψήφιος πατέρας, αφήστε τις τρίχες να μακρύνουν περισσότερο.

«Οι τρίχες του προσώπου επηρεάζουν σημαντικά τις κρίσεις των ανθρώπων για τα κοινωνικο-σεξουαλικές ιδιότητες των ανδρών» γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Evolution and Human Behavior.

Σε ένα ιδιαίτερα επίκαιρο πείραμα, λόγω της μόδας που θέλει το σύγχρονο άνδρα αξύριστο, ο Ρόμπερτ Μπρουκς και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας φωτογράφισαν 10 άνδρες σε τέσσερα στάδια ανάπτυξης της τριχοφυΐας: φρεσκοξυρισμένο, γένια πέντε ημερών, γένια δέκα ημερών και πλήρες μούσι.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ζήτησαν από 351 γυναίκες και 177 ετεροφυλόφιλους άνδρες να βαθμολογήσουν κάθε φωτογραφία ως προς τέσσερις παραμέτρους: ελκυστικότητα, αρρενωπότητα, υγεία και ικανότητα ανατροφής παιδιών.

Οι γυναίκες βαθμολόγησαν τα γένια των δέκα ημερών ως τα πιο ελκυστικά, ενώ τα τρία άλλα στάδια της τριχοφυΐας έφεραν συγκρίσιμες, χαμηλότερες επιδόσεις.

Για τους άνδρες, αντίθετα, το μακρύ μούσι και τα γένια δέκα ημερών κρίθηκαν εξίσου ελκυστικά, με τα δύο άλλα στάδια να ακολουθούν σε μικρή απόσταση.

Τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, πάντως, το πλήρες μούσι κέρδισε υψηλότερη βαθμολογία ως προς την υγεία και την ικανότητα ανατροφής παιδιών.

Επιπλέον, το μακρύ μούσι αναδείχθηκε ως το πιο αρρενωπό, παρόλο που δεν ήταν και το πιο ελκυστικό: «Οι βαθμολογίες ως προς την αρρενωπότητα αυξάνονταν γραμμικά με την αύξηση της τριχοφυΐας του προσώπου» αναφέρουν οι ερευνητές.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι το μακρύ μούσι κρίθηκε ακόμα πιο αρρενωπό για τις γυναίκες που βρίσκονταν στη γόνιμη φάση του κύκλου τους, ενώ η ελκυστικότητα δεν φάνηκε να επηρεάζεται από την φάση του κύκλου.

Γιατί όμως τα γένια των δέκα ημερών φαίνονται πιο ελκυστικά από το ελαφρώς αξύριστο λουκ ή το πλήρες μούσι;

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι «υπάρχει ένα όριο πυκνότητας και κατανομής που πρέπει να ξεπεραστεί προκειμένου το μούσι να λειτουργεί ως ελκυστικό σινιάλο».

Με άλλα λόγια, τα γένια πέντε ημερών μοιάζουν περισσότερο με τριχωτά μπαλώματα.

Το μακρύ μούσι, από την άλλη, τείνει να δείχνει υπερβολικά «μάτσο» και επιθετικό.

Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου