Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Προτάσεις κρασιού για το φετινό Πάσχα



Το Πάσχα φέτος, θα είναι περισσότερο ανοιξιάτικο από οποιοδήποτε άλλο Πάσχα μπορώ να θυμηθώ.

Έτσι, ενώ παραδοσιακά οι προτάσεις κρασιών που συνοδεύουν το Πασχαλιάτικο τραπέζι κινούνταν σε μια γκάμα κυρίως κόκκινων κρασιών, φέτος, εκτός από 3 ερυθρά, συμπεριλάβαμε ένα ροζέ και δύο λευκά.


Είναι σημαντική η επιλογή του κρασιού(ών) που θα συνοδεύσουν τις Πασχαλιάτικες λιχουδιές και θα συμπληρώσουν τις γεύσεις, αλλά να επισημάνουμε ότι πέρα από κάποιες βασικές αντιστοιχίες που βασίζονται στην ένταση των γεύσεων την υφή και το «βάρος» του πιάτου, η επιλογή των συνδυασμών είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Πειραματιστείτε με θάρρος γιατί ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί εξαιρετικοί συνδυασμοί ανακαλύφθηκαν με αυτόν τον τρόπο.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Βράδυ Ανάστασης και μαγειρίτσα: Υπάρχουν τόσες συνταγές για μαγειρίτσα, όσες και οι Ελληνίδες μαμάδες, με συκωτάκια, με συκωτάκια πουλιών, χωρίς συκωτάκια, με μανιτάρια, με κοτόπουλο, με άνηθο, χωρίς άνηθο, αβγολέμονο κλπ που είναι αδύνατο με ένα τύπο κρασιού να καλύψουμε όλες τις εκδοχές.

Ανάλογα λοιπόν με την υφή της σούπας, μπορούμε να ταιριάξουμε ένα βαρελίσιο Chardonnay στις σούπες με μανιτάρια ή κοτόπουλο, επιζητώντας μεγαλύτερης έντασης κρασί σε σούπες με συκωτάκια, άνηθο και λεμόνι, όπου θέλουμε  για ταίρι ένα κρασί με ικανοποιητική οξύτητα, κάποιο λευκό με σώμα & όγκο όπως πχ. μια Σαντορίνη βαρέλι, πηγαίνοντας ακόμα και σε ερυθρό μεσαίου σώματος Αγιωργίτικο η ρουστίκ Ξινόμαυρο για πιο ακραίες περιπτώσεις.

Να σημειώσουμε ότι perfect match για κάποιες από αυτές τις εκδοχές μαγειρίτσας θα αποτελούσαν και άλλα κρασιά όπως Chablis, Αλσατικά  Pinot Blanc και τραγανά minerally Sauvignon όπως Pouilly Fumé ή Sancerre και ξηρά σέρι η Μαδέρα, αλλά προτιμήσαμε να μην επεκταθούμε σε επιλογές πέραν των συνόρων..

Κυριακή του Πάσχα, στρωμένοι στο Πασχαλινό τραπέζι και επειδή η πολύωρη αναμονή για το ιδανικό ψήσιμο του αρνιού δεν παλεύεται ξυροσφύρι, τον ρόλο συνοδού στις σαλάτες και τους μεζέδες αναλαμβάνουν τα «ταπεινά» τσίπουρα  και ούζα και μια ποικιλία από λευκά και ροζέ κρασιά που είναι άριστοι διεκπαιρεωτές σε τέτοιου είδους αποστολές.

Το αρνί στη σούβλα θα ταιριάξει υπέροχα με ένα ερυθρό κρασί με καλή οξύτητα και τανίνες που θα αντιμετωπίσουν το λίπος και τις πρωτεΐνες του, ενώ ένα αρνί που ψήθηκε στον φούρνο θα ταίριαζε καλύτερα με ένα λιγότερο επιθετικό αλλά με καλό σώμα κρασί, όπως ένα Αγιωργίτικο.
Αρνίσια σουβλάκια η παιδάκια στη σχάρα κάνουν γευστικό «πάρτι» με ένα Tempanillo, Νεοζηλανδέζικο Pinot Noir ή Χιλιανό Cabernet Sauvignon. Ένα Chardonnay με ελαφρά επίδραση βαρελιού, κάνει απίθανο συνδυασμό με γλυκάδια ελαφρά σωταρισμένα σε βούτυρο ενώ ένα ερυθρό κρασί με χαμηλές τανίνες συνοδεύει άριστα κρεατόπιτα με αρνί.

Για μοσχαρίσιες μπριζόλες, rib eye, μπιφτέκια και άλλα κρεατικά που ψήνονται στη σχάρα, ένα Cabernet –μόνο του ή σε χαρμάνι- δεν θα άφηνε περιθώριο για γκρίνιες, ενώ θα πηγαίναμε σε ερυθρά μικρότερης έντασης αν τα κρεατικά μας είναι χοιρινά.

Σας αφήνω με τις ευχές μου για ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ και κάποιες προτάσεις που θα προσπαθήσουν γι’ αυτό:

ΡΑΜΝΙΣΤΑ ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ 2005

 Ramnysta
Περιοχή:Γιανακοχώρι, Νάουσα
Ποικιλία: Ξινόμαυρο
Η Ράμνιστα 2005, είναι μία Νάουσα με ξεχωριστό χαρακτήρα. Ενσωματώνει την έκφραση του γνήσιου Ξινόμαυρου με την ένταση και τα χαρακτηριστικά ενός νεοκοσμίτικου κρασιού. Βαθύ πορφυρό χρώμα, ενώ στη μύτη φέρνει αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, γλυκόριζας, βαρελιού και μπαχαρικών. Στο στόμα  ψηλή οξύτητα και τανίνες, αλκοόλ 14,5%, και έντονα αρώματά που οδηγούν σε μία φινετσάτη φρουτώδη επίγευση μεγάλης διάρκειας. Καλύτερο μέχρι το 2025.
Τιμή: 13,50€

Τέχνη Αλυπίας 2007, Ερυθρό

TexniALypiasErythro2006
Τοπικός Οίνος Δράμας,
Ποικιλία: Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah
Ένα από τα δημοφιλή brand από την περιοχή της Δράμας. Το κρασί αυτό παλαιώνει για 12 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια δίνοντας ένα κρασί  με βαθύ ρουμπινί χρώμα, μύτη καθαρή με αρώματα μαύρων φρούτων, βοτάνων και μπαχαρικών. Καλοδομημένη παλέτα, μέτρια+ οξύτητα, μαλακές τανίνες, αλκοόλ 13,5% με χαρακτηριστικά αρώματα μαύρων φρούτων, σταφίδας, τοσταρισμένου ψωμιού και μπαχαρικών. Επίγευση μακριά με νότες βανίλιας.
Τιμή: 15€

Μεθ’υμών Όψιμο 2008 ΝΤΟΥΓΚΟΣ

Opsimo_Dougos2008
Περιοχή:Ιτέα Λάρισας
Ποικιλία: Cabernet Franc, Syrah, Merlot, Grenache Rouge, Λημνιώνα
Το κρασί αυτό παράγεται σε εξαιρετικές μόνο χρονιές, ωριμάζει για 2 χρόνια σε γαλλικά και αμερικάνικα βαρέλια και παραμένει άλλα δύο χρόνια στο μπουκάλι.
Αποτέλεσμα ένα monster κρασί με βαθύ πορφυρό χρώμα, μύτη με πανέμορφα αρώματα γλυκών μαύρων φρούτων, γλυκόριζας, cassis, εσπρέσο, καπνού, πίσσας και φινετσάτα αρώματα δρυός. Στο στόμα παρουσιάζει καταπληκτική συγκέντρωση, γλυκιά «επίθεση» μαύρων φρούτων και δρυός, γλυκές τανίνες γεμάτο σώμα, ψηλό αλκοόλ (15.5%) άριστα ενσωματωμένο και επίμονη επίγευση ώριμων φρούτων και γλυκών μπαχαρικών.
Τιμή: 50€

 

Σημείο Στίξης Ροζέ 2012 Ι.Μπουτάρης & Υιός Οινοποιητική Α.Ε.

Simio_Stixis_rose_20111
Περιοχή:ΠΓΕ Μακεδονία
Από τη νέα σειρά κρασιών «Σημείο Στίξης» που λανσάρισε η εταιρεία Μπουτάρης Οινοποιητική,
Το ροζέ αυτό ξεχωρίζει τόσο για τη φρεσκάδα του, όσο και για τον sexy αρωματικό του χαρακτήρα. είναι ένα έξυπνα φτιαγμένο κρασί για το target group στο οποίο απευθύνεται. Έχει χρώμα απαλό,, μύτη με παιχνιδιάρικα αρώματα bubble gum, φράουλας, μύρτιλου και φρέσκων ζουμερών κερασιών. Στο off-dry στόμα του, αίσθηση φρεσκάδας και έντασης του φρούτου, σώμα ελαφρύ, αλκοόλ 11,5% και σύντομη επίγευση γλυκών φρούτων.
Τιμή: 6€

KANENAS λευκό 2012 TSANTALI

Kanenas_leyko
Περιοχή: Μαρώνεια, Θράκη
Ποικιλία: Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Chardonnay
Σε μια πολύ ιδιαίτερη φιάλη, στο μπροστινό μέρος της οποίας αναγράφεται ο αριθμός της ραψωδίας (κυκλώπεια), του μεγάλου έπους της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, όπου αναφέρεται το όνομα «ΚΑΝΕΝΑΣ»
Το KANENAS λευκός έχει ανοιχτό λεμονοπράσινο χρώμα, μύτη με αρώματα εσπεριδοειδών, κίτρινων φρούτων και νότες λουλουδιών. Στο στόμα δροσιστική οξύτητα, κίτρινα φρούτα, αλκοόλ 12,5% και μέτριας διάρκειας επίγευση.
Τιμή:8,50€

ΟΒΗΛΟΣ Λευκός Κτήμα Βιβλία Χώρα 2011

OBHLOS_Leykos_Magnum_2004
Περιοχή: Π.Γ.Ε. Παγγαίον
Ποικιλία:50% Semillon, 50% Ασύρτικο
Από τα κορυφαία ελληνικά λευκά κρασιά, ο Οβηλος λευκός έχει πάντα μια γοητευτική ομορφιά που εκφράζεται με την εντυπωσιακή αρωματική του ένταση και πολυπλοκότητα, διατηρώντας όμως ένα γενικότερο φινετσάτο προφίλ.
Λεμονοπράσινο χρώμα, με ένα πανέμορφο μπουκέτο από το οποίο αναδύονται αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, μελιού, τροπικών φρούτων και λεμονόχορτου, συνοδευόμενα από αρώματα αποξηραμένων βοτάνων και απαλές νότες καπνισμένης δρυός. Στόμα πληθωρικό, λεμονάτη οξύτητα, αφθονία ζουμερών φρούτων με νότες βοτανικότητας και βανίλιας, αλκοόλ 13,5% και μακριά λεμονάτη επίγευση.
Τιμή: 15€


 http://www.krasiagr.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου