Το φορολογικό νομοσχέδιο 164 σελίδων, το οποίο βρίσκεται στα «χέρια» των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση από το απόγευμα του Σαββάτου, ενδέχεται να τεθεί σε ένα γρήγορο γύρο διαβούλευσης με τους παραγωγικούς φορείς και αναμένεται να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή, το αργότερο έως τα μέσα Δεκεμβρίου.
Από το νομοσχέδιο απαλείφθηκαν οι διατάξεις που αφορούσαν στη φορολόγηση του εφάπαξ, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν. Έτσι...
διατηρείται η φοροαπαλλαγή για το εφάπαξ ,ενώ για τις αποζημιώσεις παραμένει το αφορολόγητο των 60.000 ευρώ, αλλά αυξάνεται από 20% σε 25% ο φορολογικός συντελεστής για το ποσό της αποζημίωσης από 100.001 ? 150.000 ευρώ.
διατηρείται η φοροαπαλλαγή για το εφάπαξ ,ενώ για τις αποζημιώσεις παραμένει το αφορολόγητο των 60.000 ευρώ, αλλά αυξάνεται από 20% σε 25% ο φορολογικός συντελεστής για το ποσό της αποζημίωσης από 100.001 ? 150.000 ευρώ.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Μισθωτοί - συνταξιούχοι: Θεσπίζεται νέα φορολογική κλίμακα με τρεις συντελεστές: 21% από το πρώτο ευρώ έως 25.000 ευρώ, για το κλιμάκιο εισοδήματος από 25.001 έως 48.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται σε 36% και για εισοδήματα άνω των 48.000 ευρώ ο συντελεστής φτάνει το 45%. Το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ καταργείται και αντικαθίσταται με σταθερή μείωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα έως 18.000 ευρώ. Η μείωση φόρου θα μειώνεται για τα εισοδήματα άνω των 18.000 ευρώ και θα εξαλείφεται στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ. Από το νέο σύστημα φορολόγησης θα ευνοηθούν κυρίως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι χωρίς παιδιά με ετήσια εισοδήματα πάνω από 5.000 και μέχρι 25.000 ευρώ, για τους οποίους θα προκύψει φορολογικό όφελος έως 400 ευρώ. Αντιθέτως, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι χωρίς παιδιά με ετήσια εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με αυξήσεις φόρων από 140 έως και 4.510 ευρώ τον χρόνο.
Αποδείξεις: Απαλείφθηκαν πλήρως οι διατάξεις για το μέτρο των αποδείξεων. Συγκεκριμένα, στο αρχικό κείμενο προβλεπόταν ότι κάθε μισθωτός και συνταξιούχος θα πρέπει να συγκεντρώνει αποδείξεις αξίας μέχρι ποσού που ισοδυναμεί με το 25% του μέχρι τις 42.000 ευρώ δηλούμενου και φορολογούμενου με την κλίμακα ατομικού εισοδήματος του. Δηλαδή για ποσό εισοδήματος άνω των 42.000 ευρώ, οι αποδείξεις που θα έπρεπε να μαζευτούν δεν μπορούσαν να υπερβαίνουν πλέον το ποσό των 10.500 ευρώ (το 25% των 42.000 ευρώ). Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών υπολειπόταν του απαιτούμενου ποσού, επί της διαφοράς θα επιβαλλόταν φόρος 21%. Στο κείμενο του νομοσχεδίου που απεστάλη στα κόμματα δεν αναγράφονται οι παραπάνω ρυθμίσεις. Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι στο υπουργείο Οικονομικών επανεξετάζουν το θέμα των αποδείξεων, με σκοπό να επαναφέρουν το μέτρο με τη μορφή κινήτρων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Ελεύθεροι επαγγελματίες. Το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ καταργείται και καθιερώνεται νέα κλίμακα με συντελεστές 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ εισοδήματος και 33% για υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια. Το νέο σύστημα φέρνει έξτρα φόρους από 260 ευρώ έως και 2.780 ευρώ για τους επιτηδευματίες με εισοδήματα έως 50.000 ευρώ. Αντίθετα, οι έχοντες υψηλότερα εισοδήματα θα έχουν φοροελαφρύνσεις.
Επιχειρήσεις. Αυξάνεται από το 20% στο 26% ο συντελεστής φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών και μειώνεται από το 25% στο 10% ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων. Το μέτρο κρίνεται από ορισμένα στελέχη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. αντιαναπτυξιακό, καθώς μειώνει την επιβάρυνση στα κέρδη που προορίζονται όχι για επενδύσεις, αλλά καταλήγουν στις τσέπες των μετόχων.
Ενοίκια: Τα ενοίκια που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα φορολογούνται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ με κλιμακωτούς συντελεστές:
- 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ.
- 33% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος πάνω από το επίπεδο των 12.000 ευρώ.
Με το νέο σύστημα, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων αποκτούν εισοδήματα προερχόμενα αποκλειστικά από ενοίκια θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρους αυξημένους κατά 3,8% έως 500%, εφόσον τα ετήσια εισοδήματά τους είναι μέχρι 60.000 ευρώ. Αντίθετα, μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης θα διαπιστώσουν οι φορολογούμενοι που εισπράττουν ενοίκια άνω των 75.000 ευρώ.
Τεκμήρια διαβίωσης: Τα τεκμήρια μειώνονται μόνο για τα ΙΧ αυτοκίνητα. Τα τεκμήρια για τα ΙΧ μέχρι 1.600 κυβικά εκατοστά θα μειωθούν κατά 20%, ενώ για τα άνω των 1.600 κ.εκ., οι μειώσεις θα είναι χαμηλότερες σε ποσοστά καθώς θα κυμαίνονται από 3% έως και 18,3%.
Αμετάβλητα παραμένουν τα υπόλοιπα τεκμήρια δηλαδή για τις κατοικίες, τα σκάφη αναψυχής, τις πισίνες, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, το οικιακό προσωπικό, τα αεροσκάφη.
Επίσης η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης διατηρείται στις 3.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 5.000 ευρώ για το έγγαμο.
Αγρότες: Επιβάλλεται αυτοτελής φόρος 13% στα καθαρά εισοδήματα των αγροτών. Οι κατά κύριο επάγγελμα γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς θα φορολογούνται για τα αγροτικά εισοδήματα που θα αποκτούν από το 2014 και μετά, ως επιτηδευματίες, βάσει βιβλίων εσόδων-εξόδων, δηλαδή δεν θα δικαιούνται κανενός αφορολογήτου ορίου.
Η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ
Φορολογικό συντελεστή για τα ακίνητα που να μην υπερβαίνει το 1 ο/οο (ένα τοις χιλίοις) με μόνη εξαίρεση να μη βεβαιώνεται φόρος που δεν υπερβαίνει τα 50 ευρώ ανά φορολογούμενο, οπότε δημιουργείται ένα οικογενειακό de facto «αφορολόγητο» ύψους 100.000 ευρώ, προτείνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Σε γενική συνέλευση που έγινε στην Πάτρα ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στρ. Παραδιάς, σημείωσε επίσης ότι τα μεγάλα θύματα της φορολογικής μεταρρύθμισης της ακίνητης ιδιοκτησίας θα είναι όπως φαίνεται όσοι έχουν ξενοίκιαστα ακίνητα και γενικότερα απρόσοδη περιουσία η οποία συχνά μπορεί να είναι δεσμευμένη από το κράτος. Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες θα καλούνται να πληρώσουν ετησίως βαρύτατους φόρους για περιουσία που δεν τους αποδίδει απολύτως τίποτε. Σημείωσε τέλος ότι η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια που φαίνεται ότι σχεδιάζεται θα πρέπει να λειτουργήσει σε εθελοντική βάση.
Στο ίδιο συνέδριο, ο Παντελής Οικονόμου, τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών πρότεινε την κατάργηση της φορολογίας κεφαλαίου και την επιβολή ενός και μόνο τέλους υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Γιατροί - νοσήλια
Θα εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά ποσοστό 10% από τον φόρο εισοδήματος μόνο οι δαπάνες για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις κι αυτές μόνο κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή και ασφαλιστικές εταιρείες και κατά το μέρος που υπερβαίνουν το 5% του φορολογουμένου εισοδήματος.
Εξτρα φόροι
Το νέο σύστημα φέρνει έξτρα φόρους από 260 ευρώ έως και 2.780 ευρώ για τους επιτηδευματίες με εισοδήματα έως 50.000 ευρώ. Αντίθετα, οι έχοντες υψηλότερα εισοδήματα θα έχουν φοροελαφρύνσεις.
Ενημέρωση 9 Δεκεμβρίου:
ΤεκμήριαΣε μεγάλες αυξήσεις των τεκμηρίων ή «αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης», όπως αποκαλούνται στο φορολογικό νομοσχέδιο, προχωρεί η κυβέρνηση προκειμένου να εντοπίσει και να φορολογήσει τα αδήλωτα εισοδήματα.
Μάλιστα την ώρα που έχει καταργήσει το αφορολόγητο όριο θεσπίζει «ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου», δηλαδή ένα ελάχιστο ποσό που πρέπει να διαθέτει για να ζει, το οποίο ορίστηκε σε 3.000 ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση!
Μόνο με αυτή τη διάταξη για πρώτη φορά θα φορολογηθούν πάνω από 500.000 φορολογούμενοι που ή δεν υπέβαλλαν δήλωση ή εμφάνιζαν χαμηλότερα ακόμη και από αυτά τα πενιχρά εισοδήματα.
Οπως προβλέπουν οι νέες διατάξεις, το συνολικό εισόδημα προσδιορίζεται, κατ' εξαίρεση, με βάση τις δαπάνες διαβίωσης του φορολογουμένου και των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν, όταν το συνολικό ποσό των δαπανών είναι ανώτερο από το συνολικό δηλούμενο καθαρό εισόδημα. Το εισόδημα που υπόκειται σε φόρο στην περίπτωση αυτή προσδιορίζεται με βάση τις κλίμακες.
Για τον προσδιορισμό του αντικειμενικού εισοδήματος με βάση τη συνολική ετήσια δαπάνη του φορολογουμένου, της συζύγου του και των προσώπων που συνοικούν και τους βαρύνουν λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα τεκμήρια:
ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ: Η αντικειμενική δαπάνη, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας ορίζεται κλιμακωτά:
- Για τα 80 πρώτα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 40 ευρώ το τ.μ.
- Από 81 ως και 120 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 65 ευρώ το τ.μ.
- Από 121 ως και 200 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 110 ευρώ το τ.μ.
- Από 201 ως 300 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 200 ευρώ το τ.μ.
- Για τα πλέον των 300 τετραγωνικών μέτρων κύριων χώρων αυτής, με 400 ευρώ το τ.μ.
ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ: Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται προκειμένου για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης, σύμφωνα με τον αντικειμενικό προσδιορισμό των ακινήτων, από 2.800 ευρώ ως 4.999 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο κατά ποσοστό 40% και για περιοχές με τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ και άνω το τετραγωνικό μέτρο κατά ποσοστό 70%.
Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται για μονοκατοικίες κατά 20%.
ΕΞΟΧΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ: Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη, που εκτιμάται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα μιας ή περισσοτέρων ιδιοκατοικούμενων ή μισθωμένων δευτερευουσών κατοικιών, καθώς και των βοηθητικών χώρων αυτών, ορίζεται στο μισό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για τα εξοχικά. Το τεκμήριο προκύπτει από τους μήνες χρησιμοποίησης αυτής.
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ: Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης ορίζεται ως εξής:
- Για τα αυτοκίνητα ως 1.200 κυβικά εκατοστά σε 3.200 ευρώ.
- Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κυβικών εκατοστών προστίθενται 480 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά ως τα 1.600 κυβικά.
- Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.600 κυβικών εκατοστών προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά ως τα 2.000 κυβικά.
- Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 2.000 κυβικών εκατοστών προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά και ως 3.000 κυβικά.
- Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα από 3.000 κυβικά εκατοστά προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
Τα παραπάνω ποσά ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης από κάθε αυτοκίνητο μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητά του, η οποία υπολογίζεται από το έτος πρώτης κυκλοφορίας του στην Ελλάδα κατά ποσοστό 30% για χρονικό διάστημα πάνω από 5 και ως 10 έτη και 50% για χρονικό διάστημα πάνω από 10 έτη.
Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη δεν εφαρμόζεται για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης που διαθέτουν πιστοποιητικό αυθεντικότητας το οποίο εκδίδεται από διεθνή ή ημεδαπό φορέα που έχει αρμοδιότητα να εκδίδει τέτοιο πιστοποιητικό, για τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, καθώς και για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης τα οποία είναι ειδικά διασκευασμένα για κινητικά αναπήρους.
ΔΙΔΑΚΤΡΑ: Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη που καταβάλλεται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια στοιχειώδους, μέσης και μεταλυκειακής εκπαίδευσης, με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, όπως αυτή προκύπτει από τις σχετικές αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.
ΟΙΚΙΑΚΟΙ ΒΟΗΘΟΙ: Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη που καταβάλλεται για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, η οποία ορίζεται στο εκάστοτε κατώτατο όριο αμοιβών όπως αυτό προσδιορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις για την αντίστοιχη κατηγορία εργαζομένων. Η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται όταν ο φορολογούμενος ή πρόσωπο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει έχει αναπηρία 67% ή είναι ηλικίας άνω των 65 ετών και απασχολεί έναν νοσοκόμο.
ΠΙΣΙΝΕΣ: Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη εξωτερικής δεξαμενής κολύμβησης ορίζεται, ανάλογα με την επιφάνειά της, ανά κλίμακα, σε:
- 160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ως τα 60 τ.μ και
- 320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για επιφάνεια άνω των 60 τ.μ. Προκειμένου για εσωτερική δεξαμενή κολύμβησης τα παραπάνω ποσά διπλασιάζονται.
Τεκμήρια
«Παγίδες» με τεκμήρια - «φωτιά» για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες που θα φέρουν περισσότερους φόρους σε χιλιάδες φορολογούμενους έχει «στήσει» το υπουργείο Οικονομικών. Με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων πολλοί φορολογούμενοι κινδυνεύουν και φέτος να φορολογηθούν όχι με βάση τα πραγματικά εισοδήματά τους αλλά για μεγαλύτερα εισοδήματα που θα προκύψουν με την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης.
Τα τεκμήρια απειλούν κυρίως χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους που διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία και διαθέτουν ένα αυτοκίνητο μικρό ή μεσαίου κυβισμού. Ακόμα και για κάποιον που θα υποβάλει φορολογική δήλωση με μηδενικό εισόδημα αλλά έχει κύρια κατοικία 50 τ.μ. και ένα αυτοκίνητο 1.200 κυβικών εκατοστών ο αναλογούν φόρος θα είναι 400 ευρώ.
Κι αυτό, γιατί με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, η εφορία θα υπολογίσει ότι ο συγκεκριμένος φορολογούμενος έχει ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης 3.000 ευρώ και έξοδα 2.000 ευρώ για τη χρήση και τη συντήρηση της κατοικίας και άλλα 4.000 ευρώ για το αυτοκίνητο. Συνολικά δηλαδή, το τεκμαρτό του εισόδημα είναι 9.000 ευρώ και άρα τα 4.000 ευρώ που είναι πάνω από το νέο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 10% και έτσι προκύπτει καταβολή φόρου 400 ευρώ.
Κατοικίες
Το τεκμήριο διαβίωσης για τις κατοικίες ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και αφορά όχι μόνο όσους κατοικούν σε ιδιόκτητη κατοικία ή έχουν δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία. Αφορά και αυτούς που ζουν σε μισθωμένη κατοικία ή τους έχει παραχωρηθεί δωρεάν αφού συνηθίζεται πολλοί γονείς παραχωρούν την κατοικία τους στα παιδιά τους ή το αντίστροφο τα παιδιά στους γονείς.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
1. Το τεκμήριο προκύπτει με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή της μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας και υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της.
2. Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό 40 ευρώ το τ.μ., ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας. Ως βοηθητικοί χώροι σε περίπτωση πολυκατοικίας θεωρείται ο ανεξάρτητος χώρος της αποθήκης ή του γκαράζ μέσα στην ίδια οικοδομή ενώ στην περίπτωση μονοκατοικίας η αποθήκη, ο χώρος στάθμευσης, το λεβητοστάσιο, η αποθήκη καυσίμων, το κλιμακοστάσιο εφόσον οι χώροι αυτοί βρίσκονται σε λειτουργική ενότητα με αυτή και δεν είναι κοινόχρηστοι.
3. Για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης, από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ., τα ποσά προσαυξάνονται κατά 40% και για περιοχές με τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ και άνω το τ.μ., κατά 70%.
4. Όταν υπάρχει μονοκατοικία τα ποσά προσαυξάνονται κατά 20%.
5. Όταν υπάρχει δευτερεύουσα κατοικία που ιδιοκατοικείται ή μισθώνεται ή έχει παραχωρηθεί δωρεάν λαμβάνεται το ήμισυ της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης που προκύπτει όταν έχουμε κύρια κατοικία μαζί με το βοηθητικό χώρο της.
6. Αν η κατοικία μισθώνεται ορισμένους μήνες μέσα στο έτος, τα ετήσια ποσά της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης θα επιμερίζονται με βάση τους μήνες που διαρκεί η μίσθωση.
7. Για δευτερεύουσες εξοχικές κατοικίες δεν ισχύει ο περιορισμός της ετήσιας δαπάνης διαβίωσης που προκύπτει από αυτές, σε τρεις μήνες το έτος.
8. Δεν υπολογίζεται ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης στις περιπτώσεις των κενών κατοικιών.
9. Δεν υπολογίζεται αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για δευτερεύουσες κατοικίες που μισθώνουν μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού για τουριστικούς λόγους.
10. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας του ακινήτου, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης θα υπολογίζεται με βάση τη συνολική επιφάνεια της κατοικίας και στη συνέχεια θα γίνεται ο επιμερισμός της, μεταξύ των συνιδιοκτητών, με βάση τα ποσοστά συνιδιοκτησίας τους.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου