Υπερ-προμήθειες φαρμακευτικού υλικού, κυρίως αντιδραστήριων, από τα οποία ελάχιστα χρησιμοποιούνταν κάθε χρόνο και τα υπόλοιπα καταστρέφονταν, εντόπισαν αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της πόλης, ενώ για την υπόθεση κατηγορείται διευθύντρια εργαστηρίου.
Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. οι παραγγελίες σε αντιδραστήρια ήταν τεράστιες, ενώ παραγγέλνονταν ακόμη και υλικά που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ. Όπως έγινε γνωστό η συνολική επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου...
από την επιπλέον προμήθεια φαρμακευτικού εξοπλισμού υπολογίζεται στο ποσό των 4.005.404,85 ευρώ.
Ήδη σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος της 60χρονης διευθύντριας ανοσολογικού εργαστηρίου για απιστία σχετικά με την υπηρεσία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική οργάνωση και παράβαση του νόμου περί καταχραστών δημοσίου. Επίσης, δικογραφία σχηματίστηκε και σε βάρος 44χρονου υπαλλήλου φαρμακευτικής εταιρείας, ο οποίος πήγαινε επί 15 χρόνια για δουλειά στο συγκεκριμένο νοσοκομείο χωρίς όμως να μισθοδοτείται από το δημόσιο!
Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από καταγγελία στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης και οι αστυνομικοί χρειάστηκε να ερευνήσουν τα αρχεία όλων των ασθενών του συγκεκριμένου εργαστηρίου για κάθε χρονιά από το 2007 μέχρι και το 2012. «Αυτό που εντοπίσαμε ήταν απίστευτο. Υπήρχαν τεράστιες ποσότητες υλικού, που όχι μόνο δε χρησιμοποιούνταν αλλά καταστρέφονταν κιόλας, ενώ δεν είχε παρέλθει η ημερομηνία λήξης του. Κι αυτό συνέβαινε μόνο σε ένα εργαστήριο», επισημαίνει χαρακτηριστικά στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.
Συγκεκριμένα, από την έρευνα της αστυνομίας προέκυψε πως η 60χρονη διευθύντρια του συγκεκριμένου εργαστηρίου προέβαινε στην προμήθεια πολλαπλάσιων ποσοτήτων αντιδραστηρίων, σε σχέση με αυτά που χρησιμοποιούνταν, από διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες. Μάλιστα, οι πλεονάζουσες ποσότητες φαρμακευτικού υλικού καταστρέφονταν, χωρίς να συντάσσεται πρακτικό καταστροφής, ενώ στη συνέχεια γίνονταν νέες παραγγελίες. Οπως επισημαίνει αξιωματικός ενδεικτικά, για μία μόνο εξέταση, κατά τη διάρκεια ενός έτους, παραγγέλθηκαν 3.040 αντιδραστήρια, ενώ χρησιμοποιήθηκαν από αυτά μόνο τα... 21. «Αγοράστηκαν δηλαδή 3.019 επιπλέον αντιδραστήρια, με την επιβάρυνση για το νοσοκομείο να ανέρχεται στο ποσό των 45.867,83 ευρώ», επισημαίνει αξιωματικός.
Εκτός όμως από τη διευθύντρια του εργαστηρίου από τους αστυνομικούς σχηματίστηκε δικογραφία και σε βάρος ενός 44χρονου υπαλλήλου φαρμακευτικής εταιρείας, ο οποίος πήγαινε καθημερινά επί... 15 χρόνια στο συγκεκριμένο εργαστήριο του νοσοκομείου, όπου και εργαζόταν. «Είχε τοποθετηθεί εκεί από την εταιρία του. Ωστόσο, ακόμη και όταν απολύθηκε από τη φαρμακευτική εταιρία στην οποία εργαζόταν τον Οκτώβριο του 2011 εξακολούθησε να πηγαίνει στο συγκεκριμένο νοσοκομείο και να εργάζεται στο εργαστήριο», τονίζει αστυνομικός. Ο ίδιος μάλιστα εξηγεί πως ο 44χρονος άντρας δε μισθοδοτούνταν από το νοσοκομείο, ενώ τελικά τον Ιανουάριο της φετινής χρονιάς απομακρύνθηκε από εκεί από τη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, η οποία ενημερώθηκε για την έρευνα που πραγματοποιούσαν οι αστυνομικές αρχές. Μάλιστα, υπάλληλοι του νοσοκομείου φέρονται να είπαν στους αστυνομικούς ότι το συγκεκριμένο άτομο «πήγαινε στη δουλειά πρώτο και έφευγε τελευταίο. Τόσο εργατικός ήταν»!
Σύλληψη διοικητικού Δημοσίου υπαλλήλου του υπουργείου Εξωτερικών με την κατηγορία της κλεψιάς
Ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα θα οδηγηθεί σήμερα διοικητικός υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών, που συνελήφθη χθες με την κατηγορία της υπεξαίρεσης.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υΠΕΞ μετά από τη χθεσινή διαπίστωση ελλείμματος σημαντικού χρηματικού ποσού από το τμήμα αξιών της Διεύθυνσης Διεκπεραίωσης και Διπλωματικού Ταχυδρομείου του υπουργείου Εξωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, έδωσε εντολή να κινηθούν άμεσα οι προβλεπόμενες διαδικασίες, προς πλήρη διαλεύκανση της υποθέσεως και εντοπισμό των υπευθύνων.
Αποτέλεσμα της άμεσης κινητοποίησης, και κατόπιν συντονισμένων ενεργειών της Εισαγγελίας Αθηνών, της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων και της Ασφάλειας της Ελληνικής Αστυνομίας, ήταν να συλληφθεί ο ύποπτος διοικητικός υπάλληλος.
Σε διαθεσιμότητα Δημόσιος Υπάλληλος στην αστυνομία για κλεψιά-μαμούθ
Σε διαθεσιμότητα τέθηκε σήμερα ο αστυνομικός που κατηγορείται για την υπεξαίρεση μαμούθ άνω των 350.000 ευρώ από την οικονομική διαχείριση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας.
Ήδη, με απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή Αχαΐας Ταξίαρχου Κώστα Κυριακόπουλου, τοποθετήθηκαν νέοι επικεφαλής στο συγκεκριμένο γραφείο ενώ από σήμερα έχει εγκατασταθεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας κλιμάκιο της Οικονομικής Επιθεώρησης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. εντεταλμένο για τη σύνταξη πορίσματος προκειμένου να διακριβωθεί το ποσό της υπεξαίρεσης.
Το πόρισμα θα υποβληθεί στην Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και μαζί με όλα τα στοιχεία η δικογραφία θα διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα για τα περαιτέρω.
"Με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκε σε διαθεσιμότητα Ανθυπαστυνόμος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας και διατάχθηκε σε βάρος του Ένορκη Διοικητική Εξέταση, μετά το σχηματισμό ποινικής δικογραφίας από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, για ταμειακό έλλειμμα στη διαχείριση της οικείας Αστυνομικής Διεύθυνσης", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγο από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Μίζες στην Ελλάδα από τους Γερμανικούς σιδηρόδρομους
Για μίζες συνολικού ύψους 315.000 στην Ελλάδα από τους Γερμανικούς Σιδηρόδρομους (Deutsche Bahn), μαζί με ανάλογες πρακτικές για δουλειές σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, μιλά δικαστική έρευνα στη Φρανκφούρτη που οδήγησε, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, σε επιβολή προστίμων σε στελέχη της εταιρείας. Σύμφωνα με το in.gr, η εταιρεία ανακοίνωσε πως αποσύρεται από χώρες «με εγνωσμένο υψηλό ρίσκο διαφθοράς», ανάμεσά τους και την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει η Sueddeutsche Zeitung, οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν την απόφασή τους να σταματήσουν να αναλαμβάνουν έργα -κατασκευαστικά ή συμβουλευτικά- στην Ελλάδα, αλλά και την Αλγερία, τη Λιβύη, τη Ρουάντα και την Ταϊλάνδη μετά τη δικαστική έρευνα από την εισαγγελία της Φρανκφούρτης σε βάρος της εταιρείας για διαφθορά.
Η DB International, θυγατρική της Deutsche Bahn, «λάδωνε» την τελευταία δεκαετία, και ενδεχομένως και παλιότερα, για να παίρνει συμβόλαια στις χώρες αυτές, όπως αναφέρεται.
«Για παράδειγμα στην Ελλάδα, στο δίκτυο που συνδέει το αεροδρόμιο με την πόλη, το λιμάνι και την Κόρινθο» γράφει η εφημερίδα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που επικαλείται η SZ, η εταιρεία έδωσε συνολικά 315.000 ευρώ σε μίζες για δουλειές στην Ελλάδα.
Η ίδια η DB ανακοίνωσε ότι «είναι απαραίτητες βαθιές τομές και μία γενικότερη νέα αρχή» στις πρακτικές της, και ως εκ τούτου «αποσύρεται από δουλειές σε χώρες με εγνωσμένο υψηλό ρίσκο διαφθοράς». Όσον αφορά τα στελέχη της που βρίσκονταν στο μικροσκόπιο της εισαγγελίας, η DB τα έχει ήδη απομακρύνει -σε αυτά συγκαταλέγεται και πρώην υπεύθυνος για την Ελλάδα.
Αγγελιοφόρος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου