Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Ρίξε πράμα! ~ Φεστιβάλ βιβλίου Θεσσαλονίκης χωρίς μπουρίνι δε γίνεται


Τα δίνει αυτήν την ώρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ετοιμάζουμε βάρκες, βατραχοπέδιλα, μπρατσάκια... Φυσικά οι Δημοτικές Υπηρεσίες είναι πανέτοιμες (ντεμέκ), διότι...

Η διοργάνωση, που κλείνει τα 32 χρόνια λειτουργίας της και πραγματοποιείται στην πλατεία Αριστοτέλους, δεν έχει φέτος το χαρακτήρα της παραλιακής βόλτας, που άλλοτε την καθιέρωσε.
Συνοδευόταν συνήθως από καλοκαιρινά μπουρίνια.
Υπήρξαν φορές που η τελετή των εγκαινίων αναβαλλόταν ή γινόταν μετά βίας εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Φέτος όμως ο καιρός ήταν πιο... μεγαλόψυχος με το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που άνοιξε επίσημα τις πύλες του με την τελετή των εγκαινίων, η οποία πραγματοποιήθηκε στην εξέδρα των εκδηλώσεων όπου φιλοξενείται το πρόγραμμα του Πνευματικού Μαΐου.

Οι καρέκλες που είχαν στηθεί από νωρίς το απόγευμα μπροστά από την εξέδρα γέμισαν από απλό κόσμο αλλά και επισήμους που βρέθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους, για να υποδεχτούν το 32ο Φεστιβάλ, το οποίο συνδιοργανώνεται από το Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το δήμο Θεσσαλονίκης.

Η φετινή διοργάνωση χαρακτηρίζεται από την αλλαγή του χώρου, αφού μεταφέρθηκε -λόγω των έργων που γίνονται- από την παραλία στην πλατεία Αριστοτέλους δίπλα από το άγαλμα του Βενιζέλου. Νέα περίπτερα, διαφορετικά σε σχέση με άλλες χρονιές (περίπου 100), φιλοξενούν πάνω από 200 εκδοτικούς οίκους αλλά και άλλους φορείς, όπως το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, η Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Γραφείο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Ελλάδα, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ο Σύνδεσμος ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης, ο δήμος Θεσσαλονίκης, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης κ.ά.

Διαφορετική ατμόσφαιρα

Ωστόσο η ατμόσφαιρα που επικρατεί φέτος είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με άλλες χρονιές, αφού ο χώρος είναι κλειστός (σχεδόν πνιγηρός) και λείπει η μεγάλη παραλία που έδινε τη δυνατότητα στο αναγνωστικό κοινό παράλληλα με την αναζήτηση βιβλίων να κάνει και  έναν ευχάριστο μακρύ περίπατο δίπλα στη θάλασσα. Αυτό όμως είναι προσωρινό, αφού οι διοργανωτές διαβεβαιώνουν ότι το Φεστιβάλ θα επιστρέψει στον καθιερωμένο χώρο του, μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες στην παραλία του Λευκού Πύργου.

Στη διάρκεια της βραδιάς των εγκαινίων ο κόσμος ήταν αρκετός, αλλά -ίσως επειδή ήταν η πρώτη μέρα; Ίσως λόγω κρίσης;- παρατηρήσαμε πως λίγοι ήταν εκείνοι που έφευγαν από το χώρο με πολλές αγορές.

Τη βραδιά άνοιξε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης, που ερμήνευσε κομμάτια του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, ενώ αμέσως μετά τον αγιασμό από το μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο και τις ομιλίες των επισήμων ομάδες παιδιών της πόλης παρουσίασαν χορευτικές παραστάσεις.

Παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η βουλευτής και εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η βουλευτής και εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξυροτύρη, ο εκπρόσωπος του δημάρχου και αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Αρβανίτης κ.ά.

«Πιστεύουμε ότι το βιβλίο παραμένει η μοναδική ελεύθερη έκφραση στην εποχή μας. Είναι το μόνο μέσο να μας συντροφεύει στις μοναδικές μας στιγμές. Αυτό θα μας βοηθήσει και στο μέλλον», επισήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΚΒΕ Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, ενώ τόνισε πως πάνω από το 20% των επισκεπτών του Φεστιβάλ προέρχεται από τον ευρύτερο βορειοελλαδικό χώρο.

Της Κυριακής Τσολάκη / Μακεδονία



Το Φεστιβάλ Βιβλίου είναι η κορυφαία εκδήλωση του ΚΓ΄ Πνευματικού Μαΐου «Η Πολιτιστική Άνοιξη της Θεσσαλονίκης», (πολιτισμός, γράμματα, τέχνες) ο οποίος υποστηρίζει έμπρακτα όλους τους πνευματικούς δημιουργούς της Βόρειας Ελλάδας, αναδεικνύοντας το έργο τους.
Πλήθος εκδηλώσεων λόγου, μουσικής, θεάτρου, χορού που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ΚΓ΄ Πνευματικού Μαΐου φιλοξενούνται τόσο στο χώρο του Φεστιβάλ Βιβλίου αλλά και σε άλλες αίθουσες εκδηλώσεων και ανοιχτούς χώρους της Θεσσαλονίκης.
Το 32ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου είναι αφιερωμένο στα 70 χρόνια από το θάνατο του Κωστή Παλαμά.

Στη φετινή διοργάνωση στα περίπου 100 εκθετήρια φιλοξενούνται περίπου 250 εκδοτικοί οίκοι που θα παρουσιάσουν περισσότερους από 25 χιλιάδες τίτλους βιβλίων της φετινής αλλά και της παλαιότερης βιβλιοπαραγωγής.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν: Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης – Διεύθυνση Βιβλιοθηκών, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης – Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ο Δήμος Παγγαίου, ο Δήμος Νέας Προποντίδας – Δημοτική Ενότητα Καλλικράτειας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και ο Σύνδεσμος Εκδοτών από την Αθήνα.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου