Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Φωκίδα ~ Τάφος με πλούσια νεκρή μέσα σε δάσος


Θαλαμωτός ρωμαϊκός τάφος στη Στρώμνη ΦωκίδαςΗ ατυχία ενός κατσικιού να παραπατήσει και να πέσει σε μια τρύπα εκεί που έβοσκε αμέριμνα μέσα στο δάσος απέβη τεράστια τύχη για τους αρχαιολόγους της Ι' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δελφών, γιατί ανακάλυψαν εκεί έναν υπόγειο κτιστό τάφο των πρώιμων επί ρωμαϊκής κατοχής χρόνων με θαμμένη μέσα μια πλούσια νεκρή. 

Θαλαμωτός ρωμαϊκός τάφος στη Στρώμνη Φωκίδας Όταν συνέβη το ατύχημα του ζώου, ειδοποιήθηκαν οι αρχαιολόγοι για αυτοψία.

Πήγαν στις παρυφές του λόφου Τσούκα, κοντά στη Στρώμνη της Δημοτικής Ενότητας Καλλιέων, και κλιμάκιο της Ι' ΕΠΚΑ άρχισε την ανασκαφή υπό τη διεύθυνση της προϊσταμένης της Εφορείας, Αθανασίας Ψάλτη. Σε τρεις μέρες είχαν αποκαλύψει πλήρως τον τάφο, που είναι θαλαμωτός, και τα τοιχώματά του είναι κατασκευασμένα από πώρινους ακανόνιστους λίθους.

Η θέση στην οποία εντοπίστηκε βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1.000 και καλύπτεται από δάσος ελάτης και δρυός. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωσή τους, «παρά το γεγονός ότι ο τάφος είχε διαταραχθεί, η προκαταρκτική μελέτη των ευρημάτων και του σκελετικού υλικού οδηγεί στο συμπέρασμα ότι χρησιμοποιήθηκε τουλάχιστον για τρεις ταφές της περιόδου από τον 1ο π.Χ. έως τον 1ο μ.Χ. αιώνα».

Στους αρχαιολόγους είναι γνωστό το αρχαιολογικό ενδιαφέρον της περιοχής ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα. Υπάρχουν αναφορές για ύπαρξη αρχαιοτήτων στο λόφο Τσούκα, αλλά δεν είχε ποτέ διεξαχθεί ανασκαφή. Τώρα, κατά τη διάρκεια επιφανειακής έρευνας, σε μικρή απόσταση εντοπίστηκε τμήμα από το κάλυμμα λίθινης σαρκοφάγου με ανάγλυφο γοργόνειο, το οποίο φέρει επιγραφή και χρονολογείται επίσης στους ρωμαϊκούς χρόνους. Τα κτερίσματα που συνόδευαν τις ταφές, πλήθος πήλινων αγγείων όπως πίθοι, πινάκια, μυροδοχεία, χύτρες, λύχνοι, δύο χάλκινα νομίσματα και σιδερένιες στλεγγίδες, προσφέρουν πολύτιμες μαρτυρίες για το αρχαιολογικό παρελθόν της περιοχής και φωτίζουν άγνωστες έως σήμερα πτυχές της ιστορίας της. Επίσης, καθιστούν αναγκαία την ενεργοποίηση της αρχαιολογικής έρευνας σε όλη την έκταση του λόφου της Τσούκας, όπου σώζονται λείψανα αρχαίας οχύρωσης. Γι' αυτό δρομολογείται η κήρυξη του χώρου ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

 

Τα ευρήματα του τάφου, που είναι εντυπωσιακά, μεταφέρθηκαν και συντηρούνται στο εργαστήριο συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών και για την εξέταση του οστεολογικού υλικού ζητήθηκε η συνδρομή εξειδικευμένων επιστημόνων. Η Εφορεία προς το παρόν δεν ανοίγει όλα τα χαρτιά της. Επιφυλάσσεται να κάνει τη συστηματική παρουσίαση των ευρημάτων τον προσεχή Οκτώβριο και εξετάζει το ενδεχόμενο προσωρινής έκθεσής τους σε ειδική προθήκη στο Μουσείο των Δελφών.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου