Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Νέες υπηρεσίες από τα ΕΛΤΑ ~ Σύνταξη στο σπίτι με ένα τηλεφώνημα!


Νέα εποχή ΕΛΤΑ. Σύνταξη στο σπίτι με ένα τηλεφώνημαΤην εξόφληση κάθε είδους οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο μέσα από τα συνολικά 800 καταστήματα των ΕΛΤΑ αλλά και την επίδοση της σύνταξης στον τόπο κατοικίας του συνταξιούχου την ίδια μέρα κατάθεσης ακόμα και αν βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδος ξεκινούν να προσφέρουν άμεσα τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Η διοίκηση των ΕΛΤΑ κάνει «στροφή» σε νέες προηγμένες υπηρεσίες και αλλάζει τη λειτουργία των ταχυδρομείων μετατρέποντας τα σε σύγχρονα εμπορικά και πιστωτικά καταστήματα. Στόχος είναι να γίνουν πιο ελκυστικά στην απελευθερωμένη αγορά ενόψει της ιδιωτικοποίησης τους.




Νέες υπηρεσίες


Ακόμα και το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας θα μπορεί να πληρώσει πλέον ο πελάτης των ΕΛΤΑ στο γκισέ των καταστημάτων αποφεύγοντας τις ουρές που σχηματίζονται στις εφορίες αλλά και την τακτική της πληρωμής με επιταγές που είχαν επιβάλει τον τελευταίο χρόνο οι εφορίες.
Την ίδια στιγμή τα ΕΛΤΑ μέσω μιας νέας υπηρεσίας φέρνουν την σύνταξη στο σπίτι με στόχο να πάψουν οι συνταξιούχοι να συνωστίζονται στην τράπεζα.

Με την νέα υπηρεσία οι ενδιαφερόμενοι με ένα τηλέφωνο στο 8001182000 μπορούν να κάνουν αίτηση και να παίρνουν την σύνταξή τους στο σπίτι. Η επιβάρυνση είναι 3 ευρώ και η επίδοση της σύνταξη γίνεται ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό την ημέρα που γίνεται η κατάθεση από το συνταξιοδοτικό ταμείο.

Η υπηρεσία γίνεται μέσω της πίστωση των χρημάτων σε ένα λογαριασμό ο οποίος ονομάζεται Garo.
Παράλληλα τα ταχυδρομεία θα παρέχουν υπηρεσίες ΚΕΠ στις απομακρυσμένες περιοχές, θα εξυπηρετούν μικροκαταθέτες του ταχυδρομικού ταμιευτηρίου και θα προσφέρουν καρτοκινητή τηλεφωνία



Οικονομίες


Με οικονομίες κλίμακας που θα ξεπεράσουν τα 46 εκατ. ευρώ για το 2013 αισιοδοξεί η διοίκηση των ΕΛΤΑ να ανατρέψει την αρνητική εικόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2012 που κατέγραψαν ζημιές ύψους 9 εκατ. ευρώ (αντί καθαρών κερδών 47.000 ευρώ το 2011).

Το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης αφορά τόσο μειώσεις σε δαπάνες και ειδικότερα μισθοδοσίας ενώ προσδοκά και στην αύξηση του μεριδίου της αγοράς που κατέχει μέσα από τις νέες υπηρεσίες.

Εργασιακά


Δεν είναι τυχαίο ότι μετά από διαπραγματεύσεις τριών μηνών εργαζόμενοι και διοίκηση κατέληξαν στην υπογραφή νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία προβλέπει μείωση των αποδοχών των 8.800 εργαζομένων κατά περίπου 1.300 έως 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο το προσεχές 18μηνο με εξοικονόμηση συνολικά 20 εκατ. ευρώ.




Οικονομικά στοιχεία


Το 2012, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ΕΛΤΑ μειώθηκε από 484 εκατ. ευρώ το 2011 σε 419 εκατ. ευρώ (13,3%). Τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αποτελέσματα ήταν ζημιές 2,7 εκατ. ευρώ αντί κερδών 5 εκατ. ευρώ το 2011. Προ φόρων, καταγράφηκαν ζημιές ύψους 6,5 εκατ. ευρώ αντί κερδών 2,5 εκατ. ευρώ το 2011. Η μείωση του παραδοσιακού ταχυδρομείου ήταν από τις κύριες αιτίες της αποδυνάμωσης των ΕΛΤΑ. Είναι ενδεικτικό ότι το 2012 σε κύκλο εργασιών ύψους 419 εκατ. ευρώ, η αλληλογραφία είχε μερίδιο 300 εκατ. ευρώ, όταν το 2011 ο τζίρος των ΕΛΤΑ ήταν 488 εκατ. και τα γράμματα ήταν υπεύθυνα για τα 350 εκατ. ευρώ των εσόδων.



Ιδιωτικοποίηση


Να ανατρέψουν τη σημερινή εικόνα των ΕΛΤΑ και να γίνουν πιο ελκυστικά στην παγκόσμια αγορά στοχεύει και η ελληνική κυβέρνηση η οποία έχει ξεκινήσει διαδικασία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας από το 2011.

Μοναδικός … «μνηστήρας» είχαν απομείνει τα βελγικά ταχυδρομεία, μετά την τελευταία διερευνητική προσπάθεια που είχε κάνει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου.
Υπενθυμίζεται ότι 2009 που η τότε κυβέρνηση είχε προκηρύξει διαγωνισμό για την πώληση της εταιρείας Ταχυμεταφορές - ΕΛΤΑ τα βελγικά ταχυδρομεία είχαν συμμετάσχει στην διαδικασία καταθέτοντας μάλιστα και δεσμευτική προσφορά σε κοινοπραξία με την Imperio και την Star Investments. Ωστόσο η προσφορά που είχε καταθέσει τότε η κοινοπραξία είχε θεωρηθεί χαμηλότερη της αποτίμησης και ο διαγωνισμός είχε κηρυχθεί άγονος.

Οι σύμβουλοι του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ Lazzards και Price water house Coopers κινούνται με «άσσο» στην πώληση την «προίκα» που δόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση στα Ελληνικά Ταχυδρομεία και αφορά την εκτέλεση της καθολικής υπηρεσίας μέχρι το 2028.

Ωστόσο η πλήρης απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς στη χώρα μας από τις αρχές του 2013 (που οδήγησε στην κατάργηση του μονοπωλίου στην αλληλογραφία κάτω των 50 γραμμαρίων) λειτουργεί ανατρεπτικά καθώς αναμένεται να «κορυφώσει» τον ανταγωνισμό σε μία αγορά όπου ήδη συρρικνώνεται.

 http://www.imerisia.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου