Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Παιδιά και αντηλιακό ~ Ποιο να επιλέξετε


Αναζητάτε το πιο φυσικό αντηλιακό για το παιδί σας; Η παγκόσμια περιβαλλοντική οργάνωση Environmental Working Group, δημοσιεύει κάθε χρόνο λίστα με τα καλύτερα αντηλιακά για παιδιά, τα οποία δεν περιλαμβάνουν χημικά και είναι από τα πιο ασφαλή που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Έχοντας ελέγξει περισσότερα από 1.700 αντηλιακά, οι ερευνητές της οργάνωσης κατέληξαν στα δέκα ασφαλέστερα (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται εταιρίες όπως η...
Aveeno, La Roche-Posay, Mustela, Coppertone και κάποιες ακόμα που δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά*), ενώ παράλληλα δημοσίευσαν και λίστες με τα συστατικά που θα πρέπει και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνονται στα παιδικά αντηλιακά.

Τα ενεργά συστατικά που θα πρέπει να περιλαμβάνονται στα παιδικά αντηλιακά, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι:

-οξείδιο του ψευδαργύρου
-διοξείδιο του τιτανίου
-avobenzone ή mexoryl SX

Τα παραπάνω στοιχεία είναι ιδανικά τόσο για παιδιά όσο και για άτομα με ευαίσθητες επιδερμίδες. Μάλιστα, είναι προτιμότερο να επιλέγετε αντηλιακά σε μορφή κρέμας, με προστασία ευρέως φάσματος και SPF 30+ για χρήση στην παραλία ή στην πισίνα. Τα αδιάβροχα αντηλιακά είναι μία ακόμα καλή ιδέα αν τα παιδιά κολυμπούν ή παίζουν αρκετή ώρα στην παραλία.

Τα συστατικά που θα πρέπει να αποφεύγονται στα παιδιά αντηλιακά είναι:

-oxybenzone
-Βιταμίνη Α (παλμιτική ρετινόλη)
-πρόσθετα εντομοαποθητικά

Επιπλέον, αποφύγετε τα σπρέϊ ή τις πούδρες, καθώς μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικό πρόβλημα, όπως και τα αντηλιακά με SPF της τάξης του 50+.

Η συμβουλή των ειδικών είναι να μη διστάσετε μπροστά στο υψηλό κόστος ενός ποιοτικού αντηλιακού για το παιδί, καθώς αυτό θα είναι κατά κανόνα πιο παχύρρευστο, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείτε λιγότερη ποσότητα.
Πλήρης αντηλιακή προστασία για το παιδί

Όλα τα παιδιά θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο τις ώρες με την εντονότερη ακτινοβολία, δηλαδή μεταξύ 10.00 και 16.00. Αν τις ώρες αυτές βρίσκεστε, παρ'όλα αυτά, στην παραλία, φορέστε στο παιδί ένα λευκό βαμβακερό μπλουζάκι ή ακόμα και ρούχο με αντηλιακή προστασία, αν το παιδί σας έχει ιδιαίτερα ευαίσθητο δέρμα ή κάποιο δερματικό πρόβλημα (τέτοια ρούχα θα βρείτε στο Sun Protection Clothing.gr).

Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι το παιδί φορά πάντα καπέλο, το οποίο ιδανικά θα καλύπτει το πρόσωπο, τον αυχένα και τα αυτιά, αλλά και γυαλιά ηλίου με UV προστασία.

Όταν βάζετε αντηλιακό στο παιδί, χρησιμοποιήστε επαρκή ποσότητα που θα καλύψει όλες τις περιοχές που εκτίθενται, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου (μύτη, αυτιά), αλλά και τα πόδια και τα χέρια. Φροντίστε, μάλιστα, η επάλειψη με αντηλιακό να γίνει τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έκθεση του παιδιού στον ήλιο, ώστε να απορροφηθεί καλά αυτό από την επιδερμίδα του.

Παρόλο που θα έχετε επιλέξει ένα αντηλιακό με SPF 30 ή παραπάνω, μην ξεχνάτε να επαναλαμβάνετε την επάλειψη με αυτό κάθε δύο ώρες, ακόμα κι αν η μέρα είναι συννεφιασμένη ή αν το αντηλιακό είναι αδιάβροχο. Το παιδί σας θα βραχεί, θα σκουπιστεί, θα ιδρώσει, θα κυλιστεί στην άμμο και το αντηλιακό θα φύγει πριν καν το καταλάβετε.

Οι ειδικοί επισημαίνουν μερικές ακόμα συμβουλές, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού:

-Αν έχετε μωρό κάτω των 6 μηνών, θα πρέπει να αποφεύγετε την χρήση αντηλιακού, το οποίο δεν συνιστάται για τόσο ευαίσθητα δέρματα, και να μην το εκθέτετε καθόλου στον ήλιο.
-Φροντίστε στο αυτοκίνητο, στο παράθυρο δίπλα και πίσω από το βρεφικό κάθισμα, να βάλετε αφαιρούμενα σκίαστρα που θα προστατεύουν από την UV ακτινοβολία.
-Χρησιμοποιείτε καροτσάκι για το μωρό με τέντα ηλιοπροστασίας.
-Αν το παιδί σας πηγαίνει στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο, συζητήστε με τους υπεύθυνους για το ποια προληπτικά μέτρα προστασίας από τον ήλιο λαμβάνονται όταν τα παιδιά παίζουν για ώρα έξω.
-Διδάξτε στα παιδιά όλων των ηλικιών τη σημασία του αντηλιακού, αλλά και του να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου στον ήλιο.

* Τα καλύτερα παιδικά αντηλιακά από την Environmental Working Group

Absolutely Natural KIDS Sunscreen, SPF 30
Aveeno Baby Natural Protection Face Stick, SPF 50
Dr. Robin for Kids All Natural Chemical-Free Sunscreen, SPF 30+
Green Babies Zinc Oxide Sunscreen Sweetly Scented with Tangerine Essential
Coppertone Kids Pure & Simple Lotion, SPF 50
john masters organics Natural Mineral Sunscreen, SPF 30
La Roche-Posay Anthelios 40 Sunscreen Cream, SPF 40
Marie Veronique Organics Kid Safe Screen, SPF 25
Mustela Broad Spectrum Mineral Sun Stick, SPF 50+
UVNatural Baby Sunscreen, SPF 30+

Πηγή: Familyeducation
Έλενα Μπούλια
Έλενα Μπούλια /  mama365.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου