Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Κι έξω πάμε σκ@τά...


Χωρίς τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, πραγματοποιήθηκε τελικά χθες στη Βαρσοβία η συνάντηση των χωρών Visegrad με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, παρουσία και της επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Federica Mogherini.

Παρά το γεγονός ότι σε αυτή την άτυπη, αλλά ουσιαστική, συνάντηση είχε προσκληθεί ο κ. Κοτζιάς, το γεγονός ότι δεν ελήφθησαν υπόψη ελληνικές παρατηρήσεις υποχρέωσαν τον Έλληνα υπουργό, να ακυρώσει την συμμέτοχη του. Η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει την περιθωριοποίηση της Ελλάδας ακόμη και στον χώρο των Βαλκανίων, που πριν μερικά χρόνια...
αποτελούσε τον ζωτικό της χώρο, καθώς ήταν η αδιαμφισβήτητη «ευρωπαϊκή ατμομηχανή» για όλη την περιοχή.

Οι χώρες του Visegrad (Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Τσεχία) πρωτοστατούν στην υπονόμευση της Συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ Ε.Ε. - Τουρκίας για το "μεταναστευτικό", απορρίπτοντας την εφαρμογή των ποσοστώσεων στη μετεγκατάσταση "προσφύγων" από την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά και επανεγκατάσταση απευθείας από την Τουρκία. Οι χώρες αυτές μάλιστα πρώτες έσπευσαν να στηρίξουν τα Σκόπια στο κλείσιμο των συνόρων τους με την Ελλάδα, ώστε να διακοπεί η "μεταναστευτική ροή" μέσω του βαλκανικού διαδρόμου.

Σε συνέντευξη τύπου οι υπουργοί του Visegrad εξέφρασαν πλήρη υποστήριξη στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, Μαυροβουνίου, Σερβίας, ΠΓΔΜ (συμμετείχε ως «Μακεδονία»), Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη και Κόσσοβο που εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση σε επίπεδο υπουργού Εξωτερικών...

Ο οικοδεσπότης της συνάντησης πολωνός ΥΠΕΞ, Witold Waszczykowski, δήλωσε ότι οι χώρες του Visegrad μοιράζονται την εμπειρία τους (μετά την κατάρρευση του σοβιετικού μπλοκ) με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και γι’ αυτό στηρίζουν την ένταξη τους τόσο στην Ε.Ε. όσο και στο ΝΑΤΟ. Αλλά και ο Ούγγρος ΥΠΕΞ, Peter Szijjarto δήλωσε ότι η διεύρυνση της Ε.Ε. είναι αναγκαία για να μπορέσει να ανανεωθεί…

Την ίδια στιγμή ο Edi Rama, ο οποίος βρίσκονταν στο Βερολίνο για να συναντηθεί με την Angela Merkel και να εξασφαλίσει στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, εξαπέλυσε και πάλι ευθεία επίθεση εναντίον της Ελλάδας παρουσιάζοντας την χώρα λίγο πολύ ως ένα σύγχρονο... απαρτχάιντ εναντίον των Τσάμηδων. Χρησιμοποιώντας το βήμα της DW επανέφερε το Τσάμικο με το νέο πλαίσιο που έχει επιλέξει η αλβανική εξωτερική πολιτική: όχι ως θέμα αλυτρωτισμού και ακραίου εθνικισμού, αλλά ως ένα ευαίσθητο θέμα ανθρώπινων δικαιωμάτων, κάποιων ανθρώπων που θέλουν απλώς να επισκεφθούν την πατρίδα τους… Δυστυχώς είναι το πλαίσιο που και ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς από υπερβολικό ενθουσιασμό ή αγνοώντας τις συνέπειες που θα είχε μια τέτοια παραδοχή, είχε σπεύσει να διαχωρίσει τους λίγους «κακούς» Τσάμηδες, για τους οποίους εκδόθηκαν αποφάσεις των στρατοδικείων για συνεργασία με τις κατοχικές δυνάμεις, από τους υπόλοιπους Τσάμηδες…

Όμως και στα Σκόπια, ο κ. Gruevski χωρίς φυσικά να έχει αλλάξει καθόλου θέσεις, αλλά έχοντας ρίξει τους τόνους περιμένοντας τις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου, έχει υψηλή ευρωπαϊκή στήριξη. Δεν είναι τυχαίο ότι στην κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση βρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Sebastian Kurz, ο οποίος για λογαριασμό και του Βερολίνου συντόνισε πρώτος το κλείσιμο των ελληνοσκοπιανών συνόρων που εγκλώβισε στο ελληνικό έδαφος χιλιάδες "μετανάστες" και μετέτρεψε ατύπως τα σύνορα των Σκοπίων σε... εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου