Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Εντυπωσιακές φωτογραφίες από τη Σούπερ Σελήνη


Το μοναδικό φαινόμενο της σούπερ Σελήνης ήταν ορατό χθες βράδυ στον ουρανό της Ελλάδας.

Η Σελήνη θα πλησιάσει στη Γη περισσότερο από κάθε άλλη φορά εδώ και σχεδόν 70 χρόνια και έτσι θα φαίνεται ως η μεγαλύτερη που έχει υπάρξει μετά το 1948.

Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες:























 







Και στον υπόλοιπο κόσμο...

Κίεβο


Από την Ασία και τον Ειρηνικό, στην Αφρική έως την Ευρώπη, χιλιάδες άνθρωποι απόλαυσαν ένα μοναδικό φαινόμενο: τη «σούπερ σελήνη».

Στην Πολωνία και στην Κρακοβία ο Ρόμαν Κβιατκόφσκι, φυσικοθεραπευτής στο επάγγελμα, κοίταζε προσηλωμένος τον ουρανό, έχοντας ανέβει στην ταράτσα του σπιτιού του. «Θεωρώ πως το φεγγάρι είναι πιο χρυσό απ’ ότι συνήθως, δεν έχει το συνηθισμένο ψυχρό γκρίζο του χρώμα» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι κάτοικοι της Βαρσοβίας αλλά και του Λονδίνου όμως δεν ήταν τόσο τυχεροί. Στην πρωτεύουσα της Βρετανίας, τα σύννεφα που είχαν συγκεντρωθεί στον ουρανό στάθηκαν εμπόδιο ακόμα και για να δει κανείς την κορυφή του Σαρντ, του μεγαλύτερου ουρανοξύστη της Ευρώπης, με ύψος 309 μέτρων.



Σχεδόν στον ίδιο μεσημβρινό, όμως στην Αφρική, δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην παραλία Κόκο Μπιτς στο Νταρ ες Σαλάμ, στην οικονομική πρωτεύουσα της Τανζανίας, για να θαυμάσουν το φαινόμενο, σύμφωνα με έναν φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Νωρίτερα, η Ασία υποδέχθηκε με ενθουσιασμό την «σούπερ σελήνη». Στο Σίδνεϊ χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν μια μικρή παραλία στα ανατολικά προάστια της πόλης και ξέσπασαν σε επιφωνήματα θαυμασμού όταν το εντυπωσιακό φεγγάρι εμφανιζόταν πίσω από τα γκρι σύννεφα, προτού ξαναχαθεί.



«Είναι πραγματικά όμορφο» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Έινταν Μίλαρ Πάουελ. «Ο κόσμος ήθελε να το δει αυτό διότι συμβαίνει κάθε 100 χρόνια. Δεν θέλουν να πεθάνουν χωρίς να έχουν πει «ναι, είδα τη σούπερ σελήνη», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στο Χονγκ Κονγκ, τουρίστες και εργαζόμενοι παρακολούθησαν το φαινόμενο από τον ουρανοξύστη της πόλης. «Δεν έχω ξαναδεί μια τόσο μεγάλη σελήνη» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λι Πακ καν. «Η σελήνη είναι επίσης τόσο πορτοκαλί, είναι ιδιαίτερη» πρόσθεσε.


Στο Μπαλί, το τουριστικό θέρετρο της Ινδονησίας, οι σέρφερ εκμεταλλεύτηκαν τα κύματα που προκάλεσε η πανσέληνος κι επιχείρησαν να τα δαμάσουν.

Στην Ινδία το φαινόμενο ήταν ορατό. Ακόμα και στο Νέο Δελχί, την πρωτεύουσα που πνίγεται από την ατμοσφαιρική ρύπανση.


Στην Ταϊβάν, το μουσείο αστρονομίας της Ταϊπέι τοποθέτησε πολλά τηλεσκόπια στο κέντρο της πόλης, ενώ οι θαυμαστές της σελήνης μπόρεσαν να δουν το φαινόμενο από την κορυφή του Πύργου 101, ενός εκ των υψηλότερων ουρανοξυστών στον κόσμο.




Το φεγγάρι σηκώνεται πίσω από τον πύργο Spinnaker στο Πορτσμουθ

Η «σούπερ-πανσέληνος» έφτασε στο περίγειό της στις 15:52 (ώρα Ελλάδος). Έτσι, και τα δύο συνεχόμενα βράδια της 13ης και της 14ης Νοεμβρίου, η πανσέληνος θα είναι εντυπωσιακή.

Η Σελήνη ακολουθεί ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Έτσι, τόσο το κοντινότερο σημείο της (περίγειο), όσο και το πιο μακρινό (απόγειο), εμφανίζουν αυξομειώσεις.


Η Σελήνη ανατέλλει πάνω από το Λονδίνο
Στο περίγειό της η Σελήνη είναι περίπου 14% μεγαλύτερη και κατά 30% περίπου πιο λαμπερή.


Κόρδοβα, Ισπανία

Η σύμπτωση περιγείου και πανσέληνου την ίδια ημέρα δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο πάντως. Στις 16 Οκτωβρίου είχαμε την σύμπτωση περιγείου (357.859 χλμ.) και πανσελήνου (με διαφορά 19 ωρών) ενώ στις 14 Δεκεμβρίου θα έχουμε και πάλι «υπερπανσέληνο».


Το φεγγάρι από την Coca Beach, στη Φλόριντα

Η σύμπτωση αυτή συμβαίνει κάθε περίπου 400 ημέρες: στις 25 Νοεμβρίου του 2034 μάλιστα, το φαινόμενο θα σπάσει το «φράγμα» των 356.500 χιλιομέτρων για πρώτη φορά τον 21ο αιώνα, με τη Σελήνη να πλησιάζει τον πλανήτη μας στα 356.446 χλμ.

Το λαμπρότερο γεμάτο φεγγάρι του αιώνα πάντως, αναμένεται να εμφανιστεί στις 6 Δεκεμβρίου του 2052, όταν ο δορυφόρος μας θα βρεθεί σε απόσταση 356.421 χιλιομέτρων από τη Γη.


Ντοκλαντς, Λονδίνο






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου