Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Συνελήφθησαν στην Κακαβιά υπάλληλοι του Αλβανικού ΥΠΕΞ για μεταφορά προπαγανδιστικού υλικού στην Ελλάδα


alvanika b2Την παρέμβαση του Αλβανικού Υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η σύλληψη στην Κακαβιά δύο υπαλλήλων, οδηγών του, καθώς διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν στην Ελλάδα βιβλία κι άλλο έντυπο υλικό, με υλικό που θεωρήθηκε προπαγανδιστικό, καθώς περιέχονταν μεταξύ των άλλων και χάρτες της Μεγάλης Αλβανίας.

Τα σχολικά βιβλία που διδάσκονται στη γείτονα, ειδικά τα βιβλία της Ιστορίας και της Γεωγραφίας, βρίθουν εθνικιστικού περιεχομένου με ολόκληρα κεφάλαια αφιερωμένα στα εδάφη της Μεγάλης Αλβανίας, που ξεκινούν από το Κόσσοβο και φτάνουν μέχρι την Ήπειρο.

alvanoi odigoi1


Πέρα από την παραποιημένη ιστορία, εντύπωση προκαλεί η εξίσου προκλητική παραποίηση της Γεωγραφίας. Σε ένα από τα βιβλία που διδάσκονται στους μαθητές, στο εξώφυλλο υπάρχει ο χάρτης των διεκδικούμενων περιοχών και στις εσωτερικές σλείδες πληθώρα ιστορικών αναφορών για την Ήπειρο από την αρχαιότητα ως το 1913, όταν οι Πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων άφησαν τις περιοχές αυτές της "Αρμπερίας" εκτός αλβανικού κράτους.
 
Τέτοια βιβλία αλλά κι άλλο έντυπο υλικό μετέφεραν οι δύο υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι κατείχαν διπλωματικά διαβατήρια.

Τα πακέτα που περιείχαν το υλικό δεν είχαν σφραγιστεί από το Υπουργείο κι έτσι κατά τον έλεγχο δεν θεωρήθηκαν «διπλωματικά» με αποτέλεσμα να εντοπιστεί το υλικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προορισμός ήταν η Αλβανική Πρεσβεία στην Αθήνα, ώστε τα βιβλία να διανεμηθούν σε Αλβανούς μαθητές που ζουν στη χώρα μας και πηγαίνουν σε ελληνικά σχολεία.

alvanika b1

Μετά την σύλληψη των δύο κρατικών υπαλλήλων παρενέβη η Αλβανική Πρεσβεία αλλά και το Αλβανικό Προξενείο που βρίσκεται στα Γιάννινα.

Ο εκπρόσωπος του Αλβανικού ΥΠΕΞ σε δηλώσεις που έκανε το βράδυ της Δευτέρας στο Top Channel υποστήριξε ότι οι δύο οδηγοί μετέφεραν τα βιβλία για τα παιδιά των λαθρομεταναστών. Σημείωσε ότι η Ελληνική πλευρά θεώρησε ότι περιέχουν ευαίσθητα ιστορικά στοιχεία ενώ κατέληξε τονίζοντας ότι οι διπλωματικές αρχές της χώρας του «εργάζονται προκειμένου να διευκρινιστούν οι συνθήκες κράτησης αλλά και η τύχη των βιβλίων»!

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται τέτοια σύλληψη στην Κακαβιά και εν πολλοίς οφείλεται στους αυξημένους και εξονυχιστικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα, με βάση όσα ακριβώς προβλέπει και η συνθήκη Σένγκεν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και τα προηγούμενα χρόνια, με χρήση διπλωματικών σάκων, μεταφέρονταν ανάλογο υλικό στην Ελλάδα και κατέληγε σε Αλβανούς μαθητές σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Η δικάσιμος των δύο Αλβανών οδηγών έχει οριστεί από τον Εισαγγελέα Ιωαννίνων, στον οποίο απολογήθηκαν για τις 18 Νοεμβρίου...

alvanika b3

Εντύπωση δε προκαλεί το γεγονός ότι τα Αλβανικά μέσα ενημέρωσης και κύκλοι της Αλβανικής κυβέρνησης, μιλούν για πολύωρη κράτησή τους από τις Ελληνικές Αρχές, όταν συνελήφθησαν το απόγευμα της Κυριακής και ήδη το πρωί της Δευτέρας είχαν οδηγηθεί σε Εισαγγελέα και Ανακριτή!









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου