Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

15 αλλαγές στους φόρους


Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έλευση του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα, για την τρίτη και πλέον κρίσιμη αξιολόγηση του Μνημονίου, το οικονομικό επιτελείο «κλειδώνει» το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα επιχειρήσει να πείσει την τρόικα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ότι με τα νέα αυστηρότερα μέτρα για τους φοροφυγάδες που προβλέπει το νομοσχέδιο θα αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και θα εξασφαλίσει φέτος πρόσθετα έσοδα ύψους 1,59 δις. ευρώ από την καταπολέμησή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου οι οποίες εξετάσθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο υπουργείο Οικονομικών αφορούν:

1.Καταβολή του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις. Θα παρέχεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες να υποβάλλουν τη περιοδική δήλωση ΦΠΑ καταβάλλοντας το 40% του φόρου και το υπόλοιπο ποσό σε δυο ίσες μηνιαίες δόσεις (30% + 30%) με τις ανάλογες προσαυξήσεις. «Ο προσανατολισμός μας είναι να διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, να τους δώσουμε τη δυνατότητα τμηματικής απόδοσης, με συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις και ασφαλιστικές δικλείδες» υπογραμμίζει στην «Η» ο υφυπουργός Οικονομικών Δημ. Κουσελάς .

2.Μείωση του φορολογικού συντελεστή των αδιανέμητων κερδών στο 20% από 24%.

3.Διορθωτικές κινήσεις στη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών. Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, το σύνολο των κερδών μιας επιχείρησης (αδιανέμητα και διανεμόμενα) θα φορολογείται με συντελεστή 20%. Στη συνέχεια για όσα κέρδη διανεμηθούν η επιχείρηση θα παρακρατεί φόρο με συντελεστή 20% - 25% (δεν έχει ακόμη οριστεί το ποσοστό). Από την παρακράτηση φόρου θα απαλλάσσονται τα νομικά πρόσωπα που έχουν έδρα σε χώρα της Ε.Ε. και κατέχουν πάνω από 10% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης για τουλάχιστον 2 χρόνια.

4.Σε διαρκές αδίκημα μετατρέπεται η μη απόδοση ΦΠΑ από ένα ποσό και πάνω ώστε να μπορεί να κινηθεί οποτεδήποτε η διαδικασία του αυτόφωρου.

5.Καθιέρωση φορολογικής διαιτησίας. Στο νέο αυτό θεσμό θα μπορούν να επιλύονται φορολογικές διαφορές πάνω από 150.000 ευρώ με την απόφαση να εκδίδεται το αργότερο μέσα σε ένα εξάμηνο.

6.Τοποθέτηση οικονομικού εισαγγελέα στο υπουργείο Οικονομικών που θα ασχολείται αποκλειστικά με οικονομικά εγκλήματα.

7.Αύξηση από 25% σε 50% των προστίμων που θα πρέπει να καταβάλει ο φορολογούμενος για να μπορέσει να ασκήσει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια.

8.Ρύθμιση για το κλείσιμο εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας ακινήτων η οποία θα αφορά και τους 14.000 μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων που είχαν «ξεχάσει» μέχρι το 2007 να υποβάλλουν δήλωση ΦΜΑΠ και να πληρώσουν στην εφορία φόρο για την ακίνητη περιουσία τους Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η ένταξη στην περαίωση ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων με ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ που εξαιρέθηκαν από την αρχική ρύθμιση.


«Φοροκάρτα»

1.Προαιρετική χρήση της «φοροκάρτας» η οποία μπαίνει στη ζωή μας από τον Απρίλιο. Η κάρτα αποδείξεων θα καταγράφει απευθείας όλες τις αγορές των φορολογούμενων. Ωστόσο δεν θα τους απαλλάξει από τη «χαρτούρα» των αποδείξεων που απαιτούνται για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν να μαζεύουν αποδείξεις και να τις υποβάλλουν κάθε χρόνο στην εφορία. Και αυτό γιατί εάν αυτή η υποχρέωση δεν προβλέπονταν θα υπήρχε ο κίνδυνος το δημόσιο να χάσει έσοδα από την εφαρμογή του μέτρου. Ο χρήστης της κάρτας θα μπορούσε να δώσει τις αποδείξεις σε κάποιον άλλο που δεν έχει κάρτα ώστε να τις χρησιμοποιήσει για να καρπωθεί την φοροέκπτωση χωρίς να τη δικαιούται. Η «φοροκάρτα» θα είναι ανώνυμη. Οι φορολογούμενοι θα την παραλαμβάνουν από τις τράπεζες και θα την ενεργοποιούν μέσω SMS ή του Taxisnet.

2.Δημιουργία μιας νέας εφορίας, στην οποία θα υπάγονται οι 1.200 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας με τζίρο άνω των 30 εκατ. ευρώ.

3. Κατάργηση - συγχώνευση 80 με 100 εφοριών.

4.Πόιντ σύστεμ για την αξιολόγηση όλων των εφοριακών .

5.Αυστηρότερο σύστημα ποινών για υπαλλήλους με χαμηλή απόδοση και διαδικασίες εξπρές για απολύσεις των επίορκων υπαλλήλων.

6.Κεντρικοποίηση της υποβολής δηλώσεων, της συλλογής οφειλών, των έλεγχων, των διασταυρώσεων και της επεξεργασίας των επιστροφών φόρων.

7. Διάταξη με την οποία θα καθορίζεται η διαδικασία ελέγχου και παραγραφής των χρεών προς το Δημόσιο τα οποία θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης.
Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου