Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Νέα πρόβλεψη - σοκ για 1.150.000 ανέργους!


Μια ακτίνα ελπίδας φάνηκε για δεκάδες ανέργους, καθώς υπογράφηκε χτες, έπειτα από πολύμηνη καθυστέρηση, πρόγραμμα στήριξης 680 ατόμων που απολύθηκαν από εννέα επιχειρήσεις του νομού Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα, πρόβλεψη - σοκ ότι η ανεργία στο τέλος του 2011 θα αγγίξει το 22%, με το συνολικό αριθμό των ανέργων να ανέρχεται σε 1.150.000 άτομα διατυπώνει το ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, ενώ και τα νέα στοιχεία του ΟΑΕΔ δείχνουν ότι η ανεργία...
 καλπάζει.

Το πρόγραμμα, που υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κουτρουμάνη, στοχεύει στη δημιουργία 600 νέων θέσεων εργασίας και είναι ανεξάρτητες από θέσεις εργασίας που μπορεί να δημιουργούνται στο πλαίσιο άλλων προγραμμάτων. Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 7.200.000 ευρώ, που θα προέλθουν από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο, και θα διαρκέσει ώς το τέλος του 2012, ενώ αφορά άτομα που απολύθηκαν από τις επιχειρήσεις Τεξαπρέτ, Μαξίμ Περτσινίδης, Roberto, Νόβακνιτ, Belle, ΠΑΚ Κενταποτζίδη, Ευρωβαφή, Eurohouse και Θεμελιοδομή.

Το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) προς τον ΟΑΕΔ και είχε εγκριθεί από το υπουργείο πέρσι τον Οκτώβριο, αλλά η μεγάλη καθυστέρηση της εφαρμογής του προκάλεσε βαθιά ανησυχία στους εργαζόμενους. Η τελευταία παρέμβαση έγινε προχτές από τον πρόεδρο του ΕΚΘ, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, τηλεφωνικώς, η οποία, όπως φάνηκε, συνέβαλε μια ημέρα αργότερα στην υπογραφή του προγράμματος από τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη.

«Είναι μια ολοκληρωμένη παρέμβαση για εννέα επιχειρήσεις», σχολίασε ο κ. Τσαραμπουλίδης, τονίζοντας, ωστόσο, τη μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία εφαρμογής του. Ο ίδιος δεν έκρυψε την απαισιοδοξία του για την εφαρμογή ανάλογων προγραμμάτων στο μέλλον, καθώς εκτιμά ότι «τα προγράμματα αυτά, παρότι είναι ελκυστικά και προνομιακά για τους επιχειρηματίες για να προσλάβουν ανέργους, δεν αναμένεται να οδηγήσουν στη συνολική απορρόφηση των εργαζόμενων υπό αυτό το δύσκολο περιβάλλον». Ο πρόεδρος του ΕΚΘ τόνισε ότι «τα ζητήματα λύνονται όχι με προγράμματα, αλλά με ουσιαστική ανάπτυξη και με κλαδικές πολιτικές προκειμένου να υπάρξει ένα συνολικό άνοιγμα θέσεων εργασίας».


Δυσοίωνες προβλέψεις

Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι η ανεργία το 2011 θα ανέλθει στο 22% -δηλαδή, 1.150.000 θα έχουν μείνει χωρίς δουλειά-, εξέφρασε ο επιστημονικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, Σάββας Ρομπόλης. Ιδιαίτερα ανήσυχος για την εξέλιξη της ανεργίας, ο κ. Ρομπόλης υπογράμμισε πως τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχουν καταγραφεί τόσο υψηλά ποσοστά μόλις σε ένα μήνα. «Από το Σεπτέμβριο του 2010 ώς τον Οκτώβριο οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 53.000 σε ένα μήνα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρομπόλης και πρόσθεσε: «Αυτά τα στοιχεία δείχνουν την ανησυχητική εξέλιξη του φαινομένου της ανεργίας και γι' αυτό το Ινστιτούτο αναθεώρησε την πρόβλεψή του». Ενοείται επί τα χείρω.
Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου