Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Οι Γερμανοί δίνουν πολλά, αλλά παίρνουν επίσης πολλά από την ΕΕ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπενθυμίζει ότι η Γερμανία, η οποία διατυπώνει την αντίθεσή της με τις προτάσεις για την διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ευρωζώνης, μπορεί να προσφέρει πολλά στην Ευρώπη, δέχεται όμως και πολλά από την Ευρώπη, σε συνέντευξή του δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung.

"Πρέπει τώρα να δείξουμε σαφώς στις αγορές ότι δεν κάνουμε δηλώσεις, αλλά λαμβάνουμε αποφάσεις. Αυτό δεν είναι απλώς η άποψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...
είναι επίσης η άποψη του Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Την ώρα που το Βερολίνο, ο βασικός χρηματοδότης της ΕΕ, επαναλαμβάνει συνεχώς ότι δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή αύξησης των πόρων του Ταμείου, ο Ζοζέ Μπαρόζο επισημαίνει ότι "οι Γερμανοί δίνουν πολλά, παίρνουν όμως και πολλά" από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι ζωτικής σημασίας να θέσουμε το θέμα της αύξησης των πόρων αυτού του ταμείου σύντομα, "όχι διότι η μία ή άλλη χώρα έχουν ανάγκη από τόσα χρήματα , αλλά διότι θα ήταν πολύ καλύτερο να λάβουμε αυτήν την απόφαση σε σχετικά ήρεμες συνθήκες, παρά υπό πίεσιν", λέει ο Ζοζέ Μπαρόζο. "Ορισμένες από τις επικρίσεις που ακούω από το Βερολίνο αφορούν τη χρονική συγκυρία της διατύπωσης του αιτήματός μου και όχι το περιεχόμενο. Κατά συνέπεια, στο βάθος, υπάρχει συμφωνία επί της αρχής", λέει.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο σχετικά με σχέδιο αναδιάρθρωσης του δημοσιονομικού χρέους της Ελλάδας, βάσει του οποίου η Ελλάδα θα δανειζόταν χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για να αγοράσει τα δικά της κρατικά ομόλογα και υπέρ του οποίου, επί της αρχής, είχε ταχθεί το Βερολίνο, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα. "Οι φημολογίες για το θέμα αυτό δεν είναι χρήσιμες, ούτε έξυπνες. Δεν θέλω να λάβω μέρος", λέει. Η ελληνική κυβέρνηση και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσαν κατηγορηματικά την ύπαρξη τέτοιου σχεδίου, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε "παράλογες " αυτές τις πληροφορίες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου