Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Κακός χαμός στην Αλβανία (Βίντεο)



4 νεκροί και 40 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των επεισοδίων. Οι διαδηλωτές μετά από τρεις ώρες συγκρούσεων με την αστυνομία έχουν αποσυρθεί μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης, όπου παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι ζήτησε...
 αυτοσυγκράτηση, ενώ ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα κατηγόρησε τις αρχές ότι προκάλεσαν τους διαδηλωτές.

Η ειρηνική διαδήλωση που ξεκίνησε το μεσημέρι κατέληξε σε τρίωρες συμπλοκές διαδηλωτών και αστυνομικών μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης στον κεντρικό δρόμο της αλβανικής πρωτεύουσας.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδα διαδηλωτών άρχισε να πετάει πέτρες και μολότοφ κατά των αστυνομικών, που απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.








Τα θύματα πυροβολήθηκαν από «κοντινή απόσταση» δήλωσε ο επικεφαλής των επειγόντων περιστατικών στο στρατιωτικό νοσοκομείο των Τιράνων Σάμι Κοτσέκου.

Οι τραυματίες ανέρχονται στους σαράντα από αυτούς οι 23 είναι πολίτες και οι 17 αστυνομικοί.

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες για να διαλύσουν το πλήθος όταν ομάδα διαδηλωτών έσπασε φράχτη και προσπάθησε να εισέλθει στο κτίριο όπου στεγάζεται το πρωθυπουργικό γραφείο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ.

Η Μεσίλα Ντόντα, βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα, χαρακτήρισε τις συμπλοκές ως «απόπειρα πραξικοπήματος» και κατηγόρησε γι αυτό τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα.

Ο Έντι Ράμα από την πλευρά του έκανε έκκληση για ηρεμία αλλά κατηγόρησε τις αρχές ότι προκάλεσαν την επίθεση των διαδηλωτών.

Ο κ. Ράμα είπε ότι «πολίτες από όλη τη χώρα ήρθαν στα Τίρανα για να διαμαρτυρηθούν και τους προκάλεσαν, κάνοντας χρήση δακρυγόνων» και πρόσθεσε ότι η στάση της αστυνομίας ήταν «αντιεπαγγελματική».

Ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι ζήτησε ηρεμία και αποχή από τη βία ενώ έκανε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις για διάλογο.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα εξέφρασε τη λύπη του για τα θύματα της διαδήλωσης και εξαπέλυσε κατηγορίες κατά του ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, για τον οποίο είπε πως «όλο αυτό ήταν μια χυδαία ηθική πράξη του Ράμα».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο Ράμα χρησιμοποίησε εγκληματικά στοιχεία και λαθρέμπορους (200 με 300 άτομα) που προσπάθησαν να εφαρμόσουν το σενάριο της Τύνιδας. Για τους τρεις νεκρούς ανέφερε ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση με όπλα που δεν ανήκουν στην αστυνομία ή στην εθνική φρουρά.

Υπενθυμίζεται ότι η Αλβανία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2009 αλλά η πορεία της για ένταξη στην ΕΕ καθυστερεί καθώς πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, να καταπολεμηθεί η διαφθορά και να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση στη χώρα.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει ζητήσει επανάληψη των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου του 2009, στις οποίες το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερίσα επικράτησε με μικρή διαφορά.




Καταδικάζουν τη βία ΗΠΑ, Ευρώπη, Ελλάδα, Ιταλία

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την λύπη τους για τις βιαιότητες που ξέσπασαν στην Αλβανία, καταδικάζοντας τη «χρήση της προκλητικής ρητορικής» στον πολιτικό διάλογο.

«Καταδικάζουμε την βία στα Τίρανα. Λυπούμαστε που η διαδήλωση στα Τίρανα δεν ήταν ειρηνική» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, με δηλώσεις του γενικού του γραμματέα, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, εξέφρασε την ανησυχία του και ζήτησε την διεξαγωγή «εποικοδομητικού διαλόγου» μεταξύ των αλβανικών πολιτικών δυνάμεων.

Ο Εκπρόσωπος του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα «θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να στηρίζει την προσπάθεια για διεξαγωγή εποικοδομητικού διαλόγου» δήλωσε ότι τα γεγονότα στην Αλβανία «αποτέλεσαν πλήγμα κατά της Δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι «η Αλβανία δεν πρέπει τη στιγμή αυτή να διολισθήσει σε

φαινόμενα βίας απ’ όπου κι αν προέρχονται. Αντιθέτως, αποτελεί ιστορική ευθύνη όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας η επίδειξη αυτοσυγκράτησης.»

Έκκληση για ηρεμία και μετριοπάθεια απηύθυνε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας, με δήλωση του εκπροσώπου του Μαουρίτσιο Μασάρι.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτές οι πορνοκέφαλες ΜΚΟ που κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πού είναι για να επέμβουν; Μόνο όταν πειραχτεί αλλοδαπός εδώ, τότε σηκώνονται. Άντε ρε πορνοκέφαλοι!!!!!!! Φωτιά και τσεκούρι σας αξίζει!!!!!! Και παλούκωμα!!! Ν' αγιάσει το χέρι του Βλάντ!!!!

Δημοσίευση σχολίου