Σύνοδος με πολλά ανοιχτά μέτωπα και αυξημένου ελληνικού ενδιαφέροντος θα είναι αυτή της 4ης Φεβρουαρίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.
Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωζώνης καλούνται μέσα σε ένα πρωτοφανές βαρύ οικονομικό περιβάλλον να λάβουν άμεσες και ουσιαστικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και τη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ, απέναντι στις αλλεπάλληλες κερδοσκοπικές επιθέσεις των αγορών.
Από πλευράς ελληνικού ενδιαφέροντος, αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της...
επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, ενώ «καυτή πατάτα» αποτελεί το ζήτημα της αναδιάρθρωσης, με φόντο τα απανωτά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που θέλουν τη Γερμανία να έχει στα «σκαριά» ένα τέτοιο σχέδιο.
Όσον αφορά στο ζήτημα της επιμήκυνσης έχει ήδη επιτευχθεί «συμφωνία» επί της αρχής στο τελευταίο Eurogroup στα μέσα του μήνα, ενώ μόλις χθες η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, C. Lagarde τόνισε ότι η εν λόγω διαδικασία πρέπει να γίνει κατά τα ιρλανδικά πρότυπα.
Υπάρχουν σχέδια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, παραδέχθηκε πριν από λίγα 24ωρα, δια στόματος του εκπροσώπου της κυβέρνησης, St. Seibert, η γερμανική πλευρά.
Τα όποια σχέδια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους περιλαμβάνονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, εκείνο της επέκτασης ή μη, των διαθέσιμων πόρων του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και τη διεύρυνση των δυνατοτήτων του, ώστε εκτός από τη χορήγηση δανείων να μπορεί να αγοράζει και κρατικά ομόλογα.
Κομισιόν, ΕΚΤ και αρκετά κράτη μέλη της Ευρωζώνης τάσσονται υπέρ της διεύρυνσης του μηχανισμού, ενώ η Γερμανία εξακολουθεί να αντιτίθεται σθεναρά.
Σχεδόν καθημερινά, το τελευταίο διάστημα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Q. Westervelle δεν σταματά να τάσσεται κατά της διεύρυνσης του μηχανισμού.
«Η Καγκελάριος Μέρκελ κι εγώ καταστήσαμε σαφές ότι στην παρούσα φάση δεν τίθεται ζήτημα ενίσχυσης του μηχανισμού στήριξης», δήλωσε πριν από δύο ημέρες, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt. Κατά τον Westervelle δεν πρόκειται για κρίση του ευρώ αλλά για κρίση χρέους ορισμένων χωρών και το δίδαγμα είναι ότι πρέπει να τερματιστεί η αχαλίνωτη πολιτική χρεών των περασμένων ετών.
Όπως αποκαλύπτουν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, βρίσκεται σε καλό δρόμο το θέμα της διεύρυνσης των δυνατοτήτων του ταμείου, το οποίο θα χορηγεί δάνεια σε χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, προκειμένου να αγοράζουν το δικό τους χρέος από τη δευτερογενή αγορά με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό της έκδοσης.
Την ίδια ώρα, οι πιέσεις των κερδοσκόπων που κλιμακώνονται ώρα με την ώρα και ουσιαστικά εξωθούν την Πορτογαλία σε άμεση προσφυγή της στον μηχανισμό στήριξης, ενώ παράλληλά είναι ορατός ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης στην Ισπανία, καθιστούν κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη τη συζήτηση στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της κατάστασης των οικονομιών των δύο αυτών χωρών.
Πηγή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου