«Οχι» στην αναδιάρθρωση, «ναι» στην υπό προϋποθέσεις επαναγορά του χρέους είναι το μήνυμα που στέλνει από το Νταβός η ελληνική κυβέρνηση - ένα μήνυμα, που έρχεται εν μέσω καταιγιστικών σεναρίων είτε για «εθελούσια αναδιάρθρωση», είτε ακόμη και για αναγκαστικό κούρεμα (haircut) των ελληνικών κρατικών ομολόγων προκειμένου να αρθεί ο κλοιός του χρέους.
Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ,...
απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει αναδιάρθρωση χρέους, ο υπουργός Οικονομικών ωστόσο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτή την «πόρτα» στο σχέδιο επαναγοράς του χρέους που ήδη συζητείται μεταξύ ειδικών ομάδων εργασίας Βρυξελλών και Βερολίνου.
«Νομίζω ότι αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει» δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επαναγοράς του χρέους, σε συνέντευξη που έδωσε στο Market News International.
Πλήρες άρθρο:
«Οχι» στην αναδιάρθρωση, «ναι» στην υπό προϋποθέσεις επαναγορά του χρέους είναι το μήνυμα που στέλνει από το Νταβός η ελληνική κυβέρνηση - ένα μήνυμα, που έρχεται εν μέσω καταιγιστικών σεναρίων είτε για «εθελουσία αναδιάρθρωση» είτε ακόμη και για αναγκαστικό κούρεμα (haircut) των ελληνικών κρατικών ομολόγων προκειμένου να αρθεί ο κλοιός του χρέους.
Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει αναδιάρθρωση χρέους, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτή την «πόρτα» στο σχέδιο επαναγοράς του χρέους που ήδη συζητείται μεταξύ ειδικών ομάδων εργασίας Βρυξελλών και Βερολίνου.
«Νομίζω ότι αυτή είναι μία συζήτηση που πρέπει να γίνει» δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επαναγοράς του χρέους, σε συνέντευξη που έδωσε στο Market News International. «Πιστεύω», πρόσθεσε, «ότι είναι πολύ νωρίς για να βγούμε κατηγορηματικά και να πούμε ότι πρόκειται για μία καλή ή μία κακή ιδέα. Είναι μία ιδέα που, όπως και άλλες, πρέπει να εξεταστούν με μεγάλη προσοχή και σε όλες τις τεχνικές της παραμέτρους».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, πάντως, διευκρίνισε πως συζητήσεις γίνονται μεν, επί του παρόντος όμως δεν υπάρχει επίσημη παρουσίαση από τη Γερμανία του όποιου σχεδίου ή πρότασης για επαναγορά του ελληνικού χρέους. Τόνισε, δε, όπως και ο Πρωθυπουργός, πως η χώρα μας δεν επιθυμεί «την όποια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους της».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύτηκαν και σε γερμανικές εφημερίδες χωρίς να διαψευστούν, ένα από τα επικρατέστερα σενάρια που εξετάζονται από την Κομισιόν και τη γερμανική κυβέρνηση είναι η επαναγορά ελληνικού χρέους είτε απευθείας από το Ταμείο Στήριξης (EFSF) είτε από την ίδια την Αθήνα μέσω ευνοϊκής δανειοδότησής της από το Ταμείο.
Η πλέον επεξεργασμένη εκδοχή, δε, του εν λόγω σεναρίου φέρεται να είναι το λεγόμενο «σχέδιο Ρέγκλινγκ», ένα σχέδιο που έχει εκπονήσει ο επικεφαλής του EFSF κ. Κλάους Ρέγκλινγκ και προβλέπει επαναγορά του ελληνικού χρέους με μία ήπια, «εθελουσία» αναδιάρθρωση, στα πρότυπα που ακολουθήθηκαν στις Φιλιππίνες τη δεκαετία του '90.
«Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ»
Προοπτική λύσης στον γόρδιο δεσμό του χρέους έδειξε από το Νταβός και ο Πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι «έχουμε οδικό χάρτη για να βγούμε από το πρόβλημα».
Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει και δεν επιδιώκει αναδιάρθρωση του χρέους της, τόνισε επίσης ο κ. Παπανδρέου, ενώ ανάλογο ήταν το στίγμα που έδωσαν και ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ καθώς και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Ολι Ρεν.
«Το ζήτημα της αναδιάρθρωσης όντως φημολογείται. Εγώ μπορώ να διαβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται να χρεοκοπήσουμε. Και μπορώ επίσης να πω ότι δεν κινούμαστε στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης», είπε ο κ. Παπανδρέου στο Φόρουμ του Νταβός προσθέτοντας: «Ναι, θα υπάρξει μία επιμήκυνση του δανείου που λάβαμε από το ΔΝΤ και την ΕΕ και υπήρξαν συζητήσεις για τους όρους αυτής της επιμήκυνσης. Πιστευω ότι αυτά είναι που δρομολογούνται», τόνισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι ενδεχόμενοι πιο ευνοϊκοί όροι στο δάνειο - δηλαδή, χαμηλότερα επιτόκια - θα βοηθούσαν την Ελλάδα να αποφύγει δανειακή στενωπό και υπέρογκες πληρωμές το 2014.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τη θέση του υπέρ ενός πιο «ευέλικτου» Ταμείου Στήριξης (EFSF), όπως έχει ζητήσει και ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξαναβγεί η χώρα μας στις αγορές ακόμη και μέσα στο 2011.
Στην ομιλία του, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ελληνικό πρόβλημα ήταν περισσότερο πρόβλημα διακυβέρνησης και αδιαφάνειας: «Εμείς», πρόσθεσε, «πήραμε όλα τα μέτρα και με υπευθυνότητα κάναμε το καθήκον μας. Στην Ελλάδα δώσαμε μεγάλη έμφαση στην πλήρη διαφάνεια και ήδη σήμερα είμαστε από τις πιο διαφανείς χώρες στον κόσμο. Μειώσαμε το έλλειμμα κατά 6%, επιλύσαμε το ασφαλιστικό και ανοίξαμε τα κλειστά επαγγέλματα. Σε όλα αυτά οι αγορές δεν έχουν αντιδράσει ακόμα».
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ
Ο Πρωθυπουργός επανέφερε και το θέμα του ευρωομολόγου ως ενός από τα «εργαλεία» με τα οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση και να καθησυχαστούν οι φόβοι των αγορών, ενώ τόνισε πως πρέπει να δούμε και γενικότερα την ανάπτυξη στην Ευρώπη αλλά και μεθόδους για να επιφέρουμε την πράσινη ανάπτυξη.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο μοντέλο ανάπτυξης που επικρατεί σήμερα, στο οποίο, όπως τόνισε, κυριαρχούν οι χαμηλές αμοιβές και ενώ βλέπουμε την εργατική τάξη να συμπιέζεται, όσοι βρίσκονται στα πιο ψηλά στρώματα γίνονται ακόμα πλουσιότεροι. Γι' αυτό, πρόσθεσε ότι, είναι σημαντικό να συζητήσουμε για την ισότητα αλλά και για τους λόγους που μέσα από αυτό το μοντέλο παράγονται φαινόμενα λαϊκισμού και φονταμενταλισμού. «Η Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου, «πρέπει να επενδύσει σημαντικά στην πράσινη ανάπτυξη και τις υποδομές».
«Οχι» στην αναδιάρθρωση από Τρισέ - Ρεν
«Φρένο» στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έβαλε από το Νταβός και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Τρισέ. Ο Γάλλος τραπεζίτης είπε ότι η αναδιάρθρωση και το «κούρεμα» χρέους χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα «δεν είναι στο πρόγραμμα», ενώ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κρίση του ευρώ: «Δεν υπάρχει κρίση του ευρώ - αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας θα αποφευχθεί, δήλωσε σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ κ. Ολι Ρεν, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε στη γερμανική Βουλή ότι είχε συζητήσει πέρυσι με την ελληνική κυβέρνηση το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, αλλά η Αθήνα ήταν αντίθετη.
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εικασίες, για το εάν η Ελλάδα μπορεί να αντέξει το βάρος του χρέους της. Για τον λόγο αυτό προτείναμε να δοθούν στην Αθήνα όπως και στο Δουβλίνο επτά χρόνια για να επιστρέψει τη βοήθεια», λέει ο κ. Ρεν σε συνέντευξή του στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung», εκτιμώντας ότι μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα συνεπάγετο μεγαλύτερη αναταραχή. «Αυτό θέλουμε να το αποτρέψουμε και θα το αποτρέψουμε», διαβεβαιώνει ο κ. Ρεν.
Πηγή
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: 3ο Συνέδριο Ιατρικής Πρωτοπορίας και Καινοτομίας
AMLI 2024
Πριν από 11 δευτερόλεπτα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου