Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Πρόγραμμα εθελοντικού επαναπατρισμού λαθρομεταναστών

Τη δεύτερη φάση του κοινοτικού προγράμματος εθελοντικού επαναπατρισμού θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης και προκειμένου να διευκολύνει υπηκόους τρίτων χωρών που επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.

Το πρόγραμμα καλύπτει την πλήρη ενημέρωση των μεταναστών για την προετοιμασία όσον αφορά στον εθελοντικό επαναπατρισμό, την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών διαβίωσης μέχρι την αναχώρηση τους καθώς και κατά τις πρώτες ημέρες της επιστροφής στην πατρίδα τους.

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: ο ενδιαφερόμενος εγγράφεται στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Για ικανοποίηση του αιτήματος σειρά προτεραιότητας έχουν οι υπήκοοι του Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ, Μπαγκλαντές, Σουδάν, Αλγερία, Μαρόκο και Σομαλία. Εάν ο μετανάστης δεν έχει έγγραφο ταυτοποίησης λαμβάνει την απαραίτητη βοήθεια από τον ΔΟΜ για την έκδοση των ταξιδιωτικών του εγγράφων, ενώ πριν εγκαταλείψει την Ελλάδα λαμβάνει ως βοήθημα το ποσό των...
 300 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι πηγαίνουν στο αεροδρόμιο συνοδεία εκπροσώπου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και της Ελληνικής Αστυνομίας και φτάνοντας στην πατρίδα τους, τους υποδέχεται άνθρωπος του ΔΟΜ. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει απευθείας πτήση τότε και στους ενδιάμεσους σταθμούς υπάρχει για τη δική τους διευκόλυνση εκπρόσωπος του ΔΟΜ .

Για την υλοποίηση της δράσης των εθελουσίων επιστροφών στο πλαίσιο της εφαρμογής του ετησίου προγράμματος 2009 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιστροφής που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (75%) και την Ελλάδα (25%), το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκήρυξε με νέα πρόσκληση ενέργειες συνολικού προϋπολογισμού 800.000,00 Ευρώ. Η πρόσκληση αφορά ενέργειες που διακρίνονται σε:

Προετοιμασία

Υλοποίηση της εθελούσιας επιστροφής των υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους.
Υποδοχή αυτών στο τελικό τόπο προορισμού τους.

Οι φορείς που δικαιούνται να υποβάλλουν προτάσεις και να υλοποιήσουν τις προαναφερόμενες ενέργειες είναι μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμοί, μεμονωμένα ή σε συνεργασία.

Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων είναι έως την 21η Φεβρουαρίου 2011.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Υπεύθυνης Αρχής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιστροφής www.astynomia.gr (στην ενότητα Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής) ή να απευθύνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες στα τηλέφωνα που αναγράφονται στο 9ο κεφάλαιο των προσκλήσεων.
Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου