Στη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου θα ανακοινωθεί τελικά η λύση-πακέτο για την ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης στην οποία θα συμπεριληφθεί και το θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, για την οποία υπάρχει πολιτική απόφαση.
Αυτό αποφάσισαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Eurogroup κάνοντας το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους στην Ευρώπη.
Ειδικά για την επιμήκυνση οι πληροφορίες αναφέρουν ότι...
παραπέμπεται στη λύση-πακέτο και δεν προωθείται τώρα διότι υπάρχουν χώρες όπου δεν μπορεί να εγκριθεί από τα κοινοβούλιά τους.
Αναφορικά με την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι είναι καλό δρόμο, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και έκανε γνωστό ότι αύριο θα εκταμιευθεί η τρίτη δόση του δανείου.
Διαβεβαίωσε ακόμη ότι από εδώ και στο εξής οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε συμφωνία τόσο για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ε.Ε., όσο και για τη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης θα επιταχυνθούν. Τόνισε, όμως, ότι ένα νομικό κείμενο δεν θα είναι έτοιμο πριν από τον Μάρτιο, ενώ αποκάλυψε ότι ένα έκτακτο Eurogroup (ενδεχομένως και κάποια τηλεδιάσκεψη) θα πραγματοποιηθούν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου, ώστε να ξεπεραστούν οι διχογνωμίες.
Στην ανάγκη ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Όλι Ρεν, σημειώνοντας ωστόσο ότι για να ηρεμήσουν πλήρως οι αγορές απαιτούνται προσεκτικά βήματα.
Η Σύνοδος Κορυφής του Μαρτίου θεωρείται λοιπόν, ορόσημο για την οριστικοποίηση των πτυχών του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, ο οποίος θα αντικαταστήσει, από τα μέσα του 2013 το σημερινό μηχανισμό, που αποφασίστηκε το Μάιο του 2010. Μάλιστα, πολλοί είναι αυτοί που προεξοφλούν πως ότι αποφασιστεί για το μελλοντικό μηχανισμό θα αρχίσει να εφαρμόζεται και στον ισχύοντα μηχανισμό.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μετά από τις χθεσινές συζητήσεις, οι κοινοτικοί ιθύνοντες προσανατολίζονται πλέον σε μια λύση ? πακέτο για όλα τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τους πόρους του μελλοντικού αλλά και του σημερινού μηχανισμού, το πεδίο δράσης του, τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, αλλά και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων προς τις δύο αυτές χώρες.
Οι χθεσινές συζητήσεις απέδειξαν πάντως ότι σε αυτή τη φάση, η Ευρωζώνη παραμένει διχασμένη τόσο ως προς την ανάγκη ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης όσο και ως προς την ταχύτητα με την οποία θα πρέπει να κινηθούν οι εξελίξεις και να ληφθούν αποφάσεις.
Η Κομισιόν, μέσω των κυρίων Μπαρόζο και Ρεν, επιμένει σε αύξηση των πόρων του Μηχανισμού και σε ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του, εκτιμώντας ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν το αργότερο στη Σύνοδο Κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου. Αντίθετη άποψη έχει η Γερμανία, η οποία τονίζει ότι η λύση δεν επείγει και ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική λύση στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου. Η Γερμανία απορρίπτει επίσης το ενδεχόμενο ν’ αυξηθούν οι πόροι του Μηχανισμού, που ανέρχονται σε 440 δισ. ευρώ, από τα οποία όμως μόνο τα 250 δισ. ευρώ μπορούν να διατεθούν σε χώρες της ευρωζώνης με αξιόπιστο τρόπο, δηλαδή χωρίς να μειωθεί η πιστοληπτική ικανότητα του μηχανισμού. Αυτό το ποσό βέβαια δεν επαρκεί σε περίπτωση προσφυγής στο μηχανισμό χωρών με μεγάλες δανειακές ανάγκες όπως η Ισπανία ή η Πορτογαλία.
Το στίγμα των χθεσινών συζητήσεων στο Eurogroup είχε δώσει νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο πρόεδρος των χωρών μελών του ευρώ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «σε αυτή τη Σύνοδο θα ξεκινήσουμε να συζητάμε για τη χειροπιαστή απάντηση που θα πρέπει να δοθεί στην διαρκή κρίση, αλλά σήμερα δεν θα υπάρξουν αποφάσεις».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τόνισε ότι «καμία απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί αναφορικά με αλλαγές στο ταμείο διάσωσης χωρών της Ευρωζώνης».
Πιστός στη γερμανική θέση των τελευταίων ημερών, ο Β. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι «προς το παρόν δεν υφίσταται καμία επείγουσα ανάγκη για τη λήψη απόφασης» και πως «αυτή είναι η συνεννόηση που έχουμε κάνει». Πρόσθεσε ακόμη, πως γίνονται πάρα πολλές δημόσιες δηλώσεις, οι οποίες το μόνο που πετυχαίνουν είναι να ενθαρρύνουν την κερδοσκοπία και να θέτουν σε κίνδυνο την ομαλότητα στις αγορές. Ενδεικτικό του πλαισίου εντός του οποίου κινήθηκαν χθες οι 17 υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν η δήλωση του Β. Σόιμπλε, «έχουμε πολλά να συζητήσουμε αλλά λίγα να ανακοινώσουμε».
Πηγή
Βουλή: Η Ολομέλεια τίμησε με ενός λεπτού σιγή την επέτειο του Πολυτεχνείου
Πριν από 24 δευτερόλεπτα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου