Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

“Φάμπρικα” νομιμοποίησης αλλοδαπών


“Φάμπρικα” έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών με τα οποία νομιμοποιούνταν Αλβανοί στην Ελλάδα κατηγορούνται ότι έστησαν δώδεκα υπάλληλοι δήμων, νοσοκομείων και ΚΕΠ, αλλά και πέντε γιατροί, σε Βέροια, Πέλλα και Κοζάνη.

Όλοι τους, όπως και 40 Αλβανοί που τα χρησιμοποίησαν, παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο τριμελές πλημμελειοδικείο Έδεσσας, καθώς φέρεται πως εξέδωσαν έγγραφα για τουλάχιστον 80 αλλοδαπούς σε διάστημα πέντε μηνών εισπράττοντας “φακελάκια”.

Βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είναι...
 υπάλληλος του τμήματος Καθαριότητας σε δήμο του νομού Πέλλας, ο οποίος φέρεται πως εντόπιζε τους αλλοδαπούς που ενδιαφέρονταν και αναλάμβανε να ενεργοποιήσει υπαλλήλους και γιατρούς για την έκδοση πιστοποιητικών. Όλες οι υποθέσεις εκτελέστηκαν από τις 25 Οκτωβρίου 2005 έως τον Μάρτιο του 2006, όταν αποκαλύφτηκε η “βιομηχανία” έκδοσης πλαστών εγγράφων και ανέλαβε την έρευνα για τον εντοπισμό των υπευθύνων η Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης.

Οι συνολικά 59 κατηγορούμενοι, καθώς αρκετοί Αλβανοί που εμπλέκονται και δεν έχουν εντοπιστεί, παραπέμφθηκαν σε δίκη για σύσταση συμμορίας για διάπραξη πλημμελημάτων, ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος και παθητική και ενεργητική δωροδοκία -κατηγορίες που αφορούν τους γιατρούς και τους υπαλλήλους-, ενώ για παράνομη είσοδο στη χώρα, κατοχή και χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, ψευδή υπεύθυνη δήλωση και απόπειρα υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης παραπέμφθηκαν να δικαστούν οι αλλοδαποί. Η δίκη αναβλήθηκε πριν λίγες ημέρες και ορίστηκε να γίνει τον προσεχή Απρίλιο.

Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, οι αλλοδαποί σε συνεννόηση με ομοεθνείς τους, που φέρεται να εισέπρατταν μερίδιο από τα χρήματα που έδιναν, χωρίς να εμφανιστούν σε καμία ελληνική υπηρεσία, πριν ακόμη φτάσουν στην Ελλάδα, έβρισκαν συμπληρωμένους τους φακέλους με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη νομιμοποίησή τους. Η έρευνα που έγινε την περίοδο εκείνη αποκάλυψε πως από τους γιατρούς παρέχονταν βεβαιώσεις ότι οι Αλβανοί είναι υγιείς, σε δήμους και ΚΕΠ κανονιζόταν η βεβαίωση γνησίου των υπογραφών, ενώ εκδίδονταν πλαστά διαβατήρια και βεβαιώσεις καταβολής ασφαλίστρων σε ΙΚΑ και ΟΓΑ, καθώς και συμπληρώνονταν αιτήσεις για την έκδοση αδειών παραμονής.
Του Κώστα Καντούρη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου