Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Σχέδιο επαναγοράς πορτογαλικού και ελληνικού χρέους προωθεί η ΕΕ

Το σχέδιο επαναγοράς πορτογαλικού χρέους επεξεργάζονται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, στηρίζοντας τις προσπάθειες της Πορτογαλίας παράλληλα αφενός και με εγγυήσεις έναντι του χρέους και αφετέρου με μικρότερα επιτόκια σε περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.

Το σχέδιο, μπορεί να περιλαμβάνει τη διάθεση περίπου 60 δις. ευρώ στην Πορτογαλία, ενώ δεν αποκλείονται και οι αγορές ελληνικών...
 ομολόγων, σε μία προσπάθεια να αποσυμπιεστεί η εν λόγω αγορά. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν το σχέδιο αυτό την επόμενη εβδομάδα, αν και είναι πολύ πιθανό η τελική απόφαση να ληφθεί στη σύνοδο κορυφής των πολιτικών ηγετών στις 4 Φεβρουαρίου.

Την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερο πολιτικός συντονισμός έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, όπως μάλιστα επισήμανε σε κοινή συνέντευξη τύπου σήμερα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Εάν η Ευρώπη συντονίσει την πολιτική της θα βοηθήσει το ευρώ, τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος, τονίζοντας ότι η σταθερότητα του εξαρτάται και από την εσωτερική συνεννόηση.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγοράζει ομόλογα των αδύναμων χωρών με τον ίδιο σκοπό. Συνολικά, η ΕΚΤ έχει αγοράσει σχεδόν 74 δισ. ευρώ κρατικών ομολόγων προβληματικών δημοσιονομικά χωρών-μελών απ' όταν άρχισε να παρεμβαίνει τον περασμένο Μάϊο. Την περασμένη εβδομάδα αγόρασε 147 εκατ. και ήταν η μικρότερη αγορά από τον Οκτώβριο. Ακόμη και στο κορυφαίο σημείο τους, οι αγορές από την ΕΚΤ εξασφάλισαν μόνο βραχυχρόνια ανάσα από τις πιέσεις.
http://www.bankingnews.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου