Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Αυξήσεις στα εισιτήρια του ΟΣΕ τελικά... Από 6% μέχρι 25% για Αθήνα-Θεσσαλονίκη


Πολυδιαφημίστηκε το "9 ευρώ Αθήνα - Θεσσαλονίκη", αλλά τελικά η πραγματικότητα στην πράξη, θα είναι διαφορετική:

Η προσφορά θα ισχύει για περιορισμένες θέσεις και μόνο μέσω διαδικτύου. Βάσει των παραδειγμάτων που δίνει ο ΟΣΕ, το εισιτήριο με Intercity B΄ θέσης για Αθήνα-Θεσσαλονίκη με επιστροφή, από 21 Αυγούστου θα κοστίζει 25% ακριβότερα για όσους το αγοράσουν από το γκισέ...
 τις τελευταίες 48 ώρες και συγκεκριμένα από 58,1 ευρώ θα ανέβει στα 72,6!

Για όσους κλείσουν μέσω γκισέ τουλάχιστον 48 ώρες πριν το δρομολόγιο, η αύξηση θα είναι 6,5% και από 58,1 θα γίνει 61,8 ευρώ.

Εν τέλει, σε κάθε περίπτωση, όποιος αγοράσει μέσω γκισέ, θα έχει αύξηση!

Προσφορές μόνο μέσω διαδικτύου:

Κάθε μήνα, 10.000 θέσεις θα είναι διαθέσιμες έναντι αντίτιμου 9 ευρώ, 15.000 θέσεις έναντι 19 ευρώ και αντίστοιχος αριθμός έναντι 29 ευρώ. Δηλαδή, σε σύνολο 210.000 θέσεων σε μηνιαία βάση, οι 45.000 θέσεις θα βγαίνουν σε προσφορά.

Αν δεν βρεις κάποια θέση από αυτές που διαφημίζονται με 9-19-29 ευρώ, για να έχεις 4,5% έκπτωση, θα πρέπει να κλείσεις μέσω ίντερντετ και τουλάχιστον πριν από 48 ώρες. Το εισιτήριο θα κοστίσει απο 58,1 ==> 55,5 ευρώ.



Μέχρι στιγμής η κράτηση θέσης μέσω ίντερνετ, είναι διαθέσιμη με πιστωτική κάρτα...

Η χθεσινή ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με παραδείγματα:



***Λίγο μετά την δημοσίευση της ανάρτησης έγινε ενημέρωση στο site της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Δείχνει ότι θα υπάρχει η επιλογή της προ-κράτησης θέσης από 21 Αυγούστου και ότι θα πρέπει να αγορασθεί το εισιτήριο 72 ώρες πριν το δρομολόγιο. -Δεν διευκρινίζεται εάν θα υπάρχει η δυνατότητα προ-κράτησης και αγοράς τους εισιτηρίου με μετρητά από τα γκισέ, χωρίς την χρήση πιστωτικής κάρτας.

***Προς έκπληξή μου, είχα άμεση απάντηση σε σχετικό ερώτημα που έκανα μέσω e-mail στο webticketing@trainose.gr για το αν θα μπορούμε να κάνουμε προ-κράτηση και να αγοράζουμε το εισιτήριο στα γκισέ. Αυτή είχε ως εξής:








Με την προ-κράτηση θα μπορείτε κατά κύριο λόγο να πηγαίνετε σε ένα
γκισέ, να δίνετε τον αριθμό προ-κράτησης και να βγάζετε τα εισιτήρια
σας από εκεί με ό,τι χρήματα έχετε επί τόπου (μετρητά / πιστωτική).
Παράλληλα σύντομα θα υποστηρίζουμε και την μετατροπή της προ-κράτησης
σε ηλεκτρονικό εισιτήριο μέσω του ιστοχώρου μας
.

Με εκτίμηση,

Τριαντάφυλλος Καραγιάννης  ~ Web ticketing team



***Ενημέρωση 21 Αυγούστου: Από την ιστοσελίδα του ΟΣΕ βλέπουμε ότι για την προ-κράτηση, ζητείται μετά την επιλογή των θέσεων, ο αριθμός ταυτότητας και στο επόμενο βήμα δίνεται ένας κωδικός και ορισμένα δεδομένα του δρομολογίου.








Αυτήν την σελίδα θα πρέπει να την εκτυπώσουμε και την επιδείξουμε στο εκδοτήριο μέχρι την προθεσμία που μας δίνεται. Σε περίπτωση που δεν έχετε εκτυπωτή, θα πρέπει να αντιγράψετε σε ένα χαρτί τον κωδικό, το τρένο, την ημερομηνία ταξιδιού και καλού-κακού την ταυτότητά σας.
Το σύστημα παρ' όλα αυτά, δεν λειτουργεί ακόμη.


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟ-ΚΡΑΤΗΣΗ

•Ο κωδικός κράτησης από μόνος του δεν αρκεί για να αναγνωριστεί η προ-κράτηση σας. Για να εξυπηρετηθείτε στο εκδοτήριο, θα πρέπει είτε να προσκομίσετε το παρόν τυπωμένο, είτε να αναφέρετε μαζί με τον κωδικό κράτησης και το τρένο και την ημερομηνία ταξιδίου για κάθε σκέλος του ταξιδιού σας. Μόνο με τον συνδυασμό των τριών αυτών στοιχείων μπορούν να βρουν οι εκδότες ποιές θέσεις έχετε προ-κρατήσει για κάθε τρένο.

•Η παραπάνω τιμή αφορά αποκλειστικά και μόνο το κόστος των θέσεων με κράτηση. Αν κάποιο κομμάτι του ταξιδιού σας είναι με τρένο χωρίς κράτηση, αυτά τα κόστη δεν έχουν συμπεριληφθεί εδώ.

•Εάν δεν έχετε αγοράσει τους αντίστοιχους τίτλους ταξιδίου μέχρι την προθεσμία κράτησης, η κράτηση σας θεωρείται άκυρη και διαγράφεται από το σύστημα. Μετά το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να αγοράσετε τα εισιτήρια σας κατ' ευθείαν από κάποιον σταθμό ή από εδώ μέσα.


***Ενημέρωση 24 Αυγούστου:
Διακόπτουμε την δοκιμαστική παροχή προ-κρατήσεων από τον ιστοχώρο μας καθώς θα γίνει σύντομα διαθέσιμη από άλλο κανάλι πώλησης.



Παρατηρήσεις ~ krasoblog

Ένα αρνητικό που παρατήρησα είναι ότι οι θέσεις των 9 ευρώ είναι διάσπαρτες στις αμαξοστοιχίες, χωρίς να έχουνε κάποια 9ευρη δίπλα τους, εκτός αν κάνετε την κράτηση κάνα μήνα πριν και πετύχετε κάποιες. Δηλαδή αν ταξιδεύουν 2 άτομα μαζί ο ένας θα κλείσει με 9 ευρώ και ο άλλος στην καλύτερη περίπτωση με 19, αν θέλουν να καθίσουν δίπλα. Αντίθετα υπάρχουν μερικές διπλανές θέσεις με 19 ευρώ έκαστος.

Ένα δεύτερο αρνητικό γενικότερα είναι ότι από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη το τελευταίο intercity αναχωρεί στις 18:18 & το αμέσως επόμενο δρομολόγιο είναι απλή αμαξοστοιχία που αναχωρεί στις 23:55, δηλαδή μετά από 5μιση ώρες(!) και φτάνει στις 6 το πρωί στη Θεσσαλονίκη.

Σχεδόν το αντίστοιχο συμβαίνει για την αναχώρηση από Θεσσαλονίκη: Το τελευταίο intercity αναχωρεί στις 18:04 & το επόμενο δρομολόγιο που είναι απλή αμαξοστοιχία αναχωρεί μετά από 5 ώρες και συγκεκριμένα στις 23:00.

Οι τιμές φυσικά μέσω διαδικτύου είναι πολύ καλές για τα intercity. Αν ταξιδεύεις μόνος και κλείσεις έγκαιρα θέση, με 18 ευρώ πας-έρχεσαι Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Όπως ανέφερα και παραπάνω αν υπάρξει η δυνατότητα προ-κράτησης από το διαδίκτυο και εξαγοράς από τα γκισέ χωρίς πιστωτικές, τότε συμφέρει κατά πολύ. Προσωπικά είμαι κατά των πιστωτικών καρτών και αποφεύγω την απόκτησή τους, όσο δελεαστικές και αν είναι οι ευκολίες από την χρήση τους.

Περισσότερα στο... http://www.trainose.gr/


Τσουχτερά τα πρόστιμα από 21 Αυγούστου 2011 σε όσους δεν έχουν εισιτήριο

Επισκεπτόμενος σταθμό του ΟΣΕ, είδα αυτήν την ανακοίνωση (κάντε κλικ στην εικόνα για μεγένθυση).

















Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εφαρμόζει από την Κυριακή 21 Αυγούστου 2011 νέα τιμολογιακή πολιτική, για τον σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα, τον άξονα Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη και τα τμήματα γραμμής Λάρισας - Βόλου και Παλαιοφαρσάλου - Καλαμπάκας.

Νέο σύστημα τιμολογιακής πολιτικής θα εφαρμόσει από την προσεχή Κυριακή η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κάνοντας προσφορές σε όσους επιβάτες κλείνουν το εισιτήριό τους έγκαιρα ή και μέσω διαδικτύου. Αντίθετα θα επιβαρύνονται οι επιβάτες της τελευταίας στιγμής, που δεν έχουν προγραμματίσει νωρίτερα το ταξίδι τους. Η νέα τιμολογιακή πολιτική αφορά κυρίως τον σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη και τα τμήματα γραμμής Λάρισας - Βόλου & Παλαιοφαρσάλου - Καλαμπάκας και προσαρμόζεται σε αντίστοιχες διεθνείς πρακτικές άλλων σιδηροδρομικών και αεροπορικών εταιρειών.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η εταιρία, για κρατήσεις θέσεων μέσω διαδικτύου με αμαξοστοιχίες Intercity, για απλή διαδρομή που αφορά εισιτήρια Β’ Θέσης, οι τιμές διαμορφώνονται στα 9, 19 και 29 ευρώ, ενώ για την πρώτη θέση στα 39 ευρώ. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ διευκρινίζει, ωστόσο, ότι η προσφορά αφορά περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων.

Για τις θέσεις αυτές θα μπορούν οι επιβάτες να πραγματοποιούν κρατήσεις από σήμερα Κυριακή 14 Αυγούστου για δρομολόγια μετά τις 21 Αυγούστου.

Αντίθετα, τα κανονικά εισιτήρια που αγοράζονται το τελευταίο 48ωρο πριν την αναχώρηση του δρομολογίου αυξάνονται κατά 25%. Παράλληλα καθιερώνονται προσφορές με σκοπό την ενθάρρυνση της έγκαιρης κράτησης και της αγοράς μέσω διαδικτύου:

Επίσης θα ισχύουν οι εξής εκπτώσεις:

- 15% όταν το εισιτήριο αγοράζεται σε χρόνο μεγαλύτερο των 2 ημερών.

- 10% για αγορά του εισιτηρίου μέσω του διαδικτύου.

- επιπλέον μείωση 20% θα έχει ο επιβάτης που αγοράζει εισιτήριο μετ’ επιστροφής.

Παράλληλα, για τις περιπτώσεις καθυστερήσεων, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα αποζημιώνει τους επιβάτες της. Συγκεκριμένα:

- για καθυστέρηση από 31 - 60 λεπτά, προβλέπεται έκπτωση 25% επί της συνολικής αξίας του εισιτηρίου

- Μέχρι 90 λεπτά έκπτωση 50%.

- Μέχρι 120 λεπτά έκπτωση 75%.

- Και άνω των 120 λεπτών έκπτωση αξίας ίσης με την συνολική αξία του εισιτηρίου.

Από αυτή τη διαδικασία, δεν εξαιρούνται τα εκπτωτικά εισιτήρια των 9€, 19€, 29€ (Β’ θέσης) & 39€ (Α’ θέσης), όπου εφαρμόζεται αναλογικά η αποζημίωση στα ανωτέρω ποσά. Να σημειωθεί πως τις παραπάνω εκπτώσεις δικαιούται ο επιβάτης για ταξίδι εντός ενός μηνός από την ημερομηνία του δρομολογίου που καθυστέρησε.

Τέλος, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ τον Σεπτέμβριο θα εξετάσει περαιτέρω προσφορές και εκπτώσεις για τα μέλη των Συλλόγων Φίλων του Σιδηρόδρομου, καθώς και ομάδων και φορέων πολιτών που χρησιμοποιούν και διακινούνται συχνά με το τρένο.

3 σχόλια:

Summertime Blues είπε...

άλλα ντ' άλλων.
σ' έστειλα μνμ. το πήρες;

Ανώνυμος είπε...

na rwthsw kati/mono m pistwtikes ginetai mesw internet???dld m xrewstikh xarta h proplirwmenh dn isxyei?

Κρασοπατήρ είπε...

Για τέτοιες λεπτομέρειες καλύτερα απευθυνθείτε στο webticketing@trainose.gr (απαντούνε γρήγορα).

Όσον αφορά πιστωτικές κλπ, λίγα γνωρίζω.

Πάντως απογοήτευση: η λειτουργία της προκράτησης ακόμη και σήμερα 14 Σεπτ. δεν έχει ενεργοποιηθεί.

Δημοσίευση σχολίου