Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Ξεχασμένοι Ήρωες ~ Αληθινά σενάρια ΕΤ3 (Βίντεο)


Ένα βίντεο που δεν πρέπει να χάσετε.

Αφιερωμένα σε ιστορίες ανθρώπων που έκαναν αξιέπαινες πράξεις χωρίς να στοχεύουν σε προσωπικό όφελος, είναι τα «Αληθινά Σενάρια» της ΕΤ3.

Σε μία εποχή που κυριαρχείται από ιδιοτέλεια, την ώρα μάλιστα που πολλοί Έλληνες φυγαδεύουν εκατομμύρια ευρώ σε ελβετικές τράπεζες, ο φακός της εκπομπής εστιάζει σε συμπατριώτες μας που θα έπρεπε να αποτελούν πρότυπα, δυστυχώς, όμως, παραμένουν άγνωστοι στους περισσότερους.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο μηχανικός Βασίλης Μπεκιάρης από την Καστοριά αλλά και ο καροποιός Γιώργος Νταλίγκαρος από την Χαλάστρα, οι οποίοι μαζί με πολλούς ανώνυμους κατοίκους της περιοχής του Αξιού, έστησαν τις πρώτες γέφυρες χρησιμοποιώντας πλάβες (βάρκες) και ξηλώνοντας πόρτες και κρασοβάρελα για να περάσει ο ελληνικός στρατός και να απελευθερωθεί η Θεσσαλονίκη, ακριβώς πριν από 100 χρόνια.

Μία ακόμη ιστορία ενός ξεχασμένου ήρωα, είναι αυτή του λοχία Δημητρίου Ίτσιου από τα Άνω Πορρόια Σερρών, ο οποίος υπηρετούσε στα οχυρά του Ρούπελ ως διοικητής πολυβολείου. Όταν δέχτηκε επίθεση από τα ναζιστικά στρατεύματα το 1941, δεν πτοήθηκε από τη γερμανική υπεροπλία. Αντιστάθηκε λυσσαλέα, ξοδεύοντας και τις 33.000 σφαίρες που διέθετε και σκοτώνοντας 232 Γερμανούς, όσους σκότωσε ολόκληρος ο στρατός της Γιουγκοσλαβίας! Όταν τελείωσαν όλες οι σφαίρες, παραδόθηκε. Ένας Γερμανός αξιωματικός έδειξε στον Ίτσιο τους νεκρούς και του είπε: «Για χάρη σου έχασα 232 στρατιώτες». Ο Έλληνας λοχίας του απάντησε ότι έκανε το καθήκον του και τότε ο Γερμανός τον εκτέλεσε κατά παράβαση της συνθήκης της Γενεύης, διαπράττοντας το πρώτο έγκλημα των Γερμανών στην Ελλάδα.

Ο Κωνσταντίνος Κουκίδης είναι άλλο ένα ηρωικό πρόσωπο, το παράδειγμα του οποίου αναδεικνύει η έρευνα του Νίκου Ασλανίδη. Η φυσιογνωμία του κινείται στα όρια του θρύλου και της πραγματικότητας, καθώς η ιστορική της διάσταση αμφισβητείται. Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι δεν υπήρξε ποτέ. Ωστόσο, ερευνητές και συγχωριανοί του υποστηρίζουν ότι η ιστορία του είναι αληθινή. Στις 27 Απριλίου 1941, όταν τα γερμανικά στρατεύματα μπήκαν στην Αθήνα, ο Κουκίδης ήταν φρουρός στην Ακρόπολη. Οι Γερμανοί τον διέταξαν να παραδοθεί και να κατεβάσει την ελληνική σημαία για να αναρτήσουν τη ναζιστική με τη σβάστικα. Τότε, ο Κωνσταντίνος Κουκίδης τυλίχτηκε με την ελληνική σημαία και έπεσε από την Ακρόπολη, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

Οι Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους την περίοδο της ναζιστικής κατοχής, ήταν εκατοντάδες χιλιάδες. Ορισμένοι γλίτωσαν από καθαρή τύχη, όπως ο Γιάννης Πλιάκος από τη Νιγρίτα Σερρών. Σε ηλικία 17 ετών συνελήφθη μαζί με άλλους 39 Έλληνες και μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στη Γερμανία, όπου επί μήνες δούλευε νηστικός σε καταναγκαστικά έργα. Σήμερα, όντας ο μόνος επιζών από εκείνη την ομάδα των αιχμαλώτων, αφηγείται με συγκλονιστικό τρόπο όσα έζησε, υπενθυμίζοντας σε όλους μας τη φρίκη και τη θηριωδία του πολέμου…


Σκηνοθέτης: Κωστής Κουμαρίδης
Επιμέλεια: Νίκος Ασλανίδης
Δημοσιογραφική υποστήριξη: Πέννυ Τομπρή
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χρήστος Καπρινιώτης
Μοντάζ: Παναγιώτης Σκούρτης
Διεύθυνση Παραγωγής: Μπέτυ Πόδα
Παρουσιαστής: Νίκος Ασλανίδης
tvrip by kkyr









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου