Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Θεσσαλονίκη ~ Ματιές στο παρελθόν


Σπάνια φωτογραφία του 1904 από το ογκώδες συλλαλητήριο Ελλήνων στην Εγνατία, που διαμαρτύρονται για τις καθημερινές σφαγές ομοεθνών στην ύπαιθρο, από τους Βούλγαρους.














Το έτος 1905, θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος επίσημος ποδοσφαιρικός αγώνας στις 23 Απριλίου, στον χώρο μπροστά στο Παπάφειο, μπροστά  σε χιλιάδες θεατές. Aντίπαλοι: Όμιλος Φιλομούσων - Ούνιον Σπορτίφ 3-0.  Η νικητήρια ομάδα (πρόδρομος του Ηρακλή, φωτό) φορούσε κυανόλευκη στολή και άρχισε να παίζει με δέκα παίκτες, διότι ο επιθετικός Σωτηριάδης προσήλθε με κάποια "βραδύτητα".

Αρχές Οκτωβρίου 1907 κυκλοφορεί το πρώτο ιδιωτικό αυτοκίνητο. Ο κόσμος τρέχει και το περιεργάζεται. Άλλοι είχαν ξαναδεί αυτοκίνητο σε φωτογραφίες. Άλλοι νόμιζαν ότι είναι θαύμα. "Μια άμαξα χωρίς άλογα", φώναζαν τα παιδιά.



Το έτος 1908 ηλεκτροφωτίζεται η πόλη. Οι δύο πρώτοι δρόμοι: η παλαιά παραλία και η λεωφόρος των Πύργων, δηλαδή η Βασιλίσσης Όλγας, ο ατμόμυλος Αλλατίνη, τρία θέατρα και μερικά καφενεία. Οι υπόλοιποι δρόμοι εξακολουθούν να "φωτίζονται" με γκάζι. Ρεύμα παράγει η Ηλεκτρική Εταιρεία επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου. Για τη στήριξη των συρμάτων εισάγονται από το Βέλγιο 211 στύλοι βάρους 780 κιλών έκαστος!.

Μετά από λίγους μήνες οι άμαξες του ΤΡΑΜ κινούνται με ηλεκτρισμό (ενώ αυτό γινόταν με άλογα) ~ οι Θεσσαλονικείς νέοι δεν συμπάθησαν το νέο μεταφορικό μέσο, διότι έβρισκαν ότι ήταν πολύ γρήγορο και δεν τους επέτρεπε να ανεβοκατεβαίνουν με χάρη, προκαλώντας το θαυμασμό των κοριτσιών! (χαλλαρά από τότε λοιπόν).

Υπήρξανε & προβλήματα διότι όποτε έμπαιναν μουσουλμάνες μέσα στο Τραμ (Τουρκοκρατία ακόμη), οι συνοδοί τους το εκένωναν!
Οι Έλληνες διαμαρτυρήθηκαν & απαίτησαν περισσότερα δρομολόγια.


Το 1910 θεσπίζεται ευρωπαϊκό ωράριο δημοσίων υπαλλήλων. Το πρωί 8.30-12, ακολουθεί δίωρη διακοπή και μετά 2-5 μ.μ. Με το σύστημα αυτό, προσδοκάται ότι το κοινό δεν θα περιμένει ματαίως πότε θα προσέλθουν οι υπάλληλοι. (100 χρόνια μετά δεν άλλαξε & τίποτε...).

Πηγή: Όταν η Θεσσαλονίκη μπήκε στον 20ό αιώνα (στα βιβλιοπωλεία)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου