Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Ένας χρόνος ΠΑΣΟΚ


Πριν ένα χρόνο εξελέγη στη χώρα μία νέα Κυβέρνηση. Την βοήθησε στην εκλογή της η αποτυχία, η αβελτηρία και τα σκάνδαλα της προηγούμενης τουλάχιστον διετίας. Είχε καλλιεργήσει την ελπίδα για μια καλύτερη πορεία, ακόμα και σε αυτούς που δεν την ψήφισαν (μεταξύ των οποίων ήμουν και εγώ). Μιλούσε για αποτελεσματικότητα, για διαφάνεια, για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, για ανάπτυξη, για κοινωνικό «δίχτυ» στα χαμηλά εισοδήματα, για μειώσεις φόρων, για καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, για ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας.


Σήμερα ένα χρόνο μετά έχουμε την πιο αποτυχημένη Κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Η αποτελεσματικότητα μετατράπηκε σε ατελείωτη διαβούλευση άνευ ουσίας, η διαφάνεια αφού ταξίδευσε με βιογραφικά μέσω internet έφθασε σε διορισμούς μικρομεσαίων κομματικών στελεχών (μετά από μήνες αναμονής) στις κρατικές εταιρείες και οργανισμούς, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής έγινε φορολογική ασυλία μέσω της περαίωσης, η ανάπτυξη άλλαξε σε ύφεση με λουκέτα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις , το κοινωνικό «δίχτυ» έσπασε με μειώσεις συντάξεων και «δώρων» αλλά και αύξηση του πληθωρισμού, η μείωση των φόρων μετατράπηκε σε ανεξέλεγκτη αύξηση των (εμμέσων κυρίως) φόρων που έπληξαν τα μικρά και νόμιμα εισοδήματα, η καταπολέμηση του εγκλήματος έχει φθάσει να ανέχεται συμπλοκές ομάδων διαφόρων εθνικοτήτων στο κέντρο της Πρωτεύουσας. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι η Ελλάδα έχει γίνει διεθνής περίγελος με σειρά πολιτικών ανά τον κόσμο (ακόμα και τριτοκοσμικών) να δηλώνουν ότι η χώρα τους δεν θα «καταντήσει Ελλάδα» και δεν είναι η κατάσταση τους σαν την «Ελληνική τραγωδία».

Ένα χρόνο μετά έχει γίνει νομίζω κατανοητό από τους πολίτες, ότι δεν ωφελεί τη χώρα η εναλλαγή των δύο κομμάτων στην εξουσία και καθώς και τα υπόλοιπα «μικρά» κόμματα εμφανίζονται από «δογματικά» έως ανεύθυνα μόνο η ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση του γόρδιου δεσμού. Ας ελπίζουμε ότι είναι κοντά η μέρα που νέα πολιτικά πρόσωπα, πραγματικά πιο αποτελεσματικά , με νέες ιδέες και κυρίως έντιμα θα αναλάβουν την «τύχη» της χώρας στα χέρια τους.

Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να μην ξεχνάμε ότι το βαθύτερο σκοτάδι είναι λίγο πριν από το ξημέρωμα.
κωνμαν

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου