Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Τουρκία: Με ιστορική απόφαση επιστρέφει το Ορφανοτροφείο Πριγκήπου στο Πατριαρχείο


Το Συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Ιδρυμάτων αποφάσισε ομόφωνα την επανεγγραφή του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο όνομα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συμμορφούμενο με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), επιβεβαίωσε ο Παντελής Βίνγκας, μέλος του Συμβουλίου.Το Ορφανοτροφείο, στον Λόφο του Χριστού στην Πρίγκηπο, είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο ξύλινο κτίριο. Είχε ανεγερθεί από γαλλική εταιρεία που λειτουργούσε το Orient Express ως ξενοδοχείο το 1898. Το 1902 αγοράστηκε από οικογένεια Ελλήνων τραπεζιτών και το 1903 μεταβιβάστηκε στο Πατριαρχείο που το λειτούργησε ως Ορφανοτροφείο. Εκκενώθηκε το 1964 με την κρίση στο Κυπριακό και, έκτοτε, δεν ξαναλειτούργησε.

Η τρίμηνη προθεσμία για τη συμμόρφωση προς την απόφαση έληγε σήμερα.

Το Συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Ιδρυμάτων Βακουφιών που συνήλθε, αποφάσισε ομόφωνα την επανεγγραφή του Ορφανοτροφείου, σε εφαρμογή της σχετικής απόφασης του ΕΔΑΔ.
Η απόφαση ανατρέπει "πληροφορίες" που υποστήριζαν ότι το Συμβούλιο θα αναζητήσει άλλους τρόπους για να μην εφαρμόσει την απόφαση του ΕΔΑΔ.

Είναι η πρώτη φορά που επιστρέφεται τίτλος ιδιοκτησίας σε θρησκευτική μειονότητα.

Η απόφαση για το Ορφανοτροφείο ανοίγει επίσης το δρόμο για την επιστροφή στο Πατριαρχείο 23 ακόμα Ιδρυμάτων στα Πριγκηπόννησα (Πρίγκηπος, Χάλκη, Αντιγόνη, Πρώτη).

Η εγγραφή του τίτλου στο όνομα του Πατριαρχείου αναμένεται να γίνει στο Κτηματολόγιο την επόμενη εβδομάδα.

Το κτίριο του Ορφανοτροφείου, το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο της Ευρώπης, πρόκειται να λειτουργήσει ως Κέντρο Διαθρησκειακού Διαλόγου και Ειρήνης και Παγκόσμιο Περιβαλλοντικό Κέντρο.
athina984.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου