Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Ψήθηκαν ζωντανά τα θύματα της Πομπηίας


Ακαριαίος ήταν ο θάνατος των θυμάτων του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. καθώς κυριολεκτικά ψήθηκαν από την απότομη και υπερβολική άνοδο της θερμοκρασίας. Αυτό αποκάλυψαν νέες μελέτες σχετικά με την καταστροφική έκρηξη που αφάνισε τον πληθυσμό αλλά πάγωσε το χρόνο στις πόλεις Πομπηία και Ηράκλειο (Herculaneum) κοντά στη Νάπολη.


Αν και ίχνη της ηφαιστειακής δραστηριότητας είχαν, σύμφωνα με τους ιστορικούς, προειδοποιήσει τους κατοίκους των δύο πόλεων για την επερχόμενη καταστροφή, φαίνεται ότι αρκετοί ήταν εκείνοι που δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να εγκαταλείψουν την πόλη τους και βρήκαν τελικά τραγικό θάνατο κάτω από τη στάχτη του Βεζούβιου. Εκμαγεία από τα σώματα κάποιων από τους άτυχους αυτούς πολίτες είναι ακόμη ορατά ανάμεσα στα ερείπια καθώς η εναλλαγή της θερμοκρασίας έδωσε το σχήμα τους στην τέφρα που τους κάλυψε. Όπως υποστήριζαν μέχρι σήμερα οι ειδικοί, τα θύματα θα είχαν ήδη πεθάνει από ασφυξία που προκάλεσε η τέφρα και τα δηλητηριώδη αέρια της έκρηξης.

Μια νέα έρευνα ηφαιστειολόγων από τη Νάπολη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS ONE όμως αποκαλύπτει ότι τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πεδίο αλλά και στο εργαστήριο έδειξε ότι η έκρηξη ανέβασε στους 250 C τη θερμοκρασία σε ακτίνα 10 χλμ. από το ηφαίστειο ενώ σε κοντινότερα σημεία αυτή θα έφθανε μέχρι και τους 600 C. Η απότομη άνοδος σε τέτοια ύψη είναι ικανή να προκαλέσει το θάνατο στον άνθρωπο μέσα σε διάστημα δέκα δευτερολέπτων, κάτι που επιτρέπει την υπόθεση ότι οι άτυχοι κάτοικοι της Πομπηίας και του Ηρακλείου ψήθηκαν κυριολεκτικά εκεί όπου βρέθηκαν λίγα λεπτά μετά την έκρηξη. Φαίνεται μάλιστα ότι δεν υπέφεραν όσο πιστευόταν μέχρι σήμερα, καθώς, στα δέκα μοιραία δευτερόλεπτα, λίγα θα πρέπει να κατάλαβαν για το πέρασμά τους από την καθημερινότητα στην ιστορία.
Πηγή: Vancouver Sun, 25/10/10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου