Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, στο Νεώριο του παλιού λιμανιού των Χανίων, όπου παρουσιάστηκε ακριβές αντίγραφο του Μηχανισμού, το οποίο από σήμερα θα εκτίθεται στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, ο Δήμος Χανίων, ο Δήμος Ν. Κυδωνίας, ο Δήμος Θερίσου και το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης.
Ο αν. καθηγητής Φυσικής Διαστήματος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ξενοφών Μουσάς υπογράμμισε πως πρόκειται για έναν περίπλοκο αστρονομικό υπολογιστή που παρακολουθεί τους κύκλους του Ηλιακού Συστήματος, δηλαδή τα ημερολόγια, τις φάσεις και τις θέσεις του Ηλίου και της Σελήνης. Επίσης προβλέπει τις ηλιακές και τις σεληνιακές εκλείψεις, και τις θέσεις των πλανητών. Ο Μηχανισμός περιλάμβανε ακόμη έναν ειδικό τετραετή δείκτη, τον δείκτη της Ολυμπιάδας, ο οποίος μπορούσε να υπολογίζει με ακρίβεια το χρονικό διάστημα μεταξύ των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο κ. Μουσάς τόνισε ότι το «περίεργο εύρημα», αποτελεί την καλύτερη μαρτυρία της σπουδαίας αστρονομικής γνώσης των αρχαίων Ελλήνων που βασίζεται στις γνώσεις αστρονομίας, μαθηματικών αλλά και της τεχνολογίας που ανάπτυξαν οι πρόγονοι μας.
Ελευθεροτυπία
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου