Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 2010

Βραβεύουν τον Γιώργο Παπανδρέου οι Γερμανοί


Το γερμανικό βραβείο "Κβαντρίγκα" (Quadriga) απονέμεται στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου την Κυριακή στο Βερολίνο.

Ο κ. Παπανδρέου τιμάται στην κατηγορία "Δύναμη και Ειλικρίνεια" για την προσπάθειά του "να αναδιαρθρώσει την ελληνική δημοσιονομική πολιτική και να αποτρέψει την πτώχευση του ελληνικού κράτους", όπως αναφέρεται στην αιτιολόγηση της επιτροπής των βραβείων. Την προσφώνηση για την απονομή στον κ. Παπανδρέου θα κάνει ο πρόεδρος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν.

Τα βραβεία "Κβαντρίγκα" απονέμονται κάθε χρόνο στις 3 Οκτωβρίου - εθνική εορτή ενοποίησης της Γερμανίας...
 - σε πανηγυρική τελετή στο μέγαρο συναυλιών στη Ζεντάρμενμαρκτ του Βερολίνου. Φέτος, η Γερμανία γιορτάζει την 20ή επέτειο της ενοποίησής της και το μήνυμα των βραβείων είναι: "Μοιραζόμαστε αξίες - Γερμανία, Ευρώπη και ο κόσμος".

Με βραβείο "Κβαντρίγκα" τιμώνται επίσης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο τελευταίος πρωθυπουργός της πρώην Ανατολικής Γερμανίας (DDR), Λόταρ ντε Μεζιέρ, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις στο πρόσωπο του υπουργού Άμυνας Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, ο Δανο-ισλανδός καλλιτέχνης Ολαφούρ Ελίασον για τη "διάδραση των έργων του", όπως "Green river", "The weather project" και "The New York City Waterfalls", καθώς και το ζευγάρι Άλμπρεχτ και Κριστίνα Χένινγκ για την κοινωνική τους δραστηριοποίηση υπέρ των φτωχών στο Νεπάλ.

"Οι τιμώμενοι έδειξαν ότι διαθέτουν όραμα, έχουν θάρρος και αναλαμβάνουν ευθύνη, πηγαίνοντας με τον τρόπο αυτό τη Γερμανία και την Ευρώπη ένα βήμα μπροστά", λέει η διοργανώτρια του βραβείου Μαρί-Λουίζε Βαϊνμπέργκερ.

Μεταξύ των προσωπικοτήτων που έχουν τιμηθεί από το 2003 με βραβείο "Κβαντρίγκα" περιλαμβάνονται οι Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, Βάτσλαβ Χάβελ, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Ταγίπ Ερντογάν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Γκέρχαρτ Σρέντερ, αλλά και καλλιτέχνες όπως Πίτερ Γκάμπριελ, Μάριος-Μίλερ Βεστερχάγκεν, το κινηματογραφικό έργο "Οι ζωές των άλλων", και η πολιτική επιθεώρηση Der Spiegel κ.α.

Το βραβείο έλκει το όνομα "Quadriga" από το τέθριππο άρμα που φέρνει τη θεά Νίκη στην πόλη του Βερολίνου και κοσμεί την Πύλη του Βραδεμβούργου, η οποία αποτελεί σύμβολο της γερμανικής πρωτεύουσας. Τα τέσσερα άλογα αντιπροσωπεύουν τη φιλία, την ευφυία, τη χρηστή διοίκηση και το θάρρος, ο συνδυασμός των οποίων θεωρείται ότι οδηγεί σε άνθηση την πόλη, την οικονομία, τον πολιτισμό.
axiaplus.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου