Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Ενοικιάσεις... φίλων στο Ιντερνετ


Με 10 έως 50 ευρώ την ώρα ο ενδιαφερόμενος μπορεί να εξασφαλίσει έναν από τους χιλιάδες διαθέσιμους «φίλους», για να πάνε μαζί στον κινηματογράφο, στο εστιατόριο ή σε κάποιο πάρτι.

Εάν η δημιουργία φίλων μέσω δημοφιλών κοινωνικών δικτύων στο Ιντερνετ, όπως είναι το Facebook και το MySpace, σας ξενίζουν, τότε η υπηρεσία ενοικίασης φίλων μέσω Διαδικτύου θα σας φανεί εξωφρενική.


Μπορεί παλιότερα να απαιτούσε κόπο, χρόνια και πολλές θυσίες για να χτίσουμε μια φιλία, σήμερα όμως αρκούν μερικά κλικ με το ποντίκι του υπολογιστή και, φυσικά, μερικά χρήματα.

Η Rentafriend.com, η πιο γνωστή διαδικτυακή εταιρεία του είδους, διαθέτει 285.000 «φίλους» προς ενοικίαση παγκοσμίως μέσω των ιστοσελίδων της, οι οποίοι πληρώνονται από 10 έως 50 ευρώ την ώρα για να πάνε για καφέ, για βόλτα ή για φαγητό με ανθρώπους που αισθάνονται μοναξιά.


«Μπορείς να νοικιάσεις έναν φίλο για να βγεις έξω, να πας στον κινηματογράφο ή σε ένα εστιατόριο, κάποιον για να έρθει μαζί σου στο...
 πάρτι, να σου μάθει κάτι καινούργιο ή κάποιον για να σου δείξει την πόλη που δεν γνωρίζεις», επισημαίνει η αμερικανική ιστοσελίδα, η οποία τονίζει ακόμα ότι απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν «να γνωρίσουν καινούργιους φίλους και να βρουν πλατωνική συντροφιά».

Αλλες δραστηριότητες που προτείνει η ιστοσελίδα για τους συνδρομητές και τους «φίλους» τους περιλαμβάνουν γιόγκα, γκολφ, ποδηλασία, πικνίκ, ψώνια, ακόμα και επισκέψεις σε μουσεία και ψυχαγωγικά πάρκα.

Με μία συνδρομή ύψους 25 δολαρίων τον μήνα ή 70 δολ. τον χρόνο μπορεί κανείς να επιλέξει από φωτογραφίες και προφίλ στη βάση δεδομένων του Rentafriend.com τον ιδανικό «φίλο» και στη συνέχεια να διαπραγματευτεί μαζί του την τιμή.

Ξεκίνησε από την Ασία

Ο ιδρυτής της αμερικανικής ιστοσελίδας, Σκοτ Ρόζενμπαουμ, πήρε την ιδέα από ασιατικά σάιτ που έδιναν τη δυνατότητα στους χρήστες να νοικιάσουν φίλους για να τους συνοδεύσουν σε επαγγελματικές ή οικογενειακές εκδηλώσεις. Ενώ οι δραστηριότητές του ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, έχουν πλέον επεκταθεί στη Βρετανία, στην Ιταλία, στο Ισραήλ, στην Ινδία και στην Κίνα.

Η τάση εύρεσης φίλων μέσω Ιντερνετ έχει προσδώσει ένα νέο νόημα στη λέξη «φιλία», όπως παρατηρεί ο Κιθ Κάμπελ, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια: «Κοιτάξτε απλά το Facebook, όπου οι χρήστες έχουν εκατοντάδες, ακόμα και χιλιάδες «φίλους». Δεν είναι πραγματικές φιλίες, όπως τις ορίζαμε στο παρελθόν».

«Η ενοικίαση φίλου είναι έννοια οξύμωρη, η φιλία είναι κάτι που εξ ορισμού καλλιεργείται και βαθαίνει με το πέρασμα του χρόνου», σχολιάζει ο ψυχοθεραπευτής Τζόναθαν Αλπερτ. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί να αισθάνεται καλά κανείς όταν ξέρει ότι πληρώνει με την ώρα».
Ερη Πανσεληνά

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου