Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Βρε βρε... ~ Αποκαλυπτήρια για τον τρόπο που λειτουργούν Ελβετία και Λουξεμβούργο


Αν ο ευρωπαϊκός Νότος φημίζεται για τη ζεστασιά με την οποία υποδέχεται τους «ξένους» του, ο ευρωπαϊκός Βορράς ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, η καρδιά της γηραιάς ηπείρου μπορεί να καμαρώνει για τη θερμή και δίχως όρους «τραπεζική της φιλοξενία»...

«Οι φορολογικοί παράδεισοι είναι η κόλαση των εθνών» έγραφε τον περασμένο Δεκέμβριο...
ο  Γκάμπριελ Ζάκμαν στη γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos». Για την ακρίβεια, η Γαλλίδα δημοσιογράφος Σαμπίν Ντελανγκάντ  παρέθετε στο άρθρο της αποσπάσματα από το βιβλίο του Γάλλου ερευνητή «Ο κρυμμένος πλούτος των εθνών». Το εξαιρετικό βιβλίο -καθ' ομολογία σύσσωμου του γαλλικού Τύπου-, που κυκλοφόρησε από τις γαλλικές εκδόσεις Seuil, βασίστηκε σε στοιχεία που δημοσιεύει η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (Banque Nationale Suisse - BNS).


Η έρευνα

Στη μακροχρόνια έρευνα του Γάλλου καθηγητή του London School of Economics (LSE) και ερευνητή του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Μπέρκλεϊ βασίστηκε με τη σειρά της μια σειρά άρθρων που κατέκλυσαν τον γαλλόφωνο Τύπο και εξέθεσαν το άγνωστο πρόσωπο των ευρωπαϊκών φορολογικών παραδείσων και την κοινοτική οδηγία- παραθυράκι μόνο για τους μεγαλοκαταθέτες.

Πρωταγωνίστρια της «παγκόσμιας φορολογικής απάτης», που νομιμοποιεί τόσο τους ευρωπαϊκούς φορολογικούς παραδείσους όσο και την κατά τ' άλλα απαγορευμένη ευρωπαϊκή φοροδιαφυγή;
Η Ελβετία, ο τόπος που «φιλοξενεί 1.800 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία ανήκουν σε μη κατοίκους», παρόλο που οι Αρχές της χώρας δήλωναν ότι δεν δέχονται πλέον καταθέσεις αλλοδαπών οι οποίες δεν είναι επίσημα δηλωμένες.

Στην πραγματικότητα όμως η Ελβετία θυσίασε μόνο τους ξένους μικροκαταθέτες που έχουν «κρύψει» στις τράπεζες τις οικονομίες τους. Προηγουμένως οι αρμόδιοι είχαν μελετήσει με ευλάβεια το μέγεθος των ποσών που εισρέουν στη χώρα από μεγαλοκαταθέτες, οι οποίοι και  απολαμβάνουν τα οφέλη από τα «παραθυράκια» που τους παρέχει ξεδιάντροπα η Κοινοτική Οδηγία του 2005 για την αποταμίευση. Η εν λόγω Κοινοτική Οδηγία απαιτεί την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών-μελών και τρίτων χωρών μόνο για το ύψος των καταθέσεων που έχουν ιδιώτες σε προσωπικούς λογαριασμούς και όχι για καταθέσεις επενδυμένες σε εταιρίες, σε trust και σε ιδρύματα - επενδυτικά κεφάλαια. Μόνο που σύμφωνα με το αποκαλυπτικό εγχειρίδιο του Ζάκμαν «τα δύο τρίτα των καταθέσεων αλλοδαπών στην Ελβετία έχουν επενδυθεί σε μετοχές και σε επενδυτικά - κερδοσκοπικά κεφάλαια που τους προσφέρουν αφορολόγητα και μυστικά μερίσματα».


Στα κρυφά

Η Ελβετία είναι λοιπόν ο ένας από τους δύο φορολογικούς παραδείσους της Ευρώπης που κάνουν κόλαση τη ζωή των Ευρωπαίων. Ο άλλος φορολογικός παράδεισος είναι το Λουξεμβούργο, όπου έχει επενδυθεί το μεγαλύτερο μέρος των κρυφών και παράνομων καταθέσεων σε  λουξεμβούργια επενδυτικά - κερδοσκοπικά κεφάλαια ύψους 600 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Les Echos», η Ευρώπη -η πλουσιότερη ήπειρος του κόσμου εμφανώς εις βάρος των λαών της- κρατά τα πρωτεία των παράνομων καταθέσεων με δύο μικρές χώρες, το Βέλγιο και την Ελλάδα, να υπερεκπροσωπούνται στους λογαριασμούς που δημοσιεύει η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας ΒΝS. Για την ακρίβεια, η Ευρώπη εμφανίζεται να διαθέτει το 50% με 60% των παράνομων μυστικών καταθέσεων στην Ελβετία και στο Λουξεμβούργο με ποσό που ξεπερνά τα 1.000 δισ. ευρώ.

Οπως επισημαίνει ο Ζάκμαν, ο οποίος υπολόγισε τις μυστικές καταθέσεις διάφορων λαών στην Ελβετία, οι Βέλγοι έχουν κρύψει 60 δισεκατομμύρια ευρώ όπως και οι Ελληνες, παρά την «κρίση». Πιο ψηλά στη λίστα βρίσκονται οι Γερμανοί με 200 δισεκατομμύρια ευρώ, οι Γάλλοι με 180 δισ. ευρώ, οι Ιταλοί με 120 δισ. ευρώ και οι Βρετανοί με 110 δισ. ευρώ. Ακολουθούν οι Ισπανοί με 80 δισ. ευρώ, οι Πορτογάλοι με 30 δισ. ευρώ, οι αραβικές χώρες του Κόλπου με 180 δισ. ευρώ, οι χώρες της Ασίας  με 180 δισ. ευρώ, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής με 170 δισ. ευρώ, οι χώρες της Αφρικής με 120 δισ. ευρώ, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς με 90 δισ. ευρώ και, τέλος, η Ρωσία με 50 δισ. ευρώ.


Το απόρρητο

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι μετά τη συνεδρίαση του G20 στο Λονδίνο, όπου και ελήφθη η απόφαση του «τέλους του τραπεζικού απορρήτου» και κατ' επέκτασιν της φοροδιαφυγής, καταγράφηκε αύξηση κατά 14%  των μυστικών και παράνομων καταθέσεων στις  τράπεζες της Ελβετίας και του Λουξεμβούργου!

Ο Γάλλος ερευνητής και συγγραφέας επισημαίνει: «Τα στοιχεία της ΒΝS είναι στο σύνολό τους εξαιρετικής ποιότητας και ακρίβειας: καλύπτουν όλες τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελβετία, συμπεριλαμβανομένων και των πολυάριθμων υποκαταστημάτων και θυγατρικών ξένων τραπεζών, μαζί με το σύνολο των περιουσιών που είναι κατατεθειμένες σ' αυτές. Το πρόβλημα είναι ότι οι στατιστικολόγοι δεν ερευνούν ώστε να εντοπίσουν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες αυτών των κεφαλαίων. Υπάρχουν, για παράδειγμα, καταθέσεις σ' αυτές τις τράπεζες που, ενώ φαίνεται ότι τις έχουν Ελβετοί πολίτες, στην πραγματικότητα ανήκουν σε αλλοδαπούς. Γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους οι συνολικές καταθέσεις offshore στην Ελβετία μπορούν άνετα να υπερβαίνουν τα 2 τρισεκατομμύρια και να αγγίζουν τα 2 τρισ. 200 δισ. ευρώ».


Το δίπολο

Η φορολογική θήρα του τρομακτικού διπόλου - Ελβετίας - Λουξεμβούργου εις βάρος των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι τεράστια, σημείωνε το σχετικό άρθρο του γαλλικού περιοδικού «Marianne», που πρότεινε στον τίτλο του να πετάξουμε έξω «τον Λουξεμβούργιο εγκληματία από την Ευρώπη». Αυτή ήταν και μια από τις λύσεις που πρότεινε ο Ζάκμαν στο βιβλίο του. Για την ακρίβεια, έκανε λόγο για τα οφέλη «του αποκλεισμού του Λουξεμβούργου». Εκτός από την αποτελεσματική πρόταση-λύση του «παγκόσμιου οικονομικού κτηματολογίου»...


Το δουκάτο με τις offshore

Το γαλλικό περιοδικό «Marianne», επικαλούμενο πάντα το «άριστο» -όπως το χαρακτηρίζει-  βιβλίο του Ζάκμαν-, κατέληγε στην κοροϊδία της Ε.Ε. προς τους Ευρωπαίους. «Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση διαιτητεύει σε έναν από τους μεγαλύτερους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου: το δουκάτο του Λουξεμβούργου»... Εχει περάσει άλλωστε ένας αιώνας offshore οικονομικών κύκλων, όπως γράφει ο Γάλλος ερευνητής στο βιβλίο του. Τα μεγαλύτερα θύματα όμως παραμένουν κι εδώ οι αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως της αφρικανικής ηπείρου, οι οποίες με τα 120 δισ. μυστικών παράνομων καταθέσεων -ποσό μεγαλύτερο από των ΗΠΑ- θεωρείται ότι έχουν πληγεί περισσότερο από τη φορολογική απάτη.


Δήμητρα Αθανασοπούλου / Δημοκρατία





"Στα €60 δισ. οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία"


«Σε περίπου 60 δισ. ευρώ φτάνουν οι καταθέσεις Ελλήνων πολιτών στην Ελβετία», όπως υποστηρίζει ο  οικονομολόγος Γκάμπριελ Ζούκμαν.

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο καθηγητής στο London School of Economics και ερευνητής στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, έχει δημιουργήσει  αίσθηση με το βιβλίο του «Ο κρυμμένος πλούτος των εθνών».

Σε αυτό προχωρεί σε εκτιμήσεις για τα κεφάλαια, που βρίσκονται σε φορολογικούς παραδείσους. Ο ίδιος προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να ενώσει τις δυνάμεις της με ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, όπως τη Γερμανία και την Ιταλία, προκειμένου να αναγκαστεί η Ελβετία να εγκαταλείψει το τραπεζικό απόρρητο.

«Χρησιμοποίησα τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (BNS), τα οποία είναι διαθέσιμα στον καθένα. Στο βιβλίο μου ανέλυσα τα δεδομένα για τα κεφάλαια που υπάρχουν στην Ελβετία. Για την Ελλάδα το ποσό είναι 60 δισ. ευρώ, ενώ π.χ. για τη Γερμανία είναι 200 δισ. ευρώ», σημείωνει.

«Τα δεδομένα της BNS μας λένε δύο πράγματα: Πρώτον, δείχνουν το σύνολο του ξένου πλούτου στην Ελβετία, που φτάνει τα 1,8 τρισ. ευρώ. Δεύτερον, αποκαλύπτει τις χώρες στις οποίες ανήκει αυτός ο πλούτος Πρέπει να τονίσω ότι προφανώς και υπάρχει αβεβαιότητα για τα ακριβή ποσά. Γιατί; Διότι μεγάλο μέρος του πλούτου που βρίσκεται στην Ελβετία ανήκει σε εικονικές εταιρείες, τραστ και ιδρύματα», αναφέρει ο Γκάμπριελ Ζούκμαν και καταλήγει:

«Έτσι, είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσεις με ακρίβεια σε ποιον ανήκει κάθε ευρώ και κάθε δολάριο στις ελβετικές τράπεζες».



11.000.000 Έλληνες 160 δις καταθεσεις εντος Ελλάδος.

50.000 Έλληνες 60 δις καταθεσεις στην Ελβετια.

Κατά τα άλλα στην Ελλάδα...




1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ίδιος προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να ενώσει τις δυνάμεις της με ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, όπως τη Γερμανία και την Ιταλία, προκειμένου να αναγκαστεί η Ελβετία να εγκαταλείψει το τραπεζικό απόρρητο.... Αυτό ήταν το σημείο με το οποίο γέλασα πραγματικά. Τέτοιο καλαμπούρι είχα καιρό να ακούσω... Το προηγούμενο ήταν η λίστα Λαγκάρτ και η συγκέντρωση των διαφυγόντων φόρων...

Δημοσίευση σχολίου