Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Αφήνουν τα μεγάλα ψάρια, ξεζουμίζουν τους μικρούς!


Απειλούν με κατασχέσεις τον κάθε μισθωτό και συνταξιούχο και την ίδια ώρα αφήνουν τα «μεγάλα ψάρια» να γλιστρήσουν από τα (ακόμη τρύπια) δίχτυα της εφορίας. Έτσι, όμως, οδηγούν τους πολίτες στα «κάγκελα» και την οικονομία στον κατήφορο.

Την ώρα που η φοροδιαφυγή παραμένει η κυριότερη πηγή κοινωνικής αδικίας στον τόπο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμφανίζεται να διυλίζει τον κώνωπα και να καταπίνει την κάμηλο, εντείνοντας την πίεση προς τον κάθε μισθωτό ή συνταξιούχο και αφήνοντας, σχεδόν, στο απυρόβλητο τις κύριες εστίες του φαινομένου, δηλαδή τα μεγάλα πορτοφόλια!

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παραθέτει στο δημοσίευμά της, υπό τον τίτλο «Χάθηκαν επτά στους 10 στόχους για φοροελέγχους», η έγκριτη συνάδελφος Έλενα Λάσκαρη, το πεδίο στο οποίο έδωσε τα ρέστα της η φορολογική διοίκηση το 2013,ήταν τα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια και οι τηλεφωνικές κλήσεις προς τους νέους οφειλέτες, με στόχο να εισπράξει 40 εκατ. ευρώ.

Τελικά, μετά από 786.252 email και 25.786 τηλεφωνήματα εισέπραξε 249 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί ενδεχομένως ρεκόρ, αλλά σίγουρα αφορά βεβαιωμένους φόρους και όχι το προϊόν ελέγχων κατά της φοροδιαφυγής.

Αντίθετα, στο πεδίο των ελέγχων δεν επιτεύχθηκε ούτε ένας στόχος, είτε αυτός αφορούσε τις μεγάλες επιχειρήσεις, είτε τους αυτοαπασχολούμενους μεγάλου πλούτου, γεγονός που καταδεικνύει τις ελλείψεις και τα προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός της χώρας.

Ένας μηχανισμός ο οποίος παραμένει υποστελεχωμένος και αδύναμος να αντιμετωπίσει το πραγματικό όργιο φοροδιαφυγής το οποίο παραμένει σε εξέλιξη στη χώρα μας, όπως έδειξαν και οι έλεγχοι που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ το καλοκαίρι στις τουριστικές περιοχές.

Ως αποτέλεσμα, η επιλογή του οικονομικού επιτελείου να δώσει έμφαση στην είσπραξη βεβαιωμένων φόρων, αν και επιτυχής ως προς το εισπρακτικό της σκέλος, οδηγεί κυριολεκτικά σε απόγνωση πολίτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που αν και το επιθυμούν στη μεγάλη πλειονότητά τους να φανούν συνεπείς ως προς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, λυγίζουν υπό το βάρος της κρίσης και αδυνατούν τελικά να το πράξουν.

Τα τερατώδη δε πρόστιμα που ανακοινώθηκαν σε ό,τι αφορά τη μη έγκαιρη εξόφληση βεβαιωμένων φόρων αποτελούν την κορωνίδα αυτής της φορολογικής πολιτικής, η οποία κυριολεκτικά εξοντώνει τους εντίμους και επιβραβεύει τους απατεώνες.

Αν, αντίθετα, η κυβέρνηση είχε επικεντρωθεί στον στόχο της εξάλειψης της φοροδιαφυγής, πετυχαίνοντας τουλάχιστον τον περιορισμό της, θα ήταν ίσως σε θέση να μειώσει τους υφιστάμενους φορολογικούς συντελεστές, μειώνοντας κατ’ αντιστοιχία το κίνητρο για την τέλεση αδικημάτων φοροδιαφυγής και προσφέροντας, συνάμα, μια πραγματική ανάσα στην οικονομική δραστηριότητα και στην αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Η εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων χρεών κατά σχεδόν 9,3 δισ. ευρώ το 2013 δεν προβληματίζει κανέναν από τους φίλτατους του οικονομικού επιτελείου;

Δεν αντικατοπτρίζει το στοιχείο αυτό τη δυσπραγία στην οποία έχει περιπέσει ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας μας;

Αν η κυβέρνηση επιθυμεί να οδηγήσει ξανά τον τόπο στην οδό της ανάκαμψης και της ανάπτυξης, οφείλει να ελαφρύνει το φορολογικό φορτίο που έχουν επωμιστεί πολίτες και επιχειρήσεις.
Για να το πράξει αυτό πρέπει αφενός να μειώσει τις δαπάνες της, ώστε να μπορεί να φτάσει στο ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, και αφετέρου να φανεί αποτελεσματική στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Αν δεν μπορεί δε να το πράξει μόνη της αυτό, υπάρχουν δεκάδες πιστοποιημένοι ελεγκτικοί οίκοι και ορκωτοί ελεγκτές στην Ελλάδα, που μπορούν να τη βοηθήσουν στο έργο της.

Η ανάγκη προώθησης έργων μορφής «ΣΔΙΤ» και για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι σαφής, αν θέλουμε, πρώτον, να κατέβει ο κόσμος από τα «κάγκελα» και, δεύτερον, να δούμε άσπρη μέρα μια ώρα αρχύτερα…

 του Ν.Γ.Δρόσου / euro2day.gr


Χάθηκαν επτά στους 10 στόχους για φοροελέγχους
 
Μακρύ δρόμο έχει να διανύσει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης προκειμένου να στρώσει τις επιδόσεις της Φορολογικής Διοίκησης. Και αυτό γιατί παρότι η πάταξη της φοροδιαφυγής θα έπρεπε να αποτελεί την άμεση προτεραιότητα, τα στοιχεία δείχνουν ότι σε κρίσιμα μέτωπα δεν πιάστηκαν οι στόχοι που είχαν τεθεί.

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τις επιδόσεις της Φορολογικής Διοίκησης το 2013 δείχνουν ότι χάθηκαν 7 στους 10 μνημονιακούς στόχους για ελέγχους και εισπραχθέντα έσοδα. Την ίδια ώρα, αν και εισπράχθηκαν 3,2 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη -ποσό ρεκόρ σε σχέση με τις εισπράξεις των προηγούμενων ετών- οι φορολογούμενοι άφησαν το 2013 απλήρωτους φόρους 9,278 δισ. ευρώ και συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπέρασαν τα 62 δισ. ευρώ.

Εκεί που η Φορολογική Διοίκηση έδωσε... ρέστα ήταν στα ηλεκτρονικά ραβασάκια. Ο στόχος ήταν να εισπραχθούν 40 εκατ. ευρώ μέσω αποστολής μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σε 250.000 νέους οφειλέτες και να γίνουν τηλεφωνικές κλήσεις σε 10.000 νέους οφειλέτες. Τα αποτελέσματα έτους δείχνουν είσπραξη 249 εκατ. ευρώ μετά από 786.252 email και 25.786 τηλεφωνήματα...


Στα υπόλοιπα μέτωπα, η κατάσταση μάλλον δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Αναλυτικά:

1. Τακτικοί έλεγχοι μεγάλων επιχειρήσεων. Ο στόχος ήταν 596 έλεγχοι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και είσπραξη του 75% των βεβαιωθέντων ποσών. Εγιναν 324 έλεγχοι και από τα 179,2 εκατ. ευρώ που βεβαιώθηκαν εισπράχθηκαν τα 97,9 εκατ.

2. Προσωρινοί έλεγχοι μεγάλων επιχειρήσεων. Ο στόχος ήταν 680 έλεγχοι και εισπράξεις στο 55% των βεβαιωθέντων. Εισπράχθηκαν οριακά λιγότερα (54,8%, από τα 132,7 εκατ. ευρώ συνολικά 72,7 εκατ. ευρώ) αλλά οι συνολικοί έλεγχοι που ολοκληρώθηκαν κόλλησαν στους 561.

3. Έλεγχοι αυτοαπασχολουμένων μεγάλου πλούτου. Αντί για 910 έλεγχοι έγιναν 454 και αντί για το 40% των βεβαιωθέντων φόρων και προστίμων εισπράχθηκε το 22,4%.

4. Έλεγχοι ΦΠΑ. Αντί για 11.000 έγιναν 9.932 έλεγχοι και εισπράχθηκε το 41,7% των βεβαιωθέντων φόρων και προστίμων (ο στόχος ήταν άνω του 20%).

5. Προσλήψεις ελεγκτών. Με τον ελεγκτικό μηχανισμό να είναι εμφανώς υποστελεχωμένος, οι προσλήψεις περιορίστηκαν σε μόλις 156, όταν ο στόχος ήταν προσλήψεις τουλάχιστον 200 ελεγκτών έως τον Μάρτιο και ελεγκτικό δυναμικό 2.000 ατόμων έως το τέλος του έτους.

6. Έλεγχοι ελεγκτών. Θα έπρεπε να έχουν γίνει 110 έλεγχοι σε διευθυντές, υποδιευθυντές και προϊστάμενους του ελεγκτικού μηχανισμού αλλά έγιναν μόλις 54.

7. Εισπράξεις ληξιπρόθεσμων. Έως το τέλος του 2013 θα έπρεπε να εισπραχθεί 1,9 δισ. ευρώ από το παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος (των 53 δισ. ευρώ), αλλά εισπράχθηκε 1,518 δισ. ευρώ και επιπλέον θα έπρεπε να εισπραχθεί το 24,5% του νέου ληξιπρόθεσμου που δημιουργήθηκε πέρυσι (9,278 δισ. ευρώ), αλλά εισπράχθηκε 1,688 δισ. ευρώ. Δεδομένων των συνθηκών πάντως, αν και οι στόχοι ήταν υψηλότεροι, οι εισπράξεις είναι μάλλον εντυπωσιακές...


Έλενα Λάσκαρη / euro2day.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου