Με όρους επικοινωνιακούς, με όρους πολιτικού συμβολισμού, με όρους πολιτικής αποφασιστικότητας η κυβέρνηση πέτυχε μια μεγάλη νίκη. Έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη ότι η πολιτική των μνημονίων απέτυχε ενώ και επίσημα εκδίωξε την Τρόικα.
Η εικόνα της αμηχανίας μεταξύ του επικεφαλής του Eurogroup του Diijsselbloem και του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη κάνει τον γύρω του κόσμου και αποδεικνύει ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται σκληρά, δεν κάνει παιχνίδια...
τακτικών ελιγμών.
Η Ευρώπη αντιμετώπισε αμήχανα την όλη κατάσταση, η Γερμανία απείλησε αλλά χρειάστηκε να υπάρξει και έκτακτη συνάντηση Γερμανίας – Γαλλίας με επίκεντρο την Ελλάδα.
Επικοινωνιακά η Ελλάδα πέτυχε να βρεθεί στο παγκόσμιο επίκεντρο, πέτυχε να καταδείξει ότι δεν σύρεται στα μνημόνια αλλά ζητάει εκ του μηδενός πρόγραμμα και βεβαίως αναδιάρθρωση χρέους
Με όρους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης ο ΣΥΡΙΖΑ τόνωσε την εθνική υπερηφάνεια, επί 5 χρόνια η Ελλάδα ταπεινώνεται, σέρνεται και γονυπετής παρακαλάει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ…κοίταξε στα ίδια την Ευρώπη τους είπε το μνημόνιο απέτυχε, το ακύρωσε όπως ακύρωσε και την Τρόικα.
Η Ελλάδα με όρους επικοινωνιακούς και συναισθηματικούς κέρδισε γιατί όρθωσε το ανάστημα της.
Όμως το ζητούμενο είναι τι θα πράξουν η ΕΕ, η Γερμανία και τα θεσμοθετημένα όργανα προς την Ελλάδα;
Με βάση πολύ σοβαρές ενδείξεις θα υπάρξουν τρία ισχυρά χτυπήματα εναντίον της Ελλάδος.
1)Το πρώτο χτύπημα έχει ξεκινήσει και θα ενταθεί θα προέλθει από τις αγορές.
Το χρηματιστήριο τις επόμενες ημέρες θα καταρρεύσει.
Στα ομόλογα το 3ετές έχει εκτιναχθεί στο 19,3% δηλαδή σε επίπεδα ρεκόρ που καταδεικνύουν κίνδυνο στάσης πληρωμών.
Τα CDS έχουν εκτιναχθεί στις 2000 μονάδες βάσης ή 20% που αποτελεί την 4η χειρότερη επίδοση παγκοσμίως.
2)Το δεύτερο χτύπημα και ίσως πιο καθοριστικό θα έρθει από την ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ υπάρχει η άποψη ότι δεν θα εγκαταλείψει τις ελληνικές τράπεζες, δεν θα εγκαταλείψει τις 4 συστημικές τράπεζες.
Λογικά η ΕΚΤ δεν θα εγκαταλείψει τις ελληνικές τράπεζες….αλλά πολύ αξιόπιστη πηγή αναφέρει το εξής «η ΕΚΤ ελέγχει την ρευστότητα των τραπεζών, πολύ εύκολα μπορεί να προκαλέσει ασφυξία ρευστότητας, πολύ εύκολα μπορεί να προκαλέσει συστημικό σοκ στην Ελλάδα και στις τράπεζες».
Είναι μπλόφα, είναι τακτική διαπραγμάτευσης είναι ρεαλιστικό σχέδιο;
Η ΕΚΤ ακόμη και με ELA στο οποίο θα καταλήξουν όλες οι τράπεζες θα παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες αυτό θα συμβεί 100%.
Όμως αν αποφασιστεί να στραγγαλίσουν την ρευστότητα της Ελλάδος αυτό συνεπάγεται ότι οι τράπεζες θα βιώσουν συνθήκες ασφυξίας και μια τέτοια εξέλιξη θα σύρει την Ελλάδα…σε διαπραγματεύσεις ή θα οδηγήσει την Ελλάδα σε αδιέξοδο.
Σε ένα τέτοιο σενάριο καταστροφής θα υπάρξει περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων.
3)Το τρίτο χτύπημα θα είναι πολιτικό που θα περιλαμβάνει ακόμη και παρασκηνιακές πιέσεις για έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ.
Το τρίτο χτύπημα θα είναι το πιο καθοριστικό καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί αν θα υπάρξει συμφωνία, αν θα υπάρξει ατύχημα ή αν η Ελλάδα οδηγηθεί πάλι σε εκλογές.
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις είναι πολύ πιθανό κατά τον αιματηρό πόλεμο που έχει ξεκινήσει μεταξύ Ελλάδος και ΕΕ….στο τέλος να υπάρξει συμφωνία και να αποφευχθεί το χάος.
Τι μπορεί να περιλαμβάνει η συμφωνία;
Α)Παράταση του προγράμματος στήριξης έως τον Απρίλιο και έναρξη διαλόγου ώστε Ελλάδα και ΕΕ να συμφωνήσουν ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα χωρίς τρόικα και χωρίς μνημόνιο λιτότητας.
Β)Η Ελλάδα δεν συμφωνεί ούτε με την ECCL και είναι πολύ πιθανό η νέα συμφωνία να περιλαμβάνει και λύση για την βιωσιμότητα του χρέους.
Γ)Μια πρόταση που εξετάζεται είναι η εξής για το χρέος.
Επειδή κανείς δεν θα δεχθεί haircut στο χρέος εξετάζεται μια φόρμουλα ώστε τα 320 δισεκ. χρέους να καταστούν βιώσιμα.
Η λύση που εξετάζεται για να καταστεί βιώσιμο το χρέος
Τα 320 δισεκ. για να καταστούν βιώσιμα πρέπει να συμβούν τα εξής.
Τα δάνεια που προέρχονται από το ΔΝΤ και τα διακρατικά δηλαδή 85 δισεκ. ευρώ περίπου να επιμηκυνθούν.
Τα ομόλογα περίπου 35 δισεκ. που κατέχει η ΕΚΤ και τα οποία κάκιστα εξαιρέθηκαν από το PSI+ να ενταχθούν σε ένα σχέδιο αντικατάστασης τους με νέα ομόλογα πολύ μακροπρόθεσμης διάρκειας, ώστε να απομακρυνθούν στο μέλλον οι άμεσες αποπληρωμές.
Τα δάνεια του EFSF ύψους περίπου 145 δισεκ. ευρώ θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα αντικατάστασης των ομολόγων με ομόλογα πολύ μακροπρόθεσμης διάρκειας 30 ή 50 χρόνια αλλά η αποπληρωμής τους να συνδέεται με βάση την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας.
Συγκεκριμένα αν η Ελλάδα επιτυγχάνει ΑΕΠ πάνω από ένα ποσοστό τότε να πληρώνονται τόκοι και τοκοχρεολύσια κανονικά ενώ αν η Ελλάδα εμφανίζει επιβράδυνση ή ύφεση να παγώνει η αποπληρωμή των χρεών.
Ταυτόχρονα θα μπορούσαν τα 25 δισεκ. των τραπεζών που κατέβαλλε το ΤΧΣ να μεταφερθούν στον ESM ώστε να μειωθεί το χρέος κατά 25 δισεκ. άμεσα.
Με την πρόταση αυτή η έννοια haircut δεν υφίσταται αλλά παρέχεται χρόνος στην Ελλάδα με ένα μηχανισμό αναδιάρθρωσης του χρέους να τηρήσει τις δεσμεύσεις της χωρίς να υφίσταται θέμα στάσης πληρωμών ή χρεοκοπίας.
Το ιδανικό για την Ελλάδα θα ήταν haircut στο χρέος από τα 320 δισεκ. στα 145 δισεκ. του EFSF τουλάχιστον 50% αλλά είναι πολύ δύσκολο να το δεχθεί πολιτικά η Ευρώπη.
Ένα μοντέλο όμως με βάση το οποίο η Ελλάδα επιμηκύνει δραστικά το χρέος θα μπορούσε να δώσει χρόνο στην Ελλάδα να διορθώσει την οικονομία της.
άδα.
www.bankingnews.gr
Δημοσιογράφος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου