Πολύ καλα ξέρει ο Έλληνας, όταν κερδίζει. Και το παίζει παραπλανημένος όταν χάνει. Καλά να πάθουμε λοιπόν...
ως χώρα.
Κάποτε με το χρηματιστήριο ήταν όλοι επενδυτές, αργότερα με τα στεγαστικά εάν δεν σου έδινε η τράπεζα οσα ζηταγες, σου στερούσε το δικαίωμα να έχεις ένα καλο σπίτι.
Σήμερα πρέπει να σου σταθούν όλοι γιατί σε παραπλανήσανε πονηρέ Έλληνα.
Και οι κουτοί Ελληνες του κάποτε, που σήμερα δεν την πατήσανε, τι φταίνε να πληρώνουν τα σπασμένα των πονηρών;;;
Αλλά ξεχνάμε όλοι ότι αγοράστηκαν σπίτια με αντικειμενικη στο 50-60% της εμπορικής αξίας.
Τότε ηταν σωστό γιατι δεν πλήρωναμε εφορία.
Τωρα που έγινε το ανάποδο (όπου έγινε) πρέπει να αλλάξει.
Κουράγιο Ελλάδα...Ξοφλησες...
Σαν φορολογούμενος, δεχόμουν πάντα με προθυμία την επιβάρυνσή μου μέσω του κρατικού προϋπολογισμού προκειμένου να βοηθηθούν πληγείσες ομάδες συμπολιτών μου σε περιπτώσεις όπως πχ φυσικών καταστροφών κλπ.
Όμως μου φαίνεται αδιανόητο ένας φορολογούμενος, ειδικά αν είναι άνεργος και μένει σε σπίτι με ενοίκιο, να υποστεί επιπλέον φορολόγηση, προκειμένου να αποφύγουν τη ζημιά λόγω της απύθμενης βλακείας τους, όλοι αυτοί που απέκτησαν σπίτι με δάνειο σε ελβετικό φράγκο, κοκορευόμενοι μάλιστα, όταν το έκαναν, για την οικονομική τους ευφυία και "μαγκιά".
Τι να κάνετε αν έχετε δάνειο σε ελβετικό φράγκο
Σοκ υπέστησαν 65.000 Έλληνες δανειολήπτες μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να διακόψει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του 1,20 ανά ευρώ.
Οι δανειολήπτες είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αφού βλέπουν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια τα «φτηνά» δάνεια που είχαν πάρει σε ελβετικό φράγκο να φουσκώνουν επικίνδυνα.
Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο ήταν σε έξαρση από το 2006, καθώς ήταν φτηνά εξαιτίας της υψηλής συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ/ελβετικού φράγκου που είχε διαμορφωθεί τότε.
Μετά και τη χθεσινή απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, οι δανειολήπτες βλέπουν τη δόση του δανείου τους να αυξάνεται δραματικά περίπου 30%.
Τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή πανικός από τους δανειολήπτες και κυρίως δεν χρειάζονται εσπευσμένες κινήσεις.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη οι δανειολήπτες δεν πρέπει να μετατρέψουν τα δάνεια τους από ελβετικό φράγκο σε ευρώ, καθώς αυτό θα κάνει αυτόματα πραγματικές της ζημιές. Αυτή τη στιγμή οι ζημιές είναι λογιστικές.
Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, το ύψος των εν λόγω δανείων φτάνει τα 6 δισ. ευρώ.
Με την εκτίναξη στην ισοτιμία του ελβετικού φράγκου οι δανειολήπτες δέχονται διπλό χτύπημα.
Βλέπουν ξαφνικά το υπόλοιπό τους να αυξάνεται ακόμη και 25%, ενώ θα πρέπει να πληρώνουν πολλά περισσότερα κάθε μήνα για την αποπληρωμή του δανείου.
Τα στεγαστικά αυτά δάνεια είναι μακροπρόθεσμης διάρκειας, 20ετίας και άνω, και επηρεάζονται από τους οικονομικούς κύκλους, άλλοτε αρνητικά και άλλοτε θετικά. Επισημαίνουν ότι οι τράπεζες θα συμβάλουν ώστε να υπάρξει ενημέρωση σε όποιον την ζητάει, ενώ τονίζουν ότι σε κάθε περίπτωση θα αναζητηθούν λύσεις σε όσους πληγούν μέσω ρυθμίσεων.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου