Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Δείτε τι τεχνολογικό τέρας κρύβεται μέσα σε αυτόν τον ναό του 19ου αιώνα

 

Χτισμένο τον 19ο αιώνα, το παρεκκλήσι Torre Giona είναι ένα όμορφο κτίριο που χρησιμοποιούνταν από την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία ως λατρευτικός χώρος της σχολής μοναχών Collegi de Monges de l’Ascenció.
Πλέον όμως δεν χρησιμοποιείται για λατρευτικούς σκοπούς, αλλά στεγάζει έναν από τουςταχύτερους υπερυπολογιστές του κόσμου.


Μιλάμε για τον MareNostrum (λατινογενής έκφραση που σημαίνει «η θάλασσά μας». Την χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι της αυτοκρατορικής περιόδου για να χαρακτηρίσουν τη Μεσόγειο, καθώς αυτή περικλειόταν από εδάφη της Αυτοκρατορίας τους), έναν από τους επτά υπερυπολογιστές του ισπανικού Δικτύου Υπερυπολογιστών και, αναμφισβήτητα, τον πιο όμορφο αρχιτεκτονικά. Μέσα στο παρεκκλήσι, η ωμή δύναμη της σύγχρονης τεχνολογίας στέκεται δίπλα στις παλαιές κιονοστοιχίες, τις ρωμανικές καμάρες και τα περίτεχνα ξυλόγλυπτα στις πόρτες.

Ο MareNostrum διαθέτει 2.560 JS21 υπολογιστικούς κόμβους, ικανούς να εκτελέσουν υπολογισμούς σε 62,63 teraflops με ανώτερη απόδοση τα 94,21 teraflops*.
 
Για να καταλάβουμε τι εννοούμε: ότι υπολογισμούς κάνει ένας υπολογιστής με μόνο ένα teraflop σε ένα δευτερόλεπτο, θα πρέπει ο άνθρωπος να εκτελεί υπολογισμούς για 31.688,77 χρόνια ανά δευτερόλεπτο! Χρησιμοποιείται για την εκτέλεση πολύπλοκων υπολογισμών για την έρευνα στους τομείς του ανθρώπινου γονιδιώματος, την έρευνα στις πρωτεΐνες, την πρόγνωση του καιρού και φαρμακευτικά σχέδια.
Η υπολογιστική δυνατότητα του MareNostrum μπορεί να ακούγεται τεράστια, αλλά είναι 456ος στο Top 500 των πιο δυνατών υπερυπολογιστών του κόσμου. Ο πιο γρήγορος είναι ο Tianhe-2, ένας υπερυπολογιστής με 33,86 petaflop (petaFLOP: 10 εις την 15, teraFLOP: 10 εις την 12) που βρίσκεται στο πανεπιστήμιο Sun Yat-sen στην πόλη Guangzhou της Κίνας. Είναι περίπου 540 φορές πιο γρήγορος από τον MareNostrum.
mikroskopio.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου