Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Οριστικό ~ Απόσυρση ΙΧ και το 2015Την εκκρεμούσα εγκύκλιο για την παράταση της απόσυρσης αυτοκινήτων εξέδωσε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, παρατείνεται μέχρι τις...
31 Δεκεμβρίου 2015 το δικαίωμα παραλαβής νέου αυτοκινήτου σε αντικατάσταση παλαιού που αποσύρεται, αλλά και η απόσυρση για καταστροφή επιβατηγών ιδιωτικής χρήσης και φορτηγών ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων των οποίων οι άδειες κυκλοφορίας έχουν εκδοθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2001. Η εγκύκλιος σημειώνει πως προϋπόθεση είναι να έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η διαγραφή και τα τυχόν οφειλόμενα προηγουμένων ετών, αντίστοιχα.

Η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει πως τα εν λόγω αυτοκίνητα πρέπει να αποσυρθούν από την κυκλοφορία μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου 2015.

Επιπροσθέτως, ξεκαθαρίζεται πως τα όσα έχουν διευκρινισθεί με τις εγκυκλίους της ΓΓΔΕ αναφορικά με την καταβολή των τελών κυκλοφορίας των αποσυρόμενων οχημάτων (να έχουν καταβληθεί για το έτος της απόσυρσης καθώς και οι τυχόν οφειλές προηγούμενων ετών, διαδικασία οριστικής διαγραφής, χορήγηση βεβαίωσης κ.τ.λ) εξακολουθούν αναλογικά να ισχύουν και μετά την προαναφερόμενη παράταση των διατάξεων περί της απόσυρσης των αυτοκινήτων οχημάτων.
Απαραίτητες προϋποθέσεις για το μέτρο της απόσυρσης είναι οι εξής:
  • Η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου που αποσύρεται να έχει εκδοθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2001.
  • Να έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η διαγραφή.
  • Να έχουν εξοφληθεί τυχόν οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας προηγουμένων ετών.
  • Το αυτοκίνητο να αποσυρθεί από την κυκλοφορία μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου 2015.
  • Το κίνητρο της απόσυρσης προσφέρει απαλλαγή από 50% έως 100% από το τέλος ταξινόμησης του καινούργιου αυτοκινήτου, ανάλογα με τον κυβισμό του νέου, προς ταξινόμηση, αυτοκινήτου. Η έκπτωση ισχύει μόνο για καινούργια αυτοκίνητα από επίσημη αντιπροσωπία αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα:
- Εως 300 ευρώ αν αγοράσετε αυτοκίνητο έως 900 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 6.000 ευρώ.
- Εως 960 ευρώ αν αγοράσετε αυτοκίνητο από 901 μέχρι 1.400 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 8.000 ευρώ.
- Εως 1.430 ευρώ αν αγοράσετε αυτοκίνητο από 1.401 μέχρι 1.600 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 11.000 ευρώ.
- Εως 2.800 ευρώ αν αγοράσετε αυτοκίνητο από 1.601 μέχρι και 2.000 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι 14.000 ευρώ.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:
1. Ο ιδιοκτήτης παραδίδει το αποσυρόμενο όχημα σε σημείο συλλογής Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ)
2. Η υπηρεσία εκδίδει πιστοποιητικό καταστροφής μέσα σε οκτώ ημέρες.
3. Αντίγραφο του πιστοποιητικού καταστροφής διαβιβάζεται μαζί με τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος στο υπουργείο Μεταφορών.
4. Το υπουργείο εκδίδει μηχανογραφημένη πράξη οριστικής διαγραφής. Το ένα αντίτυπο της πράξης χρησιμοποιείται ως δικαιολογητικό για την απαλλαγή κατά περίπτωση από το προβλεπόμενο τέλος ταξινόμησης. Το άλλο αντίτυπο της πράξης κρατείται από τον ιδιοκτήτη.
5. Απαιτείται και πιστοποιητικό από τη ΔΟΥ πληρωμής των τελών κυκλοφορίας.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θαθελα να δω αυτον τον εγκεφαλο και να τον συγχαρω. καλα ποσο εξυπνος πρεπει να εισαι για να πεις οτι αυτος ο νομος θα υπαρχει εσαει, αφου βγαινουν αυτοκινητα, αφου αγοραζουμε αυτοκινητα ε λογικο ειναι να ανακυκλωνουμε τα παλια...!!!! μιλαμε για εγκεφαλο!!!!!

Κρασοπατήρ είπε...

Σε περίπτωση που αγοράσεις νέο αυτοκίνητο, αποσύροντας το παλαιό σου έχεις αξιόλογο οικονομικό όφελος που φτάνει έως 2800 ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου