Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Οι ελιές στο δεξί μας μπράτσο αποκαλύπτουν τον κίνδυνο μελανώματος!


Οι άνθρωποι που έχουν περισσότερες από 11 ελιές στο δεξί μπράτσο μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν κακόηθες μελάνωμα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι ερευνητές λένε ότι ο αριθμός των δερματικών σπίλων όπως λέγονται επιστημονικά οι ελιές, στο συγκεκριμένο τμήμα του σώματος αποτελεί καλό δείκτη του συνολικού αριθμού τους στο σώμα - και είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η ύπαρξη περισσότερων από...
100, σχετίζεται με πενταπλάσιο κίνδυνο εκδηλώσεως μελανώματος.


Το μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος και οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους να εντοπίζεται σε πολύ πρώιμα στάδια, όταν μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Βρετανική Επιθεώρηση Δερματολογίας» (BJD), βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων από 3.594 δίδυμες γυναίκες τις οποίες εξέτασαν ειδικά εκπαιδευμένες νοσηλεύτριες για να μετρήσουν τους σπίλους που είχαν σε 17 διαφορετικά σημεία του σώματός τους.

Οι νοσηλεύτριες είχαν επίσης καταγράψει τον τύπο του δέρματός τους, το χρώμα των μαλλιών και των ματιών τους, καθώς και τις φακίδες τους. Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, οι σπίλοι στο δεξί μπράτσο ήταν ιδιαίτερα προγνωστικοί για τον ολικό αριθμό σπίλων που είχαν και στα 17 σημεία μαζί.

Στην πραγματικότητα, όσες είχαν επτά σπίλους στο μπράτσο τους είχαν εννεαπλάσιες πιθανότητες να διαθέτουν περισσότερους από 50 σπίλους σε όλο το σώμα τους. Αντίστοιχα, απ’ όσες είχαν πάνω από 11 σπίλους στο συγκεκριμένο τμήμα, σχεδόν όλες είχαν πάνω από 100 ελιές σε όλο το σώμα τους και επομένως διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν μελάνωμα.


Η έρευνα

Όπως εξηγούν οι ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου (KCL) που πραγματοποίησαν τη μελέτη, στο επόμενο στάδιό της επαλήθευσαν τα ευρήματά τους σε ομάδα 400 ανδρών και γυναικών με μελάνωμα, διαπιστώνοντας πως όντως η περιοχή από τον δεξιό αγκώνα έως τον σύστοιχο ώμο είναι δηλωτική του συνολικού αριθμού σπίλων στο σώμα.

Ο αριθμός των σπίλων στα πόδια επίσης φάνηκε να συσχετίζεται ισχυρά με τον ολικό αριθμό σπίλων, ενώ ειδικά στους άντρες τον αυξημένο κίνδυνο «έδειχναν» και οι πολλοί σπίλοι στην πλάτη.

Κατά μέσον όρο, οι άνθρωποι με λευκό δέρμα έχουν 30 σπίλους στο σώμα τους, αλλά το ανώτατο όριο είναι οι 400. Αν και ουδείς γνωρίζει που ακριβώς οφείλεται αυτή η τεράστια απόκλιση, προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι σε ποσοστό 60% η επιρρέπεια στην ανάπτυξη σπίλων είναι κληρονομούμενο χαρακτηριστικό.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μέτρηση των σπίλων μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να ξεχωρίζουν εύκολα και γρήγορα τους ανθρώπους που κινδυνεύουν να εκδηλώσουν μελάνωμα και, αν έχουν κάποιον ύποπτο σπίλο, να τους παραπέμψουν επειγόντως σε έναν ειδικό.

Πηγή

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

και στο αριστερο μπρατσο ποσο "μεγαλη" ειναι????χαχαχαχαχαα
ποιος τις βγαζει αραγες αυτες τις μελετες?

Δημοσίευση σχολίου