Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Ήμουν κι εγώ πρόσφυγας ~ Η Μηχανή του Χρόνου (Βίντεο 1ο μέρος)


Η αγαπημένη μας εκπομπή, μετά από καιρό, πάλι κοντά μας! (Ας ελπίσουμε ότι δεν άλλαξε το ύφος της και δεν θα διακατέχεται από ακροαριστερή χροιά λόγω ΣΥΡΙΖΕΡΤ.)

Η «Μηχανή του χρόνου» με το Χρίστο Βασιλόπουλο, εγκαινιάζει νέο κύκλο επεισοδίων στην ΕΡΤ, μ’ ένα αφιέρωμα στους πρόσφυγες της Μικρασίας.

Με μαρτυρίες, ντοκουμέντα και αφηγήσεις ιστορικών, περιγράφει τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο προσφυγικός πληθυσμός της Μικρασίας μετά την καταστροφή.


Ενάμιση εκατομμύριο ψυχές ήρθαν κυνηγημένες σε μια Ελλάδα πεντέμισι εκατομμυρίων κατοίκων, που προσπαθούσαν να επιβιώσουν σε μια πτωχευμένη χώρα, που θρηνούσε χιλιάδες θύματα έπειτα από πολέμους που κράτησαν σχεδόν δέκα χρόνια.

Η εκπομπή παρουσιάζει τα δύο πρόσωπα του προσφυγικού ζητήματος:

-Τους ντόπιους που τους υποδέχθηκαν με αγάπη και αυτούς που τους έβριζαν τουρκόσπορους και τουρκομερίτες.
-Τους κατοίκους που προστάτεψαν τα ορφανά και αυτούς που τα εκμεταλλεύτηκαν.
-Τους πατριώτες που άνοιξαν τα σπίτια τους να τους φιλοξενήσουν και αυτούς που υπερχρέωναν τα ενοίκια.
-Τις εφημερίδες που έκαναν εράνους για την αποκατάστασή τους και αυτές που πρότειναν να φοράνε περιβραχιόνιο για να τους ξεχωρίζουν.

-Τους δημόσιους υπαλλήλους που τους εξυπηρέτησαν και αυτούς τους ελάχιστους, που έφθασαν να ζητούν ερωτικά ανταλλάγματα από τις προσφυγοπούλες για να τους εκδώσουν νόμιμα χαρτιά.

Η χαοτική κατάσταση της πολιτείας και τα πολιτικά πάθη, άφησαν ένα κενό ενημέρωσης που κάλυψε η παραπληροφόρηση και η διασπορά ψεύδους. Η απειλή ότι οι πρόσφυγες θα πάρουν δημόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις, προκάλεσε αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ γηγενών και προσφύγων με νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Τα πολιτικά παιχνίδια, τους χώρισαν και έγιναν κομμάτι της εθνικής διχόνοιας.

Η «Μηχανή του χρόνου» φέρνει στο προσκήνιο και το ρόλο των φιλανθρωπικών οργανώσεων, όπως η Near East Relief, που βοήθησαν ουσιαστικά, ειδικά τα πρώτα χρόνια, που το κράτος έλαμπε διά της ανοργανωσιάς του.







Ακόμη:
Ήμουν κι εγώ πρόσφυγας ~ Η Μηχανή του Χρόνου (Βίντεο 2ο μέρος)







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου