Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

H καταδικαστική απόφαση για το steki.gr και τι σημαίνει για το downloading


Μία γνωστή ιστοσελίδα δέχτηκε σήμερα μια καταδικαστική απόφαση από το Εφετείο Θεσσαλονίκης. Το steki.gr, που είχε στο περιεχόμενό του, links για download, καταδικάστηκε τελεσίδικα, με τους κατόχους δικαιώματων περιεχομένου να φεύγουν ικανοποιημένοι καθώς η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί δεδικασμένο για παρόμοιες σελίδες που δεν περιέχουν οι ίδιες παράνομο υλικό, όμως έχουν link προς τέτοιο.

Μάλιστα η ΕΠΟΕ καλεί την πολιτεία να αναλάβει δράση εναντίον τέτοιων περιπτώσεων.
To δελτίο τύπου που λάβαμε από την Odeon:


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Θεσσαλονίκης στις 14.06.2016 κρίθηκε (κατά πλειοψηφία) τελεσίδικα ότι ιστότοποι που φιλοξενούν συνδέσμους (links) που παραπέμπουν σε παράνομο οπτικοακουστικό περιεχόμενο παραβιάζουν ευθέως τις διατάξεις του Ν. 2121/93 περί προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας καταδικάζοντας το διαχειριστή του www.steki.gr σε ποινή για κακουργηματική παραβίαση. Για άλλη μια φορά τα Δικαστήρια αποδοκίμασαν τη παραβατική συμπεριφορά όσων στο όνομα της δήθεν ελευθερίας έκφρασης επιδιώκουν το παράνομο όφελος σε βάρος των δημιουργών. Το Δικαστήριο μετά από μία πολύωρη διαδικασία συμφώνησε με την εισαγγελική πρόταση και έκρινε ένοχo το διαχειριστή του www.steki.gr για παραβίαση των διατάξεων του Ν. 2121/93 σε κακουργηματική μορφή.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος της ΕΠΟΕ, Δημήτριος Κούρεντας, δήλωσε: Όσοι επιδιώκουν το όφελος σε βάρος των δημιουργών έλαβαν ηχηρή απάντηση για άλλη μία φορά και μάλιστα ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΩΣ από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι κατέρρευσαν πλέον οι ισχυρισμοί περί κοινωνίας της πληροφορίας που οι κατ’ επάγγελμα επιτήδειοι χρησιμοποιούν προκειμένου να ιδιοποιούνται παράνομα οφέλη. Το Εφετείο έκρινε πλέον με ισχύ ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟΥ ότι οι ιστότοποι που φιλοξενούν συνδέσμους (links) που παραπέμπουν σε παράνομο οπτικοακουστικό περιεχόμενο παραβιάζουν ευθέως τις διατάξεις του Νόμου και τιμωρούνται. Πρέπει όμως πλέον και η Πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλίες αφού η λειτουργία τέτοιων site συνεπάγεται τεράστια απώλεια εσόδων για το Κράτος σε βάρος των Ελλήνων πολιτών.

cinefreaks.gr


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μονο χαζοι θα ειχαν καταληξη .gr!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Snow Storm είπε...

Οι δανειστικες βιβλιοθηκες περιλαμβανονται στην αποφαση;;;;

Δημοσίευση σχολίου