Όμως η Cite du Vin, ένα νέο μουσείο στη γαλλική πόλη Μπορντό αφιερωμένο στην ιστορία του κρασιού, δεν είναι ακριβώς το παλάτι των διονυσιακών οργίων των διαδικτυακών φαντασιώσεων.
Το μουσείο που αποτελεί πόλο έλξης και κόστισε συνολικά...
81 εκατομμύρια ευρώ, άνοιξε τις πόρτες του στην πρωτεύουσα της πιο διάσημης περιοχής κρασιών του κόσμου και προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να γευτούν 20 εμβληματικά κρασιά από όλο τον κόσμο.
Φυσικά δεν τους ενθαρρύνει να τα δοκιμάσουν όλα μαζί την ίδια ημέρα. Αντ 'αυτού, το μουσείο, το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι το πρώτο στο είδος του, δήλωσε ότι θέλει να δείξει το πώς το κρασί έχει διαμορφώσει και εμπλουτίσει τον κόσμος μας.
Ο διευθυντής της έκθεσης, Philippe Massol, δήλωσε ότι το κρασί έχει διαμορφώσει τα τοπία και έχει επηρεάσει τους πολιτισμούς για περισσότερα από 8.000 χρόνια. «Το κρασί είναι ένα μοναδικό προϊόν που όπου κι αν έχει εμφανιστεί έχει αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι ζουν", δήλωσε στο AFP. "Έχουν δημιουργηθεί «πολιτισμοί κρασιού» και αυτό είναι που προβάλλουμε μέσα από μια συναρπαστική εμπειρία όσφρησης, αφής και γεύσης."
Δίψα
Ωστόσο είναι τόσο μεγάλη η δίψα για το προτζεκτ στο διαδίκτυο, ώστε πολύς κόσμος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιμένει να το βλέπει σαν μια ευκαιρία κατανάλωσης αλκοόλ.
"Η Γαλλία μόλις δημιούργησε, ενδεχομένως, το καλύτερο τουριστικό αξιοθέατο στην ιστορία», έγραψε ένας Αμερικανός χρήστης του Twitter. Ενώ η ειδησεογραφική ιστοσελίδα College Candy, η οποία ισχυρίζεται ότι αντανακλά «όλα όσα τα κορίτσια των κολλεγίων ονειρεύονται», την αποκάλεσε «το πάρκο ψυχαγωγίας των ονείρων μας».
Ο Massol, δήλωσε ότι ο σκοπός του εντυπωσιακού οικοδομήματος από γυαλί και αλουμίνιο στις όχθες του ποταμού Garonne ήταν πιο νηφάλιος αν και συμπεριλαμβάνει ένα ή δύο ποτήρια κρασιού..
Έχοντας παρακολουθήσει την ιστορία του "ποτού των θεών" μέσα στο πέρασμα της χιλιετίας, οι επισκέπτες θα κληθούν να δοκιμάσουν και οι ίδιοι λίγη αμβροσία σε ένα μπαρ στον όγδοο όροφο με πανοραμική θέα στην πόλη και τους αμπελώνες.
Όπως θα έπρεπε, το θεαματικό κτίριο ύψους 55 μέτρων έχει ήδη παραλληλιστεί με μια γιγαντιαία καράφα κρασί. Ωστόσο, οι αρχιτέκτονες Anouk Legendre και Nicolas Desmazieres προτιμούν να το βλέπουν ως ένα “φάρο”, λέγοντας ότι η αισθησιακή κυλινδρική του μορφή "αντικατοπτρίζει τον τρόπο που στροβιλίζουμε το κρασί στο ποτήρι" πριν το δοκιμάσουμε.
Οι θρυλικοί αμπελώνες
Η καινοτομία του ξύλινου σκελετού του κτιρίου, ήταν μια παραπομπή στους «δύσβατους κορμούς" των αμπελιών, όπως είπαν, των οποίων τα σταφύλια και συγκεκριμένα στην περίπτωση του Bordeaux, παράγουν περίφημα ισορροπημένα και βουτυράτα κρασιά.
Όπως είπε ο Massol, η Cite du Vin αποτελεί ένα εφαλτήριο για την επίσκεψη σε μερικές από τις θρυλικές περιοχές αμπελοκαλλιέργειας της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένων των Medoc, Saint-Emilion, Pomerol και Sauternes και στόχος της είναι να «δώσει μια διαφορετική οπτική για το κρασί σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις ηλικίες , σε όλες τις κουλτούρες και σε όλους τους πολιτισμούς. Κάθε καλοκαίρι θα φιλοξενούμε και μια διαφορετική περιοχή κρασιού η οποία θα αναδεικνύει τον πολιτιστικό πλούτο της και την ιστορίας της". Η πρώτη θα φιλοξενηθεί τον Ιούλιο και θα είναι αφιερωμένη στα κρασιά της Γεωργίας, το «λίκνο της αμπελουργίας».
Επίσης κατά τη διάρκεια του τουρνουά ποδοσφαίρου Euro 2016 που πραγματοποιείται αυτό τον μήνα στη Γαλλία, θα γίνεται γευσιγνωσία κρασιών από τις ανταγωνίστριες χώρες μετά από κάθε παιχνίδι που θα προβάλλεται ζωντανά στο αμφιθέατρο 250 θέσεων στο κέντρο.
Με ένα κελάρι 14.000 φιαλών που προέρχονται από 80 χώρες, οι οποίες θα είναι επίσης προς πώληση, υπάρχει μικρή πιθανότητα να μην πιεί κανείς στην Cite du Vin.
Ο δήμαρχος του Μπορντό, Juppe , που πολλοί τον θεωρούν ως τον επόμενο πρόεδρο της Γαλλίας, ήταν ο κινητήριος μοχλός πίσω από το έργο, το οποίο ελπίζει να προσελκύσει 450.000 επισκέπτες ετησίως. «Η ιδέα του να δημιουργήσω κάτι που θα καθιερώσει το Μπορντό ως παγκόσμια πρωτεύουσα του κρασιού, είχε ξεκινήσει στο κεφάλι μου από το 1995. Αποφασίσαμε να κάνουμε το άλμα το 2008», είπε, υποστηρίζοντας ότι αν και το κόστος ξέφυγε κατά 30% από το υπολογιζόμενο και πάλι ήταν «πολύ χαμηλό σε σύγκριση με άλλα παρεμφερή μεγαλειώδη έργα".
Η είσοδος στο Cite du Vin κοστίζει 20 ευρώ και περιλαμβάνει ένα ποτήρι κρασί.
Πηγή: krasiagr.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου