Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Ο Δίας ήταν... Τσάμης! ~ Ξύνουν τα παπάκια τους στο ΥΠΕΞ


ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ ΑΚΟΜΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ "ΑΛΒΑΝΙΑ" ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΙΣΑΜΕ ΤΙΣ ΒΙΖΕΣ 10.000 ΑΛΒΑΝΩΝ ΛΑΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΑΥΤΑ ΓΝΩΣΤΑ;;;

Ζήτημα τσάμηδων έθεσε και πάλι ο Αλβανός πρωθυπουργός, παραμονές της επίσκεψης του Ν. Κοτζιά στα Τίρανα.


Σε εθνικιστικό παραλήρημα επιδόθηκε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα και μάλιστα παραμονές της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εσωτερικών Νίκου Κοτζιά, στα Τίρανα. Ο Εντι Ράμα έθεσε για μια ακόμη φορά θέμα τσάμηδων και μάλιστα μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του κόμματος των τσάμηδων. Οι δηλώσεις Ράμα προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών που σε αυστηρή του ανακοίνωση τονίζει μεταξύ άλλων ότι «ο απαιτούμενος πολιτικός πολιτισμός μεταξύ γειτόνων προϋποθέτει σοβαρότητα και σεβασμό στα ακριβή γεγονότα της ιστορίας».

Ο Έντι Ράμα είχε σπεύσει να πει ότι στον κ.Κοτζιά θα τεθεί το ζήτημα των τσάμηδων, «γιατί τώρα οι Έλληνες δεν φεύγουν από το τραπέζι της συζήτησης», ισχυριζόμενος εμμέσως  ότι και η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να ανοίξει τέτοια ζητήματα, για τα οποία από το 1990 και μέχρι σήμερα η στάση ήταν καθαρή και σταθερή. Τσάμικο ζήτημα για τις ελληνικές κυβερνήσεις δεν υπάρχει.

Ο Ράμα αναφέρθηκε σε διάφορες προσωπικότητες των τσάμηδων και τη δράση τους. Μεταξύ αυτών και σε κάποια καλλιτέχνιδα, το όνομα της οποίας δεν ανέφερε, αλλά για να δώσει το ανάλογο βάρος στην υπόθεση της τσαμουριάς είπε πει ότι το μαντείο της Δωδώνης και ο Όλυμπος έχουν την αφετηρία τους στην τσαμουριά...». «Τον πρώτο θρόνο ο θεός τον είχε στην τσαμουριά» πρόσθεσε ο Ράμα και επεσήμανε «ελπίζω οι γείτονές μας να μην παραπονεθούν διότι κάναμε και τον Δία τσάμη».

Απαντώντας στο παραλήρημα Ράμα, το υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε: «H Αλβανία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η ευρωπαϊκή της πορεία εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή των πέντε αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων είναι και ο σεβασμός της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου. Αυτό προϋποθέτει ότι θα σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ειδικά όταν πρόκειται για εγκλήματα πολέμου, και αντί να ανακινεί ανύπαρκτα ζητήματα να εφαρμόζει τα προαπαιτούμενα και τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας». Και η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ καταλήγει: «Ο απαιτούμενος πολιτικός πολιτισμός μεταξύ γειτόνων προϋποθέτει σοβαρότητα, σεβασμό στα ακριβή γεγονότα της ιστορίας και όραμα για σχέσεις που δεν θα επηρεάζονται, βέβαια, από την κατάφωρη, ηθελημένη ή μη, διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας αλλά θα βασίζονται στην οικοδόμηση επάνω σε ισχυρά θεμέλια ενός μέλλοντος που θα διασφαλίζει ουσιαστική πρόοδο στις διμερείς σχέσεις και θα συμβάλει στη σταθερότητα και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής», καταλήγει το ΥΠΕΞ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου