Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Η Γερμανία αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων


Το γερμανικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει σήμερα ένα συμβολικό ψήφισμα που αναγνωρίζει την Γενοκτονία των Αρμενίων, κίνηση που μπορεί να δημιουργήσει εντάσεις με την Τουρκία σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για το Βερολίνο και τους Ευρωπαίους λόγω του "προσφυγικού".

Η Τουρκία αρνείται ότι η δολοφονία 1,5 εκατ. Αρμενίων κατά την περίοδο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου συνιστά γενοκτονία και έχει προειδοποιήσει την...
γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι το συγκεκριμένο ψήφισμα θα βλάψει τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών.

Ο χρόνος που επελέγη να εγκριθεί το συγκεκριμένο ψήφισμα δεν θα μπορούσε να είναι πιο αμήχανος για την Μέρκελ, σχολιάζει το Reuters, καθώς η καγκελάριος έχει βασίσει το πολιτικό της μέλλον στην συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό, η οποία προβλέπει πως η Άγκυρα θα λάβει ρευστό, απελευθέρωση της βίζας και επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ως αντάλλαγμα θα σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.

Μετά από επανειλημμένες καθυστερήσεις κατά το παρελθόν, η Μέρκελ είναι πλέον ανίσχυρη να σταματήσει την έγκριση του ψηφίσματος, το οποίο προωθήθηκε από το κόμμα των Πρασίνων και στηρίζεται από βουλευτές του συντηρητικού μπλοκ και των Σοσιαλδημοκρατών.

Το Βερολίνο αναμένει να υπάρξει έντονη αντίδραση από την Άγκυρα, η οποία πέρυσι, όταν η Αυστρία ενέκρινε παρόμοιο ψήφισμα, ανακάλεσε τον πρέσβυ της στην Βιέννη και προειδοποίησε για «μόνιμες αρνητικές επιπτώσεις» στις σχέσεις Τουρκίας-Αυστρίας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Γιλντιρίμ χαρακτήρισε "παράλογη" την έγκριση του ψηφίσματος, ενώ προειδοποίησε πως θα αποτελέσει "δοκιμή" για την "φιλία των συμμάχων".

Ωστόσο, γερμανοί αξιωματούχοι ευελπιστούν πως η ψήφος αυτή δεν θα υπονομεύσει τη συμφωνία για το μεταναστευτικό. «Παρά τη ρητορική του, πιστεύουμε πως ο Ερντογάν έχει ισχυρό συμφέρον να λειτουργήσει η συμφωνία για το μεταναστευτικό και δεν θα αφήσει το ψήφισμα να σταθεί εμπόδιο», σχολίασε αξιωματούχος που πρόσκειται στη Μέρκελ.

Η ίδια η Μέρκελ πάντως δεν θα βρίσκεται στην Bundesstag για την ψηφοφορία, λόγω άλλων υποχρεώσεων, όπως ανέφερε εκπρόσωπός της.

Το ψήφισμα χρησιμοποιεί τη λέξη «γενοκτονία» στην επικεφαλίδα του αλλά και στο κείμενό του, ενώ αναγνωρίζει πως η Γερμανική Αυτοκρατορία, στρατιωτικός σύμμαχος τότε των Οθωμανών, δεν έκανε τίποτα για να σταματήσουν οι δολοφονίες.

Σημειώνεται πως περισσότερες από 20 χώρες, περιλαμβανομένης της Γαλλίας, έγουν εγκρίνει παρόμοια ψηφίσματα τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας την οργή της Τουρκίας, η οποία αποδέχεται πως πολλοί Αρμένιοι εσφάγησαν το 1915 αλλά αρνείται πως υπήρξε συντονισμένη εκστρατεία εξάλειψής τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως μεταδίδει η ηλεκτρονική εφημερίδα e-Pontos, στο κείμενο που θα εισαχθεί προς συζήτηση και το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για το ψήφισμα, απουσιάζει ξεκάθαρη αναφορά στη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής, αν και γίνεται σαφής αναφορά στις Γενοκτονίες των Αρμενίων και των Ασσυροχαλδαίων.

"Μην ενδώσετε στις πιέσεις"

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Αρμενίας ζήτησε από τους Γερμανούς βουλευτές να μην ενδώσουν στην προειδοποίηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι θα πληγούν οι σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας, και να περάσουν το ψήφισμα.

"Είμαι σίγουρος (ότι) οι πολιτικοί στη Βουλή έχουν την ίδια άποψη και δεν θα επιτρέψουν στον εαυτό τους να πτοηθούν", είπε ο πρόεδρος Σερζ Σαργκσιάν στη γερμανική εφημερίδα Bild σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες.

"Εάν κάνεις παραχωρήσεις για βραχυπρόθεσμα πολιτικά συμφέροντα, τότε θα συνεχίσεις να το κάνεις ξανά και ξανά. Και αυτό είναι κακό για τη Γερμανία, είναι κακό για την Ευρώπη και για τον κόσμο", πρόσθεσε.

"Έχω την αίσθηση ότι αυτή η συμφωνία είναι έτσι κι αλλιώς χτισμένη πάνω σε άμμο, και με έναν σύμμαχο σαν τη Τουρκία θα είναι δύσκολο να τεθεί σε εφαρμογή μακροπρόθεσμα", είπε ο Σαρκσιάν, αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για τους "μετανάστες".


Ενημέρωση:Καθολική ήταν η στήριξη των μελών της Γερμανικής Βουλής στο ψήφισμα για την αναγνώριση της σφαγής των Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915 ως Γενοκτονία.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ακούστηκε μόνο ένα «όχι» στην ψηφοφορία που διεξήχθη το μεσημέρι της Πέμπτης.

Την πρόταση κατέθεσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του Groko, του μεγάλου συνασπισμού που αποτελείται από τους Χριστιανοδημοκράτες , τους Χριστιανοκοινωνικούς βαυαρούς εταίρους τους και τους Σοσιαλδημοκράτες καθώς επίσης και τους  Πράσινους.

Στο επίμαχο ψήφισμα γίνεται επίσης αναφορά σε ενοχή κι συνυπευθυνότητα της Γερμανίας ως συμμάχου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το ψήφισμα στήριξε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, η οποία παρά την προειδοποίηση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία ότι το ψήφισμα θα έβλαπτε τις διμερείς σχέσεις, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ.

Mόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, τα μέλη της ομάδας «Αναγνώριση τώρα» που κάθονταν στα κοινοβουλευτικά έδρανα, ευχαρίστησαν τους Γερμανούς βουλευτές σηκώνοντας ψηλά τα πανό με τη λέξη «Ευχαριστώ» (Danke).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η  Μέρκελ την ώρα της ψηφοφορίας δεν βρισκόταν στη Bundestag καθώς είχε  συνομιλίες με τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπερκ. Από τη σημερινή ψηφοφορία ήταν απών και ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, ο οποίος βρίσκεται στην Αργεντινή. Και ο Στάινμαγερ θεωρεί ότι το ψήφισμα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τις γερμανικές σχέσεις , ωστόσο, και ο  ίδιος θα ψήφιζε υπέρ.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου