Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Γεμάτος ο βυθός του λιμανιού της Ρόδου από ναυάγια και αντικείμενα μεγάλης ιστορικής αξίας



Για τουλάχιστον δύο μήνες θα καθυστερήσουν τα έργα της νέας προβλήτας στο λιμάνι της Ρόδου, καθώς πρέπει να προηγηθεί λεπτομερής εξέταση στον βυθό του λιμανιού, όπου εντοπίστηκαν πολλά ναυάγια, γνωστά και άγνωστα, από διάφορες ιστορικές περιόδους.

«Θα μπορούσε να είναι ένα ολόκληρο μουσείο ο βυθός του» είπε η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων...
 Αγγελική Σίμωσι, που συμμετείχε στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το ζήτημα αυτό.

Σε απόσταση περίπου 70 μέτρων από την προβλήτα βρίσκεται ναυάγιο του 13ου αιώνα, μεγάλης ιστορικής αξίας, που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ σε απόσταση 40 μέτρων έχει εντοπιστεί ο περίφημος θησαυρός της Ρόδου, που αποτελείται από περίπου 4.000 χρυσά κοσμήματα και νομίσματα, κυρίως οθωμανικά, αλλά και ρωσικά, πορτογαλικά κ.ά., ο οποίος εκτιμάται ότι προέρχεται από ναυάγιο του 18ου αιώνα.

Τα νομίσματα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις καθώς οι τοπικοί φορείς τα προτιμούσαν στο τοπικό μουσείο.

Ιδιαίτερη όμως φροντίδα χρειάζεται άλλο ναυάγιο του 15ου ή 16ου αιώνα, που έχει εντοπιστεί λίγα μόλις μέτρα από το μέτωπο της προβλήτας. Εντός του εντοπίστηκαν κανόνια και ξίφη, καθώς και άλλα αντικείμενα που περιμένουν νέα αρχαιολογική έρευνα.

«Το ναυάγιο θα καταστραφεί αν δεν γίνει άμεσα κάτι. Εμείς προτείνουμε την ανέλκυσή του ή τη μεταφορά και κατάχωσή του σε άλλο σημείο ώστε να προστατευτεί. Επίσης, να γίνει μια γενική έρευνα σε όλο το τμήμα του προβλεπόμενου έργου», επεσήμαναν οι αρχαιολόγοι.

Στη συνεδρίαση του ΚΑΣ η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ζήτησε να προηγηθεί ένας συντονισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, «ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και τα χρήματα από το ΕΣΠΑ να μη χαθούν».

Σημειώνεται ότι τα περισσότερα ναυάγια ανακάλυψε ο Ροδίτης αυτοδύτης Βασίλης Μαντικός, πριν από μερικά χρόνια, ακόμα όμως περιμένει την αμοιβή που του έταξε το υπουργείο.
enet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου