Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Ένα στα 3 ακίνητα του δημοσίου είναι καταπατημένα


Η Μέρκελ φταίει και φυσικά η Τρόικα...

Μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και εφαλτήριο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων θα αποτελέσει η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου όπως προβλέπουν έμπειρα τραπεζικά στελέχη της ελληνικής αγοράς real estate.

«Η αξιοποίηση του Ελληνικού μπορεί να μειώσει κατά 12% την ανεργία και να φέρει αύξηση 6,1 δισ. ευρώ του ΑΕΠ την περίοδο από το 2015 έως το 2023», εκτίμησε ο κ. Γιώργος Παπαϊωάννου, διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Real Estate μιλώντας σε συνέδριο για την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις της «Ελληνικό ΑΕ» όταν...
 η επένδυση του Ελληνικού τεθεί σε λειτουργία, θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας εντός της έκτασης κατά 17.000 και εκτός κατά 11.000.

Με αφετηρία την αξιοποίηση του Ελληνικού αλλά και το σχεδιασμό για την εκμετάλλευση και άλλων δημόσιων ακινήτων μεταξύ των οποίων είναι και το παράκτιο μέτωπο από το Φάληρο έως Σούνιο, οι τραπεζίτες υπολογίζουν ότι την επόμενη τριετία θα εισρεύσουν στην χώρα μας 10 έως 15 δις. ευρώ ξένων κεφαλαίων.

Δεν είναι τυχαίο όπως αναφέρουν ότι μεσούσης της κρίσης σε δύο διεθνείς διαγωνισμούς (για το Ελληνικό αλλά και το ακίνητο της Αφάντου στη Ρόδο) προσήλθαν στο διαγωνισμό εννέα και επτά αντίστοιχα αλλοδαποί επενδυτές.

«Το Ελληνικό θεωρείται σήμερα η μεγαλύτερη αστική ανάπτυξη στον κόσμο», παραδέχτηκε με την σειρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων κ. Ανδρέας Ταμπραντζής, και ανέφερε ότι εντός του Νοεμβρίου θα δοθούν τα αναλυτικά τεύχη του διαγωνισμού στους υποψηφίους επενδυτές. Εκτίμησε ότι θα χρειασθούν στη συνέχεια έξι μήνες για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Ειδική αναφορά έγινε στα ακίνητα του δημοσίου προς αξιοποίηση, τα οποία φαίνεται να είναι πολύ λιγότερα από όσα αρχικά είχε εκτιμηθεί. Σύμφωνα με τον κ. Ταμπραντζή, από τα 81.000 δημόσια ακίνητα αξιολογήθηκαν ως ενδιαφέροντα 3.000. Με βάση την ταξινόμηση που έγινε με κριτήρια εμπορικότητας αλλά και προσέλκυσης επενδυτών από αυτά επιλέχθηκαν 600. Όπως διαπιστώθηκε όμως ένα στα τρία εξ αυτών ήταν με αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς ή καταπατημένα!

Το στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, επισήμανε ότι η επένδυση στην αγορά των ακινήτων έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ελληνική οικονομία καθώς «ένα ευρώ στα ακίνητα φέρνει 7 ευρώ στην οικονομία» και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα της δεύτερης παραθεριστικής κατοικίας.

«Η χώρα μας δεν συμμετέχει στο παγκόσμιο χάρτη της δεύτερης κατοικίας, παρά το γεγονός ότι υπάρχει δυναμικό» ανέφερε ο κ. Ταμπραντζής και αναφέρθηκε στους 730 παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας που αν αξιοποιούνταν όπως είπε «θα δημιουργούσαν ένα διαφορετικό τουριστικό προϊόν στην χώρα μας». Η κατοικία άλλωστε σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ είναι και ο μόνος τομέας για τον οποίο το Ταμείο σκοπεύει να πουλήσει ακίνητα (κυρίως διαμερίσματα και μικρές ιδιοκτησίες που κατέχει το δημόσιο) ενώ σε όλες τις άλλες αναπτύξεις η παραχώρηση θα γίνει με το θεσμό της Επιφάνειας (μακροχρόνιες μισθώσεις).

Βασικές προϋποθέσεις για να επιτευχθεί η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων σύμφωνα με τους τραπεζίτες είναι η δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού καθεστώτος, η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που ως ένα μεγάλο βαθμό επιτυγχάνεται με σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων, η επιβεβαίωση της πρόβλεψης για πρωτογενές πλεόνασμα και το αίσθημα ασφάλειας κυρίως σε πολιτικό επίπεδο.

Π.Θ.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου