Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Τι να βάλω στο καλάθι του Νοεμβρίου; Κάστανα


Κάστανο, ένα άλλο φρούτο

Τα κάστανα δεν κατατάσσονται ακριβώς στους ξηρούς καρπούς κυρίως γιατί δεν τρώγονται ξερά, αλλά φρέσκα και μαγειρεμένα. Μπορεί να σας φανεί παράξενο, αλλά οι ειδικοί λένε ότι πρόκειται για είδος που κατατάσσεται στα φρούτα. Όπως και να έχει πάντως πρόκειται για έναν καρπό πολύτιμο για τον οργανισμό μας, αφού εκτός από νοστιμιά έχει πολλά ακόμα να του προσφέρει:

Τέσσερα κύρια είδη καστανιάς καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο για τους καρπούς τους: η castanea sativa στην Ευρώπη, η castanea dentata στη Βόρεια Αμερική, η castanea mollissima στην Κίνα και η castanea crenata στην Ιαπωνία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κύριος εισαγωγέας κάστανων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ξηρών καρπών σε όλο τον κόσμο και ειδικά στην Ιαπωνία.



Τα δυνατά τους σημεία

- Σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς και σπόρους, τα κάστανα είναι σχετικά «φτωχά» σε θερμίδες. Περιέχουν λίγο λίπος, αλλά είναι πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες και φυτοθρεπτικά θρεπτικά συστατικά που ωφελούν την υγεία.

- Τα κάστανα περιέχουν κυρίως άμυλο, σε αντίθεση με άλλους σπόρους και καρπούς, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, πρωτεΐνη και λίπος. H θρεπτική τους σύνθεση είναι παρόμοια με εκείνη άλλων σημαντικών τροφίμων με άμυλο όπως η γλυκοπατάτα, το γλυκό καλαμπόκι, οι πατάτες κλπ. Επίσης, είναι καλές πηγές ανόργανων αλάτων, βιταμινών και καλής ποιότητας πρωτεϊνών.

- Είναι καλή πηγή διαιτητικών ινών: Παρέχει 8,1 γρ. (περίπου 21% της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας) ανά 100 γρ. οι διαιτητικές ίνες βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, περιορίζοντας την υπερβολική απορρόφηση χοληστερόλης από το έντερο.

- Τα κάστανα ξεχωρίζουν από άλλους καρπούς και σπόρους για το ξεχωριστό διατροφικό προφίλ τους. Είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνη C (100 γρ. παρέχουν 43 mg βιταμίνης C ή το 72% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας). Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για το σχηματισμό των οστών των δοντιών και για τα αιμοφόρα αγγεία. Είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που προσφέρει προστασία από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.

- Όπως και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα κάστανα είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, το οποίο είναι σημαντικό συστατικό των καρπών και των σπόρων. 100 γρ. καρύδια παρέχουν 62 mg φυλλικού οξέος ή 15,5% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τη σύνθεση του DNA. Η επαρκής κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ βοηθά επίσης στην πρόληψη ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα στο έμβρυο.

- Είναι πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, όπως το ελαϊκό οξύ και το παλμιτελαϊκό οξύ. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μονοακόρεστα λίπη στη διατροφή, βοηθούν στη μείωση της συνολικής, όσο και της LDL (κακής χοληστερόλης) και στην αύξηση της HDL (καλής χοληστερόλης) επίπεδα στο αίμα. Η μεσογειακή διατροφή η οποία είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες, μονοακόρεστα λίπη, ωμέγα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, βοηθά στην αποτροπή της στεφανιαίας νόσου και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

- Είναι μια εξαιρετική πηγή μετάλλων όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος και παρέχουν μια πολύ καλή ποσότητα καλίου (518 mg / 100 g). Το κάλιο μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και την πίεση του αίματος, ο σίδηρος βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας και το μαγνήσιο και ο φώσφορος είναι σημαντικά συστατικά του μεταβολισμού των οστών.

- Επίσης, τα κάστανα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. 100 γρ., παρέχουν 11% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας νιασίνης, 29% πυριδοξίνης (βιταμίνη Β6), 100% της θειαμίνης και 12% της ριβοφλαβίνης.

- Τα κάστανα, όπως τα φουντούκια και τα αμύγδαλα, δεν περιέχουν γλουτένη και μπορούν να τα καταναλώνουν ελεύθερα όσοι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη κ.τ.λ.


Στην κουζίνα

Μπορείτε να τα απολαύσετε σκέτα βραστά ή ψητά, αλλά μπορούν να αποτελέσουν και ένα σημαντικό υλικό σε πολλές συνταγές μαγειρικής. Βάλτε τα στη γέμιση της γαλοπούλας ή του κοτόπουλου, αλλά και σε ένα υπέροχο ριζότο με σταφίδες και κάστανα. Χρησιμοποιούνται επίσης, για την παρασκευή γλυκών όπως μαρόν γλασέ (βραστά κάστανα εμποτισμένα σε σιρόπι), μαρόν ντεγκιζέ (κάστανα βρασμένα επικαλυμμένα με σοκολάτα) ή μον μπλαν ( κάστανα πουρέ με βανίλια και σαντιγί). Σε διάφορες περιοχές της Ασίας τα κάστανα γίνονται και αλεύρι.


Στην αγορά

* Αυτή την περίοδο τα κάστανα βρίσκονται στους πάγκους της αγοράς. Θα υπάρχουν όλο αυτό το μήνα μέχρι και τον Ιανουάριο.

* Επιλέξτε φρέσκα κάστανα γιατί δεν κρατάνε πολύ, δυστυχώς χαλάνε γρήγορα επειδή είναι πλούσια σε άμυλο και έχουν ελάχιστα λιπαρά. Ένας τρόπος να διαπιστώσετε αν είναι φρέσκα ανοίξτε ένα με δύο και ελέγξτε αν η ψίχα τους είναι βαριά, σκληρή και ανοιχτόχρωμη. Παρατηρήστε επίσης, να μην υπάρχουν σημάδια μούχλας.


Η συντήρηση

Για να τα διατηρήσετε φρέσκα για λίγες εβδομάδες, βάλτε τα σε πλαστική σακούλα τροφίμων κλείστε τα αεροστεγώς και βάλτε τα στο ψυγείο.


vita.gr / clickatlife.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου