Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Όλα δείχνουν... χαράτσι ~ Μέσω ΔΕΗ & πάλι για το 2014


Στενεύουν τα χρονικά και πολιτικά περιθώρια για να περάσει η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τον ενιαίο φόρο ακινήτων και πλέον υπάρχουν πολλές πιθανότητες το χαράτσι μαζί με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας να παραμείνουν και το 2014.

Χθες προστέθηκαν νέες αντιρρήσεις για το ενιαίο φόρο ακινήτων και για πρώτη φορά μάλιστα...
βουλευτής της συγκυβέρνησης, η κ. Θ. Τζάκρη είπε ευθέως ότι αν δεν υπάρξει αφορολόγητο όριο δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Ας δούμε τώρα όλα αυτά τα οποία συγκλίνουν υπέρ της διατήρησης του φόρου.

- η τρόικα βρίσκεται στην Αθήνα και ενημερώνεται για την πορεία των διαπραγματεύσεων αναφορικά με τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Τα χρονικά περιθώρια για ουσιαστικές αλλαγές στο φόρο που έχει προταθεί έχουν στενέψει ενώ ακόμη περισσότερο έχουν στενέψει και τα περιθώρια για την αξιολόγηση και έγκριση  της τελικής μορφής του φόρου από την τρόικα.

- η τρόικα ήταν πάντα υπέρ της διατήρησης του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ καθώς ήταν ίσως ο πιο πετυχημένος εισπρακτικά φόρος που επιβλήθηκε. Μάλιστα έχει φροντίσει να γραφτεί στο μνημόνιο ότι θα παραμείνει το χαράτσι εφόσον δεν εξασφαλιστεί ένας αξιόπιστος μηχανισμός για την είσπραξη των εσόδων από το φόρο ακινήτων. Προς το παρόν μόνο αξιόπιστος μηχανισμός δεν έχει βρεθεί για την είσπραξη του φόρου.

- η κατάργηση του χαρατσιού και του ΦΑΠ θα μεταφέρει πρόσθετο φορολογικό βάρος στη μικρομεσαία ιδιοκτησία γης και στους αγρότες. Πρόκειται για τους λεγόμενος νοικοκυραίους και τον αγροτικό κόσμο, δηλαδή ψηφοφόρους που εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία. Στα αστικά κέντρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλεονέκτημα λόγω των εντονότερων επιπτώσεων της κρίσης και δύσκολα η κυβέρνηση θα αυτοπυροβοληθεί επιβάλλοντας έναν φόρο που χτυπά άμεσα ψηφοφόρους της.

- ο ενιαίος φόρος ακινήτων προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις και στις δυο κοινοβουλευτικές ομάδες της συγκυβέρνησης και μια καταψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου μπορεί να παρασύρει σε άγνωστα μονοπάτια, έως και στην πτώση, την κυβέρνηση.

- ήδη από βουλευτές και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας ακούγεται η πρόταση να παραμείνει το χαράτσι, έστω και παραλλαγμένο, προκειμένου να μην επιβληθεί ο νέος ενιαίος φόρος που χαρακτηρίζεται περισσότερο άδικος και ισοπεδωτικός. Μια παραλλαγή που εξετάζεται είναι ο φόρος να εισπράττεται από την εφορία και να επεκταθεί σε φορολογούμενους που έχουν αγροτεμάχια αλλά δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Η πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ήταν να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή τη Δευτέρα. Την τελική απόφαση, όμως, για το πότε και αν θα κατατεθεί αυτό το νομοσχέδιο θα πάρει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Αυτό που είναι αδιαπραγμάτευτο είναι τα έσοδα 2,9 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εισπραχθούν από τη φορολογία ακινήτων το 2014. Είτε με χαράτσι, είτε χωρίς αυτό.

 Του Σπύρου Δημητρέλη / capital.gr


Πηγή:www.capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου