Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Δεν είναι ανέκδοτο ~ Μαθήματα συνδικαλισμού και... διαδηλώσεων


- Πώς μπορεί να υψωθεί ένα πανό; - Ποιά είναι τα πιο έξυπνα συνθήματα; - Απάντηση στα ερωτήματα δίνουν τα ταχύρρυθμα σεμινάρια εκμάθησης της συνδικαλιστικής «τέχνης» που διοργανώνει η ΓΣΕΕ - Τα μαθήματα έχουν σκοπό την “ενδυνάμωση των εργαζομένων γυναικών καθώς και την ενίσχυση των δραστηριοτήτων τους”.

Το κουδούνι χτυπάει στις 4 το μεσημέρι. Γυναίκες από όλη την Ελλάδα πιάνουν μια θέση στο...
οβάλ γραφείο στον τρίτο όροφο κτιρίου της ΓΣΕΕ και παρακολουθούν με προσοχή το μάθημά τους.
Κρατούν σημειώσεις, μιλούν για τις εργασιακά τους ζητήματα και ακούν τις συμβουλές της εκπαιδεύτριάς τους. Πρωταρχικός τους στόχος να βγαίνουν μπροστά στους αγώνες με πανό ή χωρίς, να διεκδικούν τα δικαιώματά τους υπό το πρίσμα της σημερινής, δυσμενούς για τις εργασιακές σχέσεις συγκυρίας και να κάνουν τον συνδικαλισμό πιο φιλικό… προς τις γυναίκες.

«Ο ρόλος της γυναίκας στο εργασιακό της περιβάλλον πρέπει να αναβαθμιστεί. Να καταλάβει θέσεις ευθύνης στα συνδικαλιστικά όργανα. Για να το καταφέρει αυτό επιβάλλεται να εκπαιδευτεί ώστε να εφοδιαστεί με τις απαιτούμενες τεχνικές δεξιότητες, να έχει αυτοπεποίθηση, να διεκδικεί, να διαπραγματεύεται. Για να διεκδικήσει πρέπει φυσικά να γνωρίζει τους νόμους και τα δικαιώματά της. Εμείς εδώ προσπαθούμε να βοηθήσουμε και να ενδυναμώσουμε ψυχικά τις γυναίκες για να βγουν στους δρόμους, για να διαπραγματευτούν με τους εργοδότες τους. Θέλουμε να αποκτήσουν λόγο με τεκμηρίωση και να απεγκλωβιστούν από τον παλιό ξύλινο συνδικαλιστικό λόγο», λέει στο «ΘΕΜΑ» η οικονομολόγος και στέλεχος της Κεντρικής Δομής Ισότητας της ΓΣΕΕ κυρία Ζιζή Σαλίμπα.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 25 περιφερειακά σεμινάρια στα οποία συμμετείχαν 500 γυναίκες ενώ έχει ξεκινήσει και εργαστήριο για εργαζόμενες άνω των 45 ετών με στόχο την επαγγελματική στήριξη. Τα αποτελέσματα δικαιώνουν τους διοργανωτές καθώς ολοένα και περισσότερες «μαθήτριες» πιάνουν την ντουντούκα και τρέχουν στις πορείες. «Εργάζομαι στο καζίνο του Ρίο και αναπτύσσω συνδικαλιστική δραστηριότητα από το 2007. Βγαίνω μπροστά στους αγώνες και παλεύω για τα εργασιακά μου δικαιώματα. Τα συγκεκριμένα μαθήματα με βοήθησαν πολύ. Έμαθα τους νόμους και τα δικαιώματά μου. Να μην κάνω τη διαφορά από τους άντρες και να φωνάζω πιο δυνατά. Μιλάω με άλλες γυναίκες, συνεργαζόμαστε και στηρίζουμε η μία την άλλη. Πρόσφατα βγήκα στον δρόμο, στην πρώτη γραμμή. Οργανώνω τα πάντα. Από τα πανό μέχρι τα συνθήματα», λέει η δυναμική Μαρία Γεωργογιάννη που ήρθε από την Πάτρα για να παρακολουθήσει το σεμινάριο.

«Ο συνδικαλισμός θέλει γερό στομάχι, δύναμη, υπομονή και πολύ διάβασμα. Αν δεν έχεις επαφή με την καθημερινότητα και δεν ενημερώνεσαι δεν μπορείς να συμμετέχεις ενεργά», λέει η κυρία Ιωάννου, υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας. Η δημοσιογράφος Αμέντα Ευαγγελία ήρθε από την Χίο για να παρακολουθήσει το μάθημα συνδικαλισμού. Η ίδια, εργάζεται σε τοπικά μέσα του νησιού ενώ παράλληλα είναι εκλεγμένη και στην διοίκηση του Εργατικού Κέντρου. «Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει απαραίτητη η ενασχόληση με τον συνδικαλισμό. Χάνονται θέσεις εργασίας και καταπατούνται δικαιώματα. Ο συνδικαλισμός πρέπει να εξελιχθεί και να αποκτήσει δύναμη. Προσπαθώ να αφυπνίσω τους εργαζόμενους στο νησί μου γιατί μόνο έτσι θα μπορέσω να κοιτάω το παιδί μου στα μάτια ο οποίος μου ρίχνει ευθύνες για την σημερινή κατάσταση της χώρας».

Η κυρία Κέλλυ Αγγελή εργάζεται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Ασχολείται με τον συνδικαλισμό και συμμετέχει σε κινητοποιήσεις. Όπως λέει στο «ΘΕΜΑ», «αν δεν είσαι ενεργός πολίτης, είσαι νεκρός πολίτης. Πρέπει να ξυπνήσουμε. Η συγκεκριμένη εκπαίδευση μας βοηθάει να καταπολεμήσουμε τις φοβίες μας και το στρες. Είναι και ψυχολογική ενδυνάμωση. Πρέπει οι γυναίκες να βγαίνουν μπροστά».


Π.Θ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου