Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Καλά, τώρα καταλάβατε ότι το ytube είναι για το πέος;


Ζητούν πνευματικά δικαιώματα για τον εθνικό μας ύμνο στο διαδίκτυοΑλλά, ρε παιδιά, ανακατεύθηκε και το...ΥΠΠΟ; : Παρέμβαση για να σταματήσει η πρωτοφανής εκμετάλλευση - Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την πνευματική ιδιοκτησία.

Στον βωμό της εμπορικής εκμετάλλευσης μέσω διαδικτύου βρέθηκε ακόμα και ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας! Σύμφωνα με ερωτήσεις των βουλευτών...
των ΑΝ.ΕΛΛ. κκ. Ι. Δημαρά και Γ. Αβραμίδη, καθώς και του κ. Τ. Κουίκ, ο ελληνικός εθνικός ύμνος του Μάντζαρου και του Σολωμού «υπόκειται σε …πνευματικά δικαιώματα (!!!) τα οποία ζητάει να εισπράξει το You Tube».

Όπως αναφέρουν, το θέμα προέκυψε όταν «ανέβηκε» στην δημοφιλέστερη διαδικτυακή πλατφόρμα προβολής βίντεο το πρώτο δελτίο ειδήσεων που εξέπεμψαν οι εργαζόμενοι της πρώην ΕΡΤ μετά την απόφαση για το κλείσιμό της, στο οποίο ακουγόταν ο εθνικός ύμνος.  Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας της ΕΡΤ είδαν τότε μια ειδοποίηση σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να αφαιρέσουν τα ηχητικά τμήματα του βίντεο που έχουν πνευματικά δικαιώματα, είτε να επιτρέψουν στο You Tube να παίζει διαφημίσεις προκειμένου να αποδώσει στον κάτοχο των δικαιωμάτων το ποσό που του αναλογεί! Βάσει της ερώτησης των βουλευτών, το ηχητικό δεν ήταν άλλο από τον εθνικό μας ύμνο που σύμφωνα με το You Tube ανήκει στην εταιρεία διαχείρισης και διανομής IODA, η οποία πλέον ονομάζεται Orchard και ιδρύθηκε το 2003 ως παγκόσμιο δίκτυο συλλογικής διαχείρισης και διανομής μουσικής και ταινιών, δραστηριοποιείται σε 27 χώρες και διατηρεί σχέσεις ελέγχου με τα μεγαλύτερα διαδικτυακά μέσα παροχής περιεχομένου.

Το θέμα προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργού Πολιτισμού κ. Π. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος μιλώντας στην Βουλή δήλωσε ότι «ο εθνικός ύμνος δεν είναι ένα απλό πνευματικό δημιούργημα σε μουσική του Νικολάου Μάντζαρου και ποίηση του Διονυσίου Σολωμού». «Είναι η ψυχή του Έθνους. Έχει απολύτως εμβληματική αξία για κάθε Έλληνα και για κάθε Ελληνίδα», πρόσθεσε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι το ΥΠΠΟ παρενέβη στις διαδικτυακές πλατφόρμες «που αναγνώρισαν το λάθος τους» και διαβεβαίωσε ότι «λαμβάνουμε μέτρα ώστε να μην έχουμε παρόμοια φαινόμενα ξανά». Σημειώνεται δε ότι το θέμα αναμένεται να θέσει το ΥΠΠΟ και στην UNESCO.

«Ο εθνικός ύμνος ανήκει στον ολότητα του έθνους μας», απάντησε ο Υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος με αφορμή ερώτηση των βουλευτών των ΑΝΕΛ Γιάννη Δημαρά και Γαβριήλ Αβραμίδη στην οποία καταγγέλλουν περιστατικό κατά το οποίο διαδικτυακή εταιρία υποστήριξε ότι όποιος ανεβάζει τον εθνικό ύμνο σε διαδικτυακές πλατφόρμες, θα πρέπει να καταβάλει χρηματικό ποσό σε ιδιωτική εταιρία που ισχυρίζεται ότι κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα του εθνικού μας ύμνου!

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο εθνικός ύμνος έχει εμβληματικό χαρακτήρα και αξία για τον κάθε έλληνα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη προστασία του ώστε να αποτραπούν γεγονότα που ενοχλούν τους έλληνες. « Εμείς έχουμε παρέμβει και ήδη οι διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν αναγνωρίσει ότι είναι δικό τους λάθος» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός Πολιτισμού πάντως καταλόγισε προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος υποστηρίζοντας ότι «Υπάρχει μια προσπάθεια να γίνει πολιτική εκμετάλλευση με τον εθνικό ύμνο. Ο εθνικός ύμνος δεν είναι απλό εθνικό δημιούργημα. Είναι η ψυχή του έθνους έχει εμβληματικό χαρακτήρα και εμβληματική αξία για κάθε έλληνα", είπε ο Υπουργός.Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την πνευματική ιδιοκτησία
Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού που προβλέπει ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών για την πνευματική ιδιοκτησία και των συγγενικών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, παρατείνεται κατά 20 χρόνια η διάρκεια προστασίας των ερμηνευτών ή εκτελεστών καλλιτεχνών και των παραγωγών φωνογραφημάτων ενώ παράλληλα αξιοποιούνται τα «ορφανά έργα» για μορφωτικούς σκοπούς.

Σχεδόν όλα τα κόμματα, παρά τις επιμέρους παρατηρήσεις και επιφυλάξεις συμφώνησαν στην ανάγκη προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών τους.

Θετικά εμφανίστηκαν τα κόμματα στην πρόσκληση εθνικού διαλόγου για να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα στο χώρο της πνευματικής ιδιοκτησίας, των υποχρεώσεων των χρηστών και των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών, που απηύθυνε ο υπουργός Πολιτισμού.

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, δεσμεύτηκε ότι μέχρι τέλος του έτους θα έχει συγκροτηθεί ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας ο οποίος από το νέο έτος θα αρχίσει να εργάζεται ενώ θα τελεί υπό τον συντονισμό του και η σύσταση της Επιτροπής διαλόγου για τον πολιτισμό.

Δήλωσε ακόμα ότι ο κατάλογος αυτών που θα συμμετέχουν στην Επιτροπή για τον πολιτισμό δεν έχει κλείσει και κάλεσε όλες τις πτέρυγες της Βουλής να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Επιτροπή θα έχει χρονοδιάγραμμα δύο μηνών από τη σύστασή της για να παρουσιάσει τις προτάσεις της για τις απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες που πρέπει να προωθηθούν.

«Ο πολιτισμός μας μπορεί να αναδειχθεί η βαριά βιομηχανία μας», τόνισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου, ενώ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «ελάχιστο μεν, αλλά θετικό βήμα» για την προστασία των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών.

Σοβαρές όμως επιφυλάξεις εξέφρασε για την διάταξη σχετικά με τα «ορφανά έργα» σημειώνοντας ότι η κοινοτική οδηγία είναι «επικίνδυνα ασαφής, ειδικά για τα ψηφιακά έργα».

Επιφυλάξεις στη διάταξη για «ψηφιοποίηση ορφανών έργων», εξέφρασε και η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Άντζελα Γκερέκου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εκδοθεί εγκύκλιος από το υπουργείο που θα αποσαφηνίζει τα ζητήματα αυτά.

Η εισηγήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων Σταυρούλα Ξουλίδου, μίλησε για την ανάγκη να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ της ελεύθερης πρόσβασης του πολίτη και της διασφάλισης του έργου του καλλιτέχνη.

«Η ΔΗΜΑΡ υπερψηφίζει το νομοσχέδιο παρά τους ενδοιασμούς της», ανέφερε ο εισηγητής του κόμματος Γιώργος Κυρίτσης ενώ χαρακτήρισε σημαντικό το δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης που παρέχεται στους ερμηνευτές κατά των παραγωγών.

«Η ενσωμάτωση των κοινοτικών τροποποιήσεων ενισχύουν ακόμα περισσότερο την μονοπωλιακή εκμετάλλευση. Χαμένος θα είναι ο ακροατής που δεν θα έχει ελεύθερη πρόσβαση στην οπτικοακουστική παραγωγή και λήψη», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής που δήλωσε ότι καταψηφίζει.

Τέλος, ο υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Ανδριανός, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να ανοίξει η συζήτηση πάνω στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την οικονομική κρίση, στο χώρο του πολιτισμού. Στόχος, όπως είπε, είναι να βρεθεί ισορροπημένη λύση που και οι καλλιτέχνες θα προστατευθούν και οι μικρές επιχειρήσεις θα προφυλαχθούν από το κλείσιμο. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου