Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Έλληνας κατασκευάζει κάρτα SIM ειδικά για... μουσουλμάνους


Έλληνας κατασκευάζει μία κάρτα SIM ειδικά για... μουσουλμάνουςΟι χώρες με τους περισσότερους μουσουλμάνους βρίσκονται στην Ασία και την Αφρική.

Σε αυτές τις χώρες η αγορά κινητών τηλεφώνων αναπτύσσεται ραγδαία. Τα μισά από τα συμβόλαια κινητών τηλεφώνων υπογράφονται στην Ασία. Η πλειονότητα των κινητών τηλεφώνων όμως δεν είναι μοντέρνα smartphones, αλλά φθηνά μοντέλα παλιότερης γενιάς.

Η ισλαμική κάρτα SIM του Έλληνα ηλεκτρολόγου μηχανολόγου Γιάννη Χατζόπουλου από τη Θεσσαλονίκη, έχει στόχο να βοηθήσει τα εκατομμύρια των μουσουλμάνων σε ολόκληρο τον κόσμο να εκπληρώσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, ανεξάρτητα από το εάν διαθέτουν ένα παλιό ή ένα καινούργιο μοντέλο κινητού τηλεφώνου.

«Ο χρήστης μπορεί με το κινητό του να βρίσκει τον προσανατολισμό προς τη Μέκκα, με ειδικούς ήχους να ειδοποιείται πέντε φορές την ημέρα για την καθημερινή προσευχή και κατά τη διάρκεια της προσευχής το κινητό να παραμένει αθόρυβο» λέει ο Έλληνας ηλεκτρολόγος μηχανολόγος. Συνεργάζεται με την δανική εταιρεία Bluefish Technologies, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής καρτών SIM στον κόσμο.


Κατάλληλο και για φθηνά κινητά
Ειδικές λειτουργίες για τις ανάγκες των πιστών μουσουλμάνων δεν είναι μια πραγματικά καινούργια ιδέα, ωστόσο μέχρι σήμερα έβρισκε εφαρμογή μόνο σε smartphones. «Το καινούργιο στην islamic SIM είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε παλιά μοντέλα κινητών» λέει η Έλιφ Έλμα από τη συμβουλευτική εταιρεία Islamic Consulting στο Μανχάιμ.

Ο Γιάννης Χατζόπουλος πιστεύει πάντως πως θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι να υπάρξει ένα πλήρες δίκτυο για smartphones στις χώρες με μουσουλμανικό πληθυσμό. Μέχρι τότε τα παλιά κινητά κάνουν πολύ καλές πωλήσεις. Η ιδέα της ισλαμικής κάρτας κινητής τηλεφωνίας γεννήθηκε στη Βαρκελώνη, λέει ο Έλληνας ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος, όταν επισκέφθηκε το Διεθνές Συνέδριο Κινητής Τηλεφωνίας. Τότε η εταιρεία LG παρουσίασε ένα κινητό τηλέφωνο το οποίο είχε ειδικές εφαρμογές για μουσουλμάνους και ο Γιάννης Χατζόπουλος είχε την ιδέα πως θα μπορούσε να κατασκευάσει και μια σχετική κάρτα SIM.


Προτάσεις για επιπλέον εφαρμογές

Ενθουσιασμένος από αυτή την ιδέα δηλώνει και ο Μουχταμπά Άχμετ, ο οποίος είναι μηχανικός και ασχολείται με το εμπόριο κινητών τηλεφώνων στο Ντουμπάι. Μιλώντας στη Deutsche Welle δήλωσε πως «υπάρχουν που και που κάρτες SIM με πολλές βοηθητικές εφαρμογές για μουσουλμάνους, αλλά στην Ινδία ή στο Ντουμπάι δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Την περίοδο του ραμαζανίου οι πιστοί μπορούσαν να πάρουν πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες».

Το επόμενο σχέδιο του Γιάννη Χατζόπουλου είναι να συνδέσει τις σημαντικότερες εφαρμογές της ισλαμικής κάρτας SIM με το facebook ώστε να μπορέσει να προσεγγίσει και τους νεαρούς μουσουλμάνους.
Πηγή: Deutsche Welle

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου